Wat is bitstream en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is bitstream en hoe werkt het?
Wat is bitstream en hoe werkt het?
Anonim

Het is tegenwoordig gemakkelijk om naar muziek te luisteren. Maar het proces om muziek, dialoog en geluidseffecten van een bron naar je oren te krijgen is een ingewikkeld proces waarbij schijnbaar magische technologieën betrokken zijn.

Een technologie die wordt gebruikt om geluid te leveren is een Bitstream (ook bekend als Bitstream Audio, Bit Stream, Digital Bitstream of Audio Bitstream).

Image
Image

Wat is bitstream?

Een bitstream is binaire informatiebits (1s en 0s) die van het ene apparaat naar het andere kunnen worden overgedragen. Bitstreams worden gebruikt in computer-, netwerk- en audiotoepassingen.

Voor audio kan een bitstream geluid omzetten in digitale bits, en dan wordt die informatie overgedragen van een bronapparaat naar een ontvanger en uiteindelijk naar je oren. PCM en hi-res audio zijn voorbeelden van digitale audioformaten die bitstreams gebruiken.

Hoe werkt Bitstream?

Een bitstream is een methode voor het overbrengen van gecodeerde audiosignalen van specifieke surround sound-formaten van een bron naar een compatibele thuisbioscoopontvanger of een combinatie van AV-voorversterker/processor/eindversterker in een thuisbioscoop.

Een thuisbioscoopontvanger of AV-processor detecteert het gecodeerde surroundformaat dat ernaar wordt verzonden. De ontvanger/AV-processor decodeert vervolgens de informatie op basis van instructies in het bitstroomsignaal. Nabewerking en conversie van het signaal naar analoge vorm versterkt en stuurt de audio naar de luidsprekers.

Het bitstreamproces begint wanneer de maker van de inhoud of geluidstechnicus beslist welk surroundgeluidsformaat moet worden gebruikt voor een audio-opname of live-uitzending. De audio wordt vervolgens gecodeerd als digitale bits in het gekozen formaat en volgens de regels van het formaat.

Zodra dat proces is voltooid, gaan de bits naar een schijf (dvd, Blu-ray of Ultra HD Blu-ray), kabel- of satellietservice, streamingbron of ingebed in live tv-transmissie.

Voorbeelden van surround sound-indelingen die gebruikmaken van het bitstream-overdrachtsproces zijn Dolby Digital, EX, Plus, TrueHD, Atmos, DTS, DTS-ES, DTS 96/24, DTS HD-Master Audio en DTS:X.

De bitstream kan rechtstreeks van de gekozen bron naar een thuisbioscoopontvanger (of AV-voorversterker/processor) worden gestuurd via een fysieke verbinding (digitaal optisch, digitaal coaxiaal of HDMI). Een bitstream kan ook draadloos worden verzonden via een antenne of thuisnetwerk.

Voorbeelden van Bitstream-beheer

Hier zijn voorbeelden van hoe bitstream-audio-overdracht kan werken in een thuisbioscoop:

  • Een dvd, Blu-ray of Ultra HD-schijf bevat een Dolby Digital- of DTS-soundtrack die is gecodeerd als digitale bits. De speler leest de codering van de schijf en draagt deze over in bitstreamvorm via een digitale optische, digitale coaxiale of HDMI-verbinding naar een thuisbioscoopontvanger/AV-voorversterkerprocessor met een Dolby Digital- of DTS-decoder. De receiver decodeert de Dolby Digital- of DTS-bitstream in de juiste kana altoewijzingen en stuurt de toegewezen kanaalsignalen door de juiste versterkers en luidsprekers.
  • Naast de bovenstaande methode kan een dvd Blu-ray- of Ultra HD Disc-speler ook de mogelijkheid bieden om de bitstream van een schijf intern te decoderen naar het PCM-formaat. In plaats van dat de ontvanger de bitstream van een speler decodeert, kan de speler een gedecodeerd signaal in PCM-formaat digitaal naar een thuisbioscoopontvanger sturen via HDMI of in analoge vorm via meerkanaals analoge audioverbindingen. Het audiosignaal gaat door de ontvanger, de versterker en de luidsprekers zonder verdere verwerking, tenzij de luisteraar meer activeert in de ontvanger/AV-processor.
  • Een tv-station zendt een signaal uit dat een Dolby Digital-gecodeerde bitstream bevat. Een tv ontvangt dat signaal en draagt de bitstream vervolgens over naar een soundbar, thuisbioscoopontvanger of AV-voorversterker/processor met behulp van een digitale optische uitgang of HDMI Audio Return Channel. De soundbar, thuisbioscoopontvanger of AV-voorversterker/processor decodeert vervolgens de bitstream en speelt het gedecodeerde signaal af. Afhankelijk van de soundbar, receiver of AV-voorversterker/processor heb je mogelijk ook de mogelijkheid om het gedecodeerde Dolby Digital-resultaat te combineren met extra audioverwerking.
  • Voor internetstreaming biedt een dienst, zoals Netflix, een programma of film aan die is gecodeerd in Dolby Digital of verwant surround sound-formaat. Als u die inhoud ontvangt met een mediastreamer en verbinding maakt met een thuisbioscoopontvanger via een digitale audioverbinding (optisch, coaxiaal of HDMI), wordt de surround sound-audiobitstream naar de ontvanger gestuurd, gedecodeerd en verzonden via de versterker en luidsprekers. Stel dat de mediastreamer rechtstreeks is aangesloten op een tv via HDMI en een compatibele soundbar of thuisbioscoopontvanger via digitale audio-uitgang of HDMI Audio Return Channel. In dat geval geeft de tv het bitstream-signaal door aan de soundbar/thuisbioscoop voor decodering en versterking.
  • In een ander scenario voor internetstreaming kun je Netflix of andere diensten rechtstreeks via een smart-tv ontvangen. De tv kan een gecodeerd Dolby Digital-signaal doorgeven aan een soundbar, thuisbioscoopontvanger of AV-voorversterker/processor met dezelfde methoden als wanneer de tv een zenderuitzending ontvangt.

The Bottom Line

Bitstream-codering is een kerntechnologie die wordt gebruikt in thuisbioscoopaudio. Het biedt een manier om data-zware surround sound-informatie over te dragen tussen een bronapparaat en een thuisbioscoopontvanger of AV-voorversterker/processor binnen een smalle bandbreedte met behulp van verschillende verbindingsopties.

Aanbevolen: