Hoe houdt Fitbit de slaap bij? De functie Slaapfasen begrijpen

Inhoudsopgave:

Hoe houdt Fitbit de slaap bij? De functie Slaapfasen begrijpen
Hoe houdt Fitbit de slaap bij? De functie Slaapfasen begrijpen
Anonim

Er zijn verschillende apparaten op de markt om slaap bij te houden. Onder hen zijn fitnesstrackers, waaronder veel Fitbit-modellen. Sleep Stages, een Fitbit-functie, is ontworpen om u te helpen uw beste nachtrust te krijgen.

Veel Fitbit-trackers vertellen je hoe lang je slaapt en het soort slaap dat je krijgt terwijl je onder de lakens ligt. Benieuwd hoe het werkt? Hier is een overzicht van de functie en een uitleg van de verschillende slaapstadia die je Fitbit volgt.

Image
Image

Welk apparaat heb ik nodig?

Om te profiteren van de Fitbit Sleep Stages-technologie, moet je een apparaat gebruiken dat dit ondersteunt en je hartslag kan controleren. De meeste nieuwere Fitbits, zoals de Fitbit Charge 5, Fitbit Luxe en Inspire 2, kunnen de slaap volgen, en sommige van de oudere kunnen dat ook, zoals de Fitbit Alta HR, Fitbit Blaze en Fitbit Charge HR.

Dit zijn allemaal trackers die om de pols worden gedragen en je moet ze de hele nacht aanhouden om de functie te laten werken.

Hoe weet Fitbit dat ik slaap?

Als je naar een dokter zou gaan voor een slaaponderzoek, zouden je slaapstadia worden gemeten met een elektro-encefalogram dat aandacht besteedt aan je hersenactiviteit. Je zou ook verbonden zijn met andere machines die je spierbewegingen volgen.

Hoewel je Fitbit geen vervanging is voor een bezoek aan een slaapspecialist, detecteert het een aantal van dezelfde dingen door je hartslag en je bewegingen te controleren terwijl je slaapt of probeert te slapen. Met behulp van die metingen maakt het redelijke gissingen. Als je hartslag bijvoorbeeld ongeveer gelijk blijft en je een uur lang niet beweegt, is de kans groot dat je slaapt.

Image
Image

Fitbit bewaakt je hartslagvariabiliteit (HRV) terwijl je slaapt, waardoor het kan bepalen wanneer je tussen slaapniveaus wisselt. De beoordelingen zullen niet zo robuust zijn als die van een arts, maar als je op zoek bent naar wat basisinformatie over jezelf en je slaappatroon, dan kan dat de oplossing zijn.

Waar kunt u uw metingen bekijken

Om je slaapresultaten te zien, log je in op de Fitbit-app op je iOS- of Android-apparaat en synchroniseer je je Fitbit. De app die je slaap bijhoudt, is dezelfde die je gebruikt om je stappen te zien. U ziet een kort overzicht van uw resultaten in de slaaptegel.

Je moet minimaal drie uur geslapen hebben om Sleep Stages te laten werken. Het werkt ook niet als je de tracker los om je pols draagt of als de batterij bijna leeg is.

Om je metingen te zien, tik je op het slaaptijdnummer om naar het slaapdashboard te gaan. Van daaruit kun je elke slaapfase weergeven in een grafiekvorm die uitsplitst hoeveel tijd je in elke slaapfase hebt doorgebracht en hoe dicht je bij je algehele slaapdoel voor de dag was.

Scroll naar beneden om je slaapresultaten voor de dag en je gemiddelde hoeveelheid slaap voor de week te zien. Tik op een slaapgedeelte om van uur tot uur uitleg te krijgen over hoe je hebt geslapen en in welke slaapfase je je op een bepaald moment bevond. Het gemiddelde over 30 dagen en benchmarks laten zien hoe uw slaap zich verhoudt tot andere mensen van uw geslacht en leeftijd.

Verschillende soorten slaap

Voor het volgen heeft Fitbit samengewerkt met slaaponderzoekers en de National Sleep Foundation om vier soorten slaap te benadrukken, die je 's ochtends als je wakker wordt in een uitlezing ziet.

Hier is een overzicht, samen met Fitbit's uitleg, van wat elke fase betekent:

Wakker

Als het gaat om 's nachts wakker zijn, denken velen van ons dat wakker worden slecht nieuws is. Het blijkt dat 's nachts wakker worden een normaal onderdeel van de slaap is. 10 tot 30 keer wakker worden in een enkele nacht is normaal.

Dus, als jij een van die mensen bent die zich 's nachts een paar keer omdraait of opstaat om een of twee keer naar het toilet te gaan, ben je net als iedereen. Er is niets om je zorgen over te maken.

Lichte slaap

Lichte slaap treedt op wanneer je lichaam 's nachts langzamer gaat werken. Het is dat moment waarop je begint in slaap te vallen, maar je zou gemakkelijk gewekt kunnen worden. Het beste voorbeeld zijn die momenten waarop je aan het woon-werkverkeer bent en in slaap v alt in de trein of op de passagiersstoel van de auto van je collega.

Als je licht slaapt, ben je je misschien bewust van wat er om je heen gebeurt en kan iemand je gemakkelijk wakker maken, maar je slaapt nog steeds.

Tijdens deze slaapfase neemt je hartslag iets af ten opzichte van wat het is wanneer je wakker bent. Alleen omdat je gemakkelijk gewekt kunt worden, wil nog niet zeggen dat dit geen nuttige fase is. Lichte slaap helpt bij mentaal en fysiek herstel, dus je kunt je na een uur lichte slaap beter voelen dan voordat je begon te dutten.

Image
Image

Diepe Slaap

Diepe slaap is het soort slaap dat je elke nacht wilt hebben. Als je 's ochtends wakker wordt en denkt: "Goh, dat was een goede nachtrust", heb je waarschijnlijk 's nachts veel diepe slaap gehad. Als je in een diepe slaap bent, is het moeilijker om je wakker te maken dan in een lichte slaap. Je lichaam reageert minder op prikkels, je ademhaling is langzamer en je spieren ontspannen.

Tijdens deze slaapfase is je hartslag regelmatig en begint je lichaam fysiek te herstellen van de dag. Deze fase ondersteunt ook je immuunsysteem en kan helpen bij het geheugen en bij het leren. Hoe ouder we zijn, hoe minder diepe slaap we doorgaans krijgen, hoewel slaappatronen van persoon tot persoon verschillen.

REM

Nadat je met succes door je eerste fase van diepe slaap bent gekomen, kom je meestal in de REM-slaap. Tijdens slaapcycli die in de tweede helft van de nacht plaatsvinden, blijf je langer in de REM-slaap. Wanneer je in de REM-slaap bent, worden je hersenen actiever. In de meeste gevallen komen dromen voor tijdens deze fase.

Tijdens de REM-slaap wordt je hartslag sneller en bewegen je ogen snel van links naar rechts. Spieren onder de nek zijn meestal inactief tijdens deze slaapfase, deels om te voorkomen dat je doet wat er in je dromen gebeurt.

REM-slaap helpt bij het leren, het reguleren van je humeur en het geheugen. Gedurende deze tijd verwerken je hersenen ook wat er gedurende de dag is gebeurd en consolideren ze je herinneringen zodat ze kunnen worden opgeslagen in je langetermijngeheugen.

Hoe u uw metingen kunt verbeteren

In tegenstelling tot het nemen van meer stappen om je te helpen fit te worden, is er geen duidelijke manier om je slaapmetingen te verbeteren. Gedurende de week biedt Fitbit enkele suggesties over manieren waarop u die cijfers mogelijk kunt verbeteren.

  • Beperk alcoholgebruik: Hoewel alcohol voor het slapengaan je kan helpen in slaap te vallen, kan het er ook toe bijdragen dat je 's nachts wakker wordt.
  • Maak een normale bedtijd en wektijd aan: Als een vaste bedtijd en wektijd een uitdaging voor je is, stel je Fitbit dan zo in dat hij je eraan herinnert ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en maakt je 's ochtends zachtjes wakker met een lichte trilling.

Als je regelmatig moeite hebt om voldoende te slapen, is het waarschijnlijk tijd om naar een medische professional te gaan. De metingen van uw Fitbit kunnen nuttig zijn om uw arts een idee te geven van uw problemen voordat geschikte onderzoeken of behandelingen voor u worden aanbevolen.

Aanbevolen: