Beginner's Guide to Car Audio Systems

Inhoudsopgave:

Beginner's Guide to Car Audio Systems
Beginner's Guide to Car Audio Systems
Anonim

Als je nieuw bent in de wereld van auto-audiosystemen, is er één belangrijk feit waar je rekening mee moet houden. Het heeft niets te maken met het uitknijpen van elk laatste stukje uit een auto-audiocondensator of het toevoegen van een extra batterij. Het is niet eens een goede tip over waar je de laagste prijzen voor audioapparatuur kunt krijgen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je autoradio waarschijnlijk niet zo goed klinkt als je zou denken, en dat is geen veroordelende uitspraak. Het geluidssysteem is een van de plaatsen die fabrikanten van originele apparatuur (OEM's) bijna universeel verwaarlozen in naam van hogere winsten. De meeste mensen beseffen niet eens wat ze missen.

Image
Image

Evaluatie van uw auto-audiosysteem

Als een autoradio voor genoeg mensen goed klinkt, is dat alles waar OEM's naar op zoek zijn. Zelfs in de fabriek geïnstalleerde eersteklas geluidssystemen zijn meestal niet geschikt voor snuiftabak. Dus hoe weet je of je fabrieksaudio een beetje liefdevolle zorg nodig heeft? Hier is een test die iedereen kan doen:

  1. Ga in je auto zitten en sluit de deuren en ramen.
  2. Speel je favoriete muziek af en zet het volume hoger. Wees niet bang om hoger te gaan dan je normaal zou doen, maar blaas je trommelvliezen niet te hoog.

  3. Luister naar de muziek.

Je luistert naar verschillende dingen en je hoeft geen ervaren audiofiel te zijn om ze op te pikken.

  • Als je de hoge tonen moet verhogen vanwege een gebrek aan duidelijkheid, is dat iets dat een upgrade kan oplossen.
  • Als je de bas alleen harder zet om de bas hol of leeg te laten klinken, is dat ook iets dat een upgrade kan oplossen.
  • Als de muziek vervormd klinkt als het volume heel hoog staat, is dat iets anders dat je kunt oplossen met een beetje knutselen.

Dus, waar begin je? Er zijn verschillende manieren om een upgrade van het fabrieksgeluidssysteem in te voeren. Het beantwoorden van een handvol vragen kan je op het juiste pad brengen:

  • Hoe belangrijk is uw budget? Heeft u veel geld te besteden aan upgrades?
  • Wilt u het geluid verbeteren met behoud van uw fabrieksstereo?
  • Wilt u liever de fabrieksstereo weggooien en opnieuw beginnen?
  • Hoe belangrijk is bas?
  • Luister je graag hard naar je muziek?

Je zult er misschien versteld van staan hoe de simpele handeling van het nadenken over die vijf vragen je op weg zet naar het bouwen van een geweldig auto-audiosysteem.

Budgetbewuste autoradio-upgrades

Het mooie van het upgraden van autoaudio is dat er geen goede of foute manier is om dit aan te pakken, en het beste van het upgraden van fabrieksaudiosystemen is dat bijna elk onderdeel dat je vervangt op zijn minst een marginale verbetering vertegenwoordigt.

Als je met een krap budget werkt, kun je een aantal dingen doen om het geluid te verbeteren. Je kunt zelfs onderdelen één voor één vervangen, als je budget het toelaat, en uiteindelijk heb je een volledig op maat gemaakt autogeluidssysteem.

Als je de fragmentarische, prijsbewuste route volgt, plan dan hoe je wilt dat het voltooide systeem eruitziet. Als je dat doet, krijg je componenten die goed samenwerken.

Image
Image

Een goede plek om te beginnen als je budgetbewust bent, zijn de luidsprekers. Fabrieksluidsprekers zijn meestal bloedarm, dus u kunt een verbetering in het geluid opmerken door de voorluidsprekers te vervangen.

Een fatsoenlijke set voorluidsprekers kost je misschien maar $ 50. Componentluidsprekers zorgen voor een nog beter geluid, maar dat is een ingewikkelde upgrade die beter kan worden gecombineerd met een nieuwe autoradio.

Als je besluit nieuwe luidsprekers te plaatsen, zorg er dan voor dat ze werken met de bestaande head-unit. Als u van plan bent de head-unit in de toekomst te upgraden, overweeg dat dan ook.

Een fabrieksstereo upgraden

Iedereen heeft een andere mening over autoaudio en sommige mensen houden van het uiterlijk van hun fabrieksstereo. Als je een laat model auto hebt met een geïntegreerd infotainmentsysteem, kan het upgraden van de stereo moeilijk zijn. In beide gevallen zijn er verschillende manieren om een fabrieksgeluidssysteem te verbeteren zonder de head-unit aan te raken.

Image
Image

De eerste stap is om de fabrieksluidsprekers te dumpen en ze te vervangen door premium units. Premium luidsprekers zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zodat ze beter klinken en langer meegaan dan fabrieksluidsprekers. Dat alleen al resulteert doorgaans in een verbetering ten opzichte van het fabrieksgeluid.

Als je klaar bent om dingen naar een ander niveau te tillen, overweeg dan om een versterker te installeren die inputs op luidsprekerniveau gebruikt. De meeste versterkers gebruiken lijningangen, maar je hebt er een nodig met luidsprekeringangen als je fabrieksstereo geen voorversterkeruitgangen heeft.

Dat klinkt misschien als een hoop onzin, maar het betekent dat de versterker tussen de fabriekskopeenheid en je nieuwe luidsprekers kan zitten en je de muziek zonder enige vervorming harder kunt zetten.

Als je een of meer versterkers toevoegt, heb je ook de mogelijkheid om een subwoofer toe te voegen. Dat zorgt voor een rijkere bas. U kunt echter ook een digitale geluidsprocessor toevoegen om het geluid uit al uw luidsprekers te verbeteren.

Een stereosysteem bouwen

Als je fabrieksstereo niet bev alt, wil je misschien met een schone lei beginnen. Dat is geweldig, maar het aantal keuzes kan verlammend werken. Als je een systeem van de grond af aan opbouwt, begin dan met de luidsprekers of de head-unit.

Image
Image

Hoe dan ook, je wilt eindigen met een head-unit die de luidsprekers van stroom kan voorzien. Je kunt ook kiezen voor een head-unit met voorversterkeruitgangen en een versterker die de luidsprekers volledig van stroom kan voorzien.

Er zijn veel opties wanneer je een autoradiosysteem vanaf de grond af aan bouwt, dus mensen die deze taak nog nooit hebben uitgevoerd, zullen dat soort drastische veranderingen misschien uit de weg gaan.

Als je erin wilt duiken, overweeg dan de soorten functies die je van je autoradio wilt hebben, zodat je de perfecte head-unit kunt vinden. Bepaal ook of je full-range of component speakers gaat gebruiken.

Meer bas toevoegen

Als je alleen bas mist, voeg dan op twee manieren een subwoofer toe aan je fabriekssysteem:

  • Voeg een versterker en een subwoofer toe.
  • Voeg een actieve subwoofer toe.
Image
Image

Aangedreven subwoofers zijn eenvoudiger, maar het toevoegen van een versterker en een subwoofer geeft je meer flexibiliteit. Hoe dan ook, een subwoofer is de beste manier om die bas te laten bonzen.

Als je de gemakkelijkste manier wilt om meer bas toe te voegen aan je auto-audiosysteem, dan is een actieve versterker met ingangen op luidsprekerniveau de juiste keuze. Deze units combineren een versterker en een subwoofer in één unit, dus er is geen giswerk, en ze kunnen worden aangesloten op elke fabrieks- of aftermarket-headunit.

Haal het op tot elf

Als je je zorgen maakt over het volume, is een versterker nog steeds het onderdeel dat je aan je systeem moet toevoegen. Je hebt waarschijnlijk een versterker met ingangen op luidsprekerniveau nodig als je de fabrieksstereo op zijn plaats laat, maar sommige eersteklas fabriekshead-units worden geleverd met lijnuitgangen.

Het is gemakkelijk om de luidsprekers te overweldigen als je een krachtige versterker toevoegt aan een fabrieksgeluidssysteem. Met dat in gedachten, upgrade de luidsprekers als je het volume helemaal wilt verhogen.

Image
Image

Het werk goed doen

Als je je zorgen maakt over de inruilwaarde van je auto of als je de auto leaset, neem dan een paar stappen om er zeker van te zijn dat er niets wordt beschadigd.

Image
Image

Het belangrijkste waar u op moet letten, is een kabelboom die speciaal voor uw voertuig is ontworpen. Dit harnas wordt aangesloten op de fabrieksbedrading, dus u hoeft niet in een van de draden van uw autoradiosysteem te knippen.

Sommige van deze kabelbomen zijn ontworpen om op een nieuwe head-unit te worden aangesloten, wat betekent dat er helemaal geen bedrading aan te pas komt. Dit is de gemakkelijkste manier om een nieuwe head-unit te installeren en het zorgt ervoor dat u de fabrieksstereo op elk gewenst moment kunt terugzetten.

Aanbevolen: