Wat is Blu-ray?

Inhoudsopgave:

Wat is Blu-ray?
Wat is Blu-ray?
Anonim

Blu-ray is een van de twee high-definition schijfformaten die in 2006 aan consumenten zijn geïntroduceerd. Samen met zijn concurrent, HD-DVD, breidde Blu-ray de diepte, kleur en detail uit van de afbeeldingen die u ziet. Hoewel HD-DVD in 2008 werd stopgezet, zijn Blu-ray en DVD nog steeds in gebruik. Hier is een blik op de geschiedenis van Blu-ray en waar het nu staat.

Image
Image

Blu-ray versus dvd

DVD-technologie verbeterd ten opzichte van eerdere formaten, zoals VHS en Laserdisc, in termen van tv-kijk- en luisterervaring. Toch is dvd geen high-definition formaat. De beperkingen werden merkbaar toen HDTV opkwam, de grootte van de tv-schermen groter werd en videoprojectoren steeds gebruikelijker werden.

Blu-ray was bedoeld om de tekortkomingen van dvd's te verhelpen. Hiermee kunt u meer diepte, een breder scala aan kleurtinten en meer beelddetails zien.

DVD maakt gebruik van rode lasertechnologie. Het Blu-ray Disc-formaat maakt gebruik van blauwe lasertechnologie en geavanceerde videocompressie om high-definition video af te spelen op een standaard dvd-formaat schijf.

Een blauwe laserlichtstraal is smaller dan een rode laser. De blauwe laser stelt nauwkeuriger scherp op een schijfoppervlak. Door hiervan te profiteren, kunnen de putjes op de schijf waar informatie is opgeslagen kleiner worden gemaakt. Dit betekent dat er meer pits op een Blu-ray-schijf kunnen worden geplaatst dan op een dvd. Door het aantal pits te vergroten, krijgt de schijf meer capaciteit, waardoor high-definition video kan worden opgeslagen.

Blu-ray biedt ook meer audiocapaciteit dan het dvd-formaat. DVD ondersteunt standaard Dolby Digital en DTS-audio. Blu-ray ondersteunt deze formaten en meer, met maximaal acht kanalen met niet-gecomprimeerde audio naast video-inhoud.

Standaard Dolby Digital- en DTS-audio worden audioformaten met verlies genoemd omdat deze formaten sterk gecomprimeerd zijn om op een dvd te passen.

Blu-ray Disc Formaatspecificaties

Hier is een blik op de specificaties van het Blu-ray-formaat.

Opslagcapaciteit

Schijfopslagcapaciteit voor vooraf opgenomen (BD-ROM) afspeelmateriaal:

  • Enkellaags: 25 GB
  • Dubbellaags: 50 GB

Schijfopslagcapaciteit voor opname:

  • Enkellaags: 25 GB
  • Dubbellaags: 50 GB

Er zijn twee soorten opneembare Blu-ray-schijven: BD-R (Blu-ray Disc Record Once) en BD-RE (Blu-ray Disc Re-writable). Zelfstandige Blu-ray Disc-recorders voor consumenten zijn niet beschikbaar in de VS

Gegevensoverdrachtsnelheid

Blu-ray's gegevensoverdrachtsnelheid is gemiddeld 36 tot 48 Mbps, met mogelijkheden tot 54 Mbps. Dit overschrijdt de overdrachtssnelheid van 19,3 Mbps die is goedgekeurd voor HDTV-uitzendingen.

Videospecificaties

Blu-ray is compatibel met volledige MPEG2-codering, MPEG4 AVC (ook bekend als H.264) en VC1 (gebaseerd op het Microsoft Windows Media Video-formaat). Videoresoluties van 480i tot 1080p (in 2D of 3D) kunnen naar goeddunken van de producent van de inhoud worden geïmplementeerd.

Audiospecificaties

Alleen Dolby Digital, DTS en ongecomprimeerde PCM zijn vereist op alle spelers. Andere formaten, waaronder Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, zijn optioneel.

De meeste Blu-ray Disc-spelers die sinds 2008 zijn gemaakt, bevatten Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio on-board decodering, niet-gedecodeerde bitstream-uitvoer of beide. Bovendien zijn de meeste Blu-ray Disc-spelers compatibel met Dolby Atmos en DTS:X immersive surround-sound audiocodering.

Audio- en videoconnectiviteit

Blu-ray ondersteunt audio-uitvoer van spelers met analoge, digitale optische, coaxiale en HDMI-connectiviteit. Toen spelers voor het eerst werden geïntroduceerd, was video-uitvoer toegestaan met composiet, S-video, component en HDMI.

Vanaf 2013 werd alles behalve HDMI geëlimineerd. Als u een Blu-ray Disc-speler wilt gebruiken die sinds 2013 is gemaakt, moet uw tv een HDMI-ingang hebben om video-inhoud te kunnen bekijken.

Internet- en netwerkconnectiviteit

Het Blu-ray-formaat ondersteunt netwerk- en internetmogelijkheden. De meeste spelers hebben ook een ingebouwde Wi-Fi-verbindingsoptie. De meeste Blu-ray Disc-spelers bieden internetstreamingmogelijkheden, zoals toegang tot Netflix, Vudu, Hulu en Amazon Video.

Ondersteuning voor achterwaartse compatibiliteit

Het Blu-ray Disc-formaat is niet compatibel met eerdere formaten, dus u kunt een Blu-ray Disc niet afspelen op een dvd- of cd-speler. Blu-ray Disc-spelers kunnen echter dvd's en cd's afspelen, en sommige kunnen meer schijf- en USB-gebaseerde mediabestandsindelingen afspelen.

Ultra HD Blu-ray

Eind 2015 werd het Ultra HD Blu-ray Disc-formaat geïntroduceerd. Dit formaat gebruikt schijven van hetzelfde formaat als Blu-ray, behalve dat er meer informatie op deze schijven past en 4K-resolutie wordt afgespeeld (dit is niet hetzelfde als 4K-opschaling). Ultra HD Blu-ray biedt andere mogelijkheden voor videoverbetering, zoals een breed kleurengamma en HDR.

U kunt een Ultra HD Blu-ray-schijf niet afspelen op een standaard Blu-ray Disc-speler. Ultra HD Blu-ray Disc-spelers kunnen echter standaard Blu-ray-schijven, dvd's en cd's afspelen en de meeste kunnen internetinhoud streamen.

Blu-ray en Ultra HD-Blu-ray kunnen ook worden gebruikt met 4K Ultra HD-tv's. Leer wat u moet weten voordat u een Blu-ray-speler koopt, welke soorten Blu-ray-spelers het beste zijn en hoe u een Blu-ray-speler instelt.

FAQ

    Hoe sluit ik mijn Blu-ray-speler aan op mijn thuisbioscoopsysteem?

    Hoe u een Blu-ray-speler op uw thuisbioscoop aansluit, hangt af van of uw thuisbioscoopontvanger HDMI-aansluitingen heeft die toegang hebben tot zowel audio- als videosignalen. Als de receiver alleen HDMI-doorvoer biedt, hebt u mogelijk extra analoge of digitale audio-aansluitingen nodig.

    Wat is de Blu-ray-regiocode voor de VS?

    De Blu-ray-regiocode voor de VS is Region A, die heel Noord-, Zuid- en Midden-Amerika omvat. Controleer voordat u een Blu-ray-film koopt of deze uw regio ondersteunt.

    Hoe maak je een Blu-ray-schijf schoon?

    Om een Blu-ray-schijf schoon te maken, neemt u een zachte microvezeldoek en maakt u deze nat met warm water. Veeg uw schijf voorzichtig schoon en droog deze vervolgens grondig af met een andere droge doek. Zolang je voorzichtig bent en de schijf droog is voor gebruik, is er niet veel gevaar om hem te beschadigen.

    Hoe speel je Blu-rays op pc?

    Je computer heeft een Blu-ray-drive of een Ultra HD Blu-ray-drive nodig om Blu-ray-schijven af te spelen. Met de juiste hardware kunt u een programma zoals VLC installeren om uw Blu-ray-schijven op Windows te openen en af te spelen.

Aanbevolen: