Super Audio Compact Disc (SACD) spelers en schijven

Inhoudsopgave:

Super Audio Compact Disc (SACD) spelers en schijven
Super Audio Compact Disc (SACD) spelers en schijven
Anonim

Super Audio Compact Disc (SACD) is een optisch schijfformaat dat is gericht op het afspelen van hoogwaardige audio. SACD werd in 1999 geïntroduceerd door de bedrijven Sony en Philips - dezelfde bedrijven die de compact disc (CD) introduceerden. Het SACD-schijfformaat is nooit commercieel aangeslagen en met de groei van MP3-spelers en digitale muziek is de markt voor SACD's klein (maar loyaal) gebleven.

Image
Image

SACD's vs. CD's

Een compact disc wordt opgenomen met een resolutie van 16 bits met een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz. SACD-spelers en -schijven zijn gebaseerd op Direct Stream Digital (DSD)-verwerking, een 1-bits formaat met een bemonsteringsfrequentie van 2.8224 MHz, wat 64 keer de snelheid is van een standaard compact disc. De hogere bemonsteringsfrequentie resulteert in een bredere frequentierespons en audioweergave met meer detail.

Het frequentiebereik van een cd is 20 Hz tot 20 kHz, ongeveer gelijk aan het menselijk gehoor. (Dit verandert van persoon tot persoon, en ons gehoorbereik neemt enigszins af naarmate we ouder worden.) Het frequentiebereik van SACD's is 20 Hz tot 50 kHz.

Het dynamisch bereik van een cd is 90 decibel (dB). Het dynamisch bereik van SACD is 105 dB. Voor de context is het bereik voor het menselijk gehoor maximaal 120 dB.

Er is getest of mensen het verschil tussen CD- en SACD-opnames kunnen horen, en de resultaten geven over het algemeen aan dat de gemiddelde persoon het verschil tussen de twee formaten niet kan zien. De resultaten worden echter niet als overtuigend beschouwd.

Soorten SACD-schijven

Er zijn drie soorten Super Audio Compact Discs: hybride, dubbellaags en enkellaags.

  • Hybride schijven hebben twee lagen: een hoger presterende laag die alleen kan worden afgespeeld op spelers die zijn uitgerust met SACD, en een cd-laag die kan worden afgespeeld op standaard cd-spelers. Bovendien hebben sommige hybride SACD-schijven zowel een 5.1-kanaals surroundtrack als een stereotrack. De meerkanaals track kan alleen worden afgespeeld op meerkanaals SACD-spelers.
  • Single-layer SACD-schijven spelen alleen op SACD-uitgeruste spelers en niet op standaard cd-spelers.
  • Dual-layer-schijven slaan twee keer zoveel muziek op als een single-layer-schijf, maar kunnen niet worden afgespeeld op cd-spelers en komen niet zo vaak voor.

Voordelen van SACD

Zelfs een bescheiden stereosysteem kan profiteren van de grotere helderheid en natuurgetrouwheid van SACD-schijven. De hogere bemonsteringsfrequentie (2,8224 MHz) draagt bij aan een grotere frequentierespons, en SACD-schijven kunnen een groter dynamisch bereik afspelen en meer details weergeven.

Aangezien veel SACD-schijven hybride typen zijn, kunnen ze worden afgespeeld op SACD- en standaard cd-spelers, zodat ze kunnen worden afgespeeld op een audiosysteem voor thuis, maar ook op auto- of draagbare audiosystemen. Ze kosten iets meer dan gewone cd's, maar velen denken dat hun superieure geluidskwaliteit de hogere kosten waard is.

SACD-spelers en verbindingen

Sommige SACD-spelers hebben vanwege kopieerbeveiligingsproblemen een analoge verbinding (ofwel 2-kanaals of 5.1-kanaals) naar een ontvanger nodig om de SACD-laag van hogere kwaliteit af te spelen. De cd-laag kan worden afgespeeld via een coaxiale of optisch digitale aansluiting. Sommige SACD-spelers maken een enkele digitale verbinding mogelijk (soms iLink genoemd) tussen de speler en de ontvanger, waardoor analoge verbindingen niet meer nodig zijn.

Aanbevolen: