Een omvormer installeren in een auto of vrachtwagen

Inhoudsopgave:

Een omvormer installeren in een auto of vrachtwagen
Een omvormer installeren in een auto of vrachtwagen
Anonim

Omvormers zijn handige gadgets die een 12V DC-ingang nemen en een AC-uitgang van 110v, of 220v in veel landen, leveren. Eenvoudiger gezegd: ze nemen de elektriciteit die beschikbaar is via de sigarettenaansteker of accessoire-aansluiting in een auto of vrachtwagen en zetten deze om in het type elektriciteit dat beschikbaar is via de stopcontacten in een huis.

Dit kan handig zijn in een auto, vrachtwagen of camper, omdat het de soorten elektronica vergroot die je onderweg kunt gebruiken. Aangezien bijna alle huishoudelijke gadgets en elektronica op wisselstroom werken, kunt u met het toevoegen van een omvormer aan uw auto een apparaat meenemen dat u normaal alleen thuis zou kunnen gebruiken en het onderweg gebruiken.

Het hulpprogramma van een goede omvormer is handig voor verkopers, vrachtwagenchauffeurs en andere mensen die veel tijd in hun voertuigen doorbrengen. Een auto-omvormer kan levensreddend zijn tijdens een lange autorit, kampeerexcursie en in veel andere omstandigheden.

Omvormers zijn handig, maar hebben beperkingen. Het ontwerp van de omvormer en de methode die u gebruikt om hem op het elektrische systeem van uw voertuig aan te sluiten, beperken de hoeveelheid stroom die een omvormer levert. Sommige apparatuur en apparaten, zoals koelkasten, gebruiken een enorme hoeveelheid elektriciteit wanneer ze voor het eerst worden ingeschakeld of met tussenpozen tijdens het gebruik, wat een probleem kan zijn als de omvormer niet groot genoeg is om de piek te verwerken.

Een auto-omvormer installeren

Als u overweegt een auto-omvormer te installeren, zijn er drie belangrijke overwegingen om over na te denken voordat u begint:

  • Stroomvereisten voor draagbare apparaten: De omvormer moet voldoende stroom leveren voor alle apparaten die u tegelijk wilt aansluiten.
  • Installatielocaties van omvormers: U kunt omvormers bijna overal installeren, maar u moet nadenken over de toegankelijkheid voor het aansluiten van apparaten, hoe u deze op stroom en aarde aansluit en of het zal de warmte die het tijdens gebruik genereert veilig afvoeren.
  • Bedradingsproblemen met stroomomvormer: U kunt kleine omvormers aansluiten op een sigarettenaansteker of accessoire-aansluiting. Grotere omvormers moeten met een grote inline-zekering op de accu worden aangesloten.

De eerste en belangrijkste overweging is hoeveel stroom uw apparaat nodig heeft, aangezien dat de grootte van de omvormer, de installatiemethode en de installatielocatie bepa alt.

We zullen hier meer op ingaan in de volgende stappen, maar hier zijn enkele ruwe stroomvereisten om u op weg te helpen:

  • Draagbare verwarming: 1, 500 watt
  • Standaard föhn: 1, 500 watt
  • Minikoelkast: 100 watt (500 watt bij opstarten)
  • 17" laptop: 90 watt (minder voor kleinere modellen)
  • Gietijzeren plaat: 1, 500 watt (1, 100 voor modellen met spiraalbrander)
Image
Image

Stroomvereisten vs. dynamo-uitgang

U moet uitzoeken wat uw stroomvereisten zijn om de juiste grootte van de omvormer te selecteren. Denk aan draagbare apparaten en dynamo-uitgang.

Stroomvereisten voor draagbare apparaten

Om de juiste grootte van de omvormer te schatten, is een algemene vuistregel om de ampère van uw apparaat te vermenigvuldigen met de volt, wat de vereiste wattage oplevert:

V x A=W

Stel bijvoorbeeld dat je je oude PS3 hebt geüpgraded naar een PS4 of Xbox 360 naar een Xbox One, en je weet niet zeker wat je met je oude console moet doen. Deze consoles zijn misschien niet draagbaar of de gemakkelijkste manier om gamen in de auto aan je auto toe te voegen, maar je kunt er gemakkelijk een samenstellen om te fungeren als de kern van een doe-het-zelf multimediasysteem voor auto's.

De classificatie op de Xbox 360-voeding laat zien dat deze 4A trekt bij 110V, dus als je een Xbox 360 in je auto wilt spelen, neem dan die nummers en sluit ze aan op de hierboven genoemde formule:

110V x 4A=440W

Hier heb je een omvormer nodig die minimaal 440W levert. Het is echter belangrijk op te merken dat u er een moet vinden die 440 W continu kan leveren in plaats van 440 W piek. Je hebt ook een grotere omvormer nodig als je iets wilt aansluiten terwijl je de Xbox gebruikt.

Image
Image

Alternator-uitgang en omvormers

De andere kant van de vergelijking is precies hoeveel vermogen de dynamo kan leveren. U kunt dit nummer soms vinden door naar de dynamo te kijken, maar het kan zijn dat u contact moet opnemen met uw plaatselijke dealer om een vast nummer te krijgen. Als u problemen ondervindt bij het vinden van harde cijfers, kan een auto-elektriciteitswinkel (of een reparatiewerkplaats met de benodigde apparatuur) het werkelijke vermogen en verbruik van uw auto testen.

De meeste dynamo's kunnen meer watt leveren dan de standaardelektronica verbruikt, en ze kunnen doorgaans extra elektronica zoals versterkers aan. De exacte output varieert echter van het ene merk en het andere model. Als u veel energie-intensieve apparatuur van uw omvormer wilt gebruiken, moet u mogelijk een krachtige dynamo installeren.

Als je een vrachtwagen bestuurt met ruimte voor een extra batterij, is het ook een goed idee om van die situatie te profiteren. Dit is met name het geval als u uw omvormer wilt gebruiken wanneer u de motor uitschakelt, aangezien het toevoegen van een extra accu ervoor zorgt dat u de hoofdaccu niet zo ver leegt dat het voertuig niet start.

Locaties van auto-omvormers

De eerste stap bij het installeren van een auto-omvormer is om te beslissen waar u deze wilt plaatsen. Enkele te overwegen locaties zijn:

  • In de kofferbak
  • Onder een stoel
  • In het dashboardkastje
  • Gemonteerd op de vloerplaten
  • Geplaatst onder het streepje

Denk bij het overwegen van mogelijke installatielocaties na waar de stroomtoevoer vandaan zal komen en hoe gemakkelijk het zal zijn om uw apparaten aan te sluiten. Als u elektronica in de hoofdcabine van uw auto wilt laten werken, is een kofferbakinstallatie misschien niet handig. Aan de andere kant kan dat onder andere omstandigheden een geweldige locatie zijn.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met warmteafvoer. Omvormers worden meestal geleverd met ingebouwde ventilatoren en veel ervan zijn ontworpen als grote koellichamen. Als uw omvormer een ventilator heeft, zoek dan een installatielocatie die de luchtstroom niet blokkeert.

Image
Image

Tijdelijke installatie van auto-omvormer

De eenvoudigste manier om een auto-omvormer te installeren, is door hem in een 12V-accessoire-stopcontact te steken. Deze stopcontacten worden van oudsher gebruikt voor sigarettenaanstekers, maar veel nieuwe voertuigen schuwen de aansteker volledig. Sommige voertuigen hebben ook meerdere stopcontacten of externe stopcontacten, behalve die in de middenconsole.

Aangezien de sigarettenaansteker, of 12V-uitgang, is aangesloten op een circuit dat doorgaans andere elektronica bevat, is er een limiet aan hoeveel stroom je eruit kunt halen. Om die reden beperken veel sigarettenaanstekeromvormers het beschikbare wattage kunstmatig bij het gebruik van dit type aansluiting.

Dat is een groot nadeel als je apparaten wilt gebruiken die veel stroom verbruiken, maar het is een afweging van hoe gemakkelijk het is om een omvormer op een accessoire-uitgang aan te sluiten en te gebruiken. Deze plug-in omvormers zijn ideaal voor laptops en andere kleine elektronische apparaten. Sommige hebben zelfs ingebouwde USB-aansluitingen voor het voeden van mobiele telefoons, GPS-apparaten en al het andere dat een standaard USB-verbinding gebruikt.

Voor meer energie-intensieve apparatuur en permanente installaties, moet je wat bedrading doen.

Image
Image

Permanente installatie van auto-omvormer: in-line zekering

Een manier waarop u een auto-omvormer permanent kunt bedraden, is door de stroomdraad af te tappen of rechtstreeks naar de batterij te gaan. Als je ervoor kiest om rechtstreeks naar de accu te gaan, moet je uitzoeken waar de kabelboom door de firewall gaat en de stroomkabel erdoorheen vissen.

Nadat je de batterij hebt aangeklikt, zorgt een in-line zekering ervoor dat niets smelt of vlam vat wanneer je de omvormer inschakelt.

Als je een bestaande stroomkabel aansluit, kun je gemakkelijk dezelfde problemen krijgen als bij het aansluiten op een sigarettenaansteker. Daarom moet je een goed begrip hebben van wat er op een circuit gebeurt voordat je er gebruik van kunt maken.

Het toevoegen van een aanzienlijke stroombelasting aan een bestaande stroomdraad en circuit kan problemen opleveren, daarom is het een goed idee om rechtstreeks naar de zekeringkast te gaan als u geen draad door de firewall wilt vissen.

Image
Image

Permanente installatie van auto-omvormer: zekeringkast

Sommige zekeringkasten bevinden zich onder de motorkap, maar veel zijn handig ergens onder het dashboard te vinden. Dat maakt de zekeringkast een goede plek om een auto-omvormer aan te sluiten als je niet geïnteresseerd bent in het vissen met draden door de firewall.

Als de zekeringkast lege sleuven heeft, is dat meestal een goede plek om af te tappen. U kunt ofwel een nieuwe zekering in de lege sleuf installeren en in de achterkant van de zekeringkast tikken of een steekconnector gebruiken om in de voorkant van de zekeringkast te steken.

Het toevoegen van een nieuwe zekering ziet er schoner uit, maar het aansluiten van een spadeconnector is iets eenvoudiger. U moet echter een in-line zekering toevoegen als u ervoor kiest om die route te gaan. Als u geen zekering ergens in het circuit plaatst, kan er brand in uw voertuig ontstaan als er iets misgaat.

Als je stroom krijgt van de zekeringkast, moet je controleren of de aansluiting altijd stroom heeft of alleen stroom als het contact aan staat. Als u altijd op uw omvormer wilt aansluiten, wilt u een verbinding die altijd warm is, terwijl het gebruik van een verbinding die alleen warm is als het contact aan staat, voorkomt dat uw batterij per ongeluk leeg raakt.

Als je eenmaal hebt besloten hoe je de omvormer op het elektrische systeem van het voertuig wilt aansluiten, wil je misschien ook overwegen of je een zuivere sinusomvormer nodig hebt. Hoewel voor de meeste toepassingen de extra kosten niet nodig zijn, kan sommige elektronica beschadigd raken door een aangepaste sinusomvormer.

Aanbevolen: