Als je autoverwarming koude lucht blaast

Inhoudsopgave:

Als je autoverwarming koude lucht blaast
Als je autoverwarming koude lucht blaast
Anonim

Een autoverwarming kan op verschillende manieren falen, maar wanneer deze koude lucht blaast, zijn de twee waarschijnlijke oorzaken dat de koelvloeistof niet door de verwarmingskern stroomt of dat de lucht van de ventilatormotor niet door de verwarmingskern. Meestal heb je te maken met een van deze twee oorzaken, hoewel andere onderliggende problemen kunnen leiden tot een autoverwarming die plotseling niet meer werkt.

Image
Image

Dit artikel heeft betrekking op voertuigen met watergekoelde motoren en is niet van toepassing als u in een oude Volkswagen met luchtgekoelde motor of een nieuwe elektrische auto rijdt.

Spoedcursus in werking van autoverwarming

De meeste auto's op de weg hebben watergekoelde motoren en hun verwarmingssystemen werken volgens hetzelfde basisprincipe. Hete koelvloeistof van de motor gaat door een verwarmingskern, die eruitziet en functioneert als een kleine radiator, en een ventilatormotor dwingt er lucht doorheen. De koelvloeistof verwarmt vervolgens de lucht en de lucht verwarmt op zijn beurt het interieur van het voertuig.

Dit is de reden dat het even duurt voordat kachels warme lucht beginnen te blazen. Totdat de motor is opgewarmd, is er geen warmte voor de verwarmingskern om te verwijderen. Het is ook de reden dat een verstopte verwarmingskern, vastzittende thermostaat of lucht in het koelsysteem ervoor kan zorgen dat de verwarming van een auto koud wordt.

Autoverwarmer blaast koud door probleem met koelsysteem

De vier belangrijkste problemen met het koelsysteem die ervoor kunnen zorgen dat een verwarming koude lucht blaast, zijn:

  • Vastgelopen thermostaat
  • Lucht in het koelsysteem
  • Aangesloten verwarmingskern
  • Koelvloeistof stroomt niet door de verwarmingskern

In de praktijk is het iets ingewikkelder dan dat, maar dit zijn de meest voorkomende problemen met de verwarming waar je tegenaan zult lopen.

Vastgelopen thermostaten

Thermostaten zijn kleppen die openen en sluiten afhankelijk van de temperatuur van de koelvloeistof. Terwijl de motor opwarmt, blijven ze gesloten totdat de koelvloeistof in de motor een bepaald temperatuurbereik bereikt. Als ze op dat moment niet opengaan, circuleert de koelvloeistof niet goed, kan de motor oververhit raken en kan er een probleem optreden waarbij de verwarming koude lucht blaast.

Als een thermostaat open blijft staan, kan dit ervoor zorgen dat de motor niet goed opwarmt of de opwarmperiode verlengt. Als de kachel lauw in plaats van koude lucht blaast, kan een openstaande thermostaat de oorzaak zijn.

Bottom Line

Een ander veelvoorkomend probleem doet zich voor wanneer er lucht in het koelsysteem komt. Omdat de verwarmingskern vaak het hoogtepunt van een koelsysteem is, kan er lucht in komen en vast komen te zitten. Als dat het geval is, moeten de luchtbellen worden weggespoeld om het probleem op te lossen.

Aangesloten verwarmingskern

Aangesloten verwarmingskernen kunnen er ook voor zorgen dat de verwarming van een auto koud wordt. De beste manier om dit te controleren is met een contactloze thermometer. Je gebruikt het om te controleren of er koelvloeistof door de verwarmingskern stroomt. Als dat niet het geval is, lost het doorspoelen van de verwarmingskern vaak het probleem op.

Sommige voertuigen hebben een klep geïnstalleerd in de inlaatleiding van de verwarmingskern die wordt bediend door vacuüm of een mechanische kabel. Als die klep vastzit, is dat nog een reden waarom een autoverwarming koud zal blazen.

Bottom Line

Een verwarmingskern kan op meer dan één manier worden aangesloten. Wanneer u hoort over een verstopte verwarmingskern, betekent dit meestal dat corrosie of andere rommel de interne buizen heeft verstopt, en doorspoelen zal dit vaak oplossen. De vinnen van een verwarmingskern kunnen echter ook verstopt raken met pluisjes, dennennaalden en ander afval dat in de verwarmingskast kan komen. De oplossing hiervoor is om de verwarmingsdoos te openen of te verwijderen en de vinnen schoon te maken.

Andere redenen waarom een autoverwarming koud kan blazen

De meeste redenen waarom een autoverwarming koud blaast, hebben te maken met de verwarmingskern. Toch kunt u ook een mechanisch, elektrisch of vacuümprobleem hebben. De specificaties verschillen aanzienlijk van voertuig tot voertuig, maar de meeste systemen hebben een mengdeur die verandert hoe lucht wel of niet door de verwarmingskern stroomt.

Als een mengdeur vastzit, maakt het niet uit of de verwarmingskern perfect werkt. Omdat de mengdeur vastzit, wordt de verwarmingskern in wezen omzeild en voelt u niets anders dan koude lucht.

Een mengdeur kan om verschillende redenen blijven plakken, en ze blijven niet altijd op dezelfde manier plakken. Het kan open blijven staan, waardoor de hele tijd warmte ontstaat, of gedeeltelijk gesloten blijven, zodat je alleen maar lauwe warmte krijgt.

Een mengdeur kan ook vastzitten vanwege een mechanische koppeling of een losrakende vacuümleiding, een defecte schakelaar of verschillende andere redenen. Als u een probleem met de mengdeur vermoedt, hangt de specifieke diagnoseprocedure af van hoe het verwarmingssysteem van uw voertuig is ingesteld.

Aanbevolen: