Zal een auto-omvormer de batterij leegmaken?

Inhoudsopgave:

Zal een auto-omvormer de batterij leegmaken?
Zal een auto-omvormer de batterij leegmaken?
Anonim

Het toevoegen van een omvormer aan een auto, vrachtwagen of camper opent een wereld van mogelijkheden op het gebied van de soorten elektronica die je onderweg kunt gebruiken, maar niets in het leven is gratis. Al die kracht komt ergens vandaan, en als het toevallig uit de startaccu komt, kan die wereld van mogelijkheden instorten in een wereld van pijn zonder enige waarschuwing.

Image
Image

Hoewel het probleem van een omvormer die de accu van een auto leegtrekt vrij complex is, is de algemene vuistregel dat de omvormer een accu niet leeg laat lopen wanneer het voertuig draait, en vooral niet wanneer het rondrijdt. Als u echter een omvormer gebruikt wanneer de motor uit is, zal de batterij leeg raken en het duurt niet lang voordat de motor niet opnieuw start zonder een sprong of een lading.

De eenvoudigste oplossing voor dit probleem is om te stoppen met het gebruik van de omvormer voordat het zover is. Hoewel het meenemen van een aparte deep-cycle accu voor de omvormer of het meenemen van een generator met ingebouwde acculader beide prima opties zijn.

De accu leeg laten lopen terwijl de motor draait

Telkens wanneer de motor in een auto of vrachtwagen draait, laadt de dynamo de batterij op en levert hij stroom aan het elektrische systeem. De accu is nog steeds belangrijk omdat dynamo's accuspanning nodig hebben om goed te werken, maar de dynamo moet het zware werk doen als de motor draait.

Als alles naar behoren werkt, laadt de dynamo de batterij op als deze moet worden opgeladen, voedt hij elektrische systemen en componenten zoals je stereo en koplampen, en blijft er stroom over voor accessoires zoals een omvormer.

Als de dynamo niet opgewassen is tegen de taak om al dat vermogen te leveren, hetzij omdat het slecht gaat of niet krachtig genoeg is, kan uw elektrische systeem in een staat van ontlading raken. Op dat moment zul je merken dat de laadmeter op je dashboard, als je die hebt, onder de 12 of 13 volt zakt, wat aangeeft dat de batterij aan het ontladen is.

Als je zo'n situatie te lang laat duren, ontlaadt de batterij uiteindelijk tot het punt waarop je niet genoeg stroom hebt om alle elektronica in het voertuig te laten werken. Op dat moment, of zelfs eerder, zult u doorgaans problemen met de rijeigenschappen ondervinden. De motor kan zelfs doodgaan.

De motor stationair draaien versus daadwerkelijk rijden

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat de vermogenscurve van een dynamo hoger is bij hoge motortoerentallen (RPM's) dan bij lage RPM's, wat betekent dat een overbelast elektrisch systeem bij stationair toerental kan ontladen, ook al is het prima wanneer je rijdt over de snelweg.

Als u zich in een situatie bevindt waarin het elektrische systeem lijkt te ontladen wanneer het voertuig wordt gestopt, kan het helpen om het motortoerental te verhogen door een beetje gas toe te passen. Een te hoog motortoerental kan echter schade veroorzaken, dus het is vaak een beter idee om apparaten die veel stroom verbruiken los te koppelen van de omvormer.

Elke situatie is anders, maar meestal is het prima om kleine elektronische apparaten zoals laptops, Blu-ray- en dvd-spelers en telefoonopladers van stroom te voorzien zonder het elektrische systeem te overbelasten. Als je meer vermogen nodig hebt, of je hebt ook een high-end audiosysteem met een krachtige versterker, subwoofer en andere componenten, dan moet je wellicht investeren in een krachtige dynamo.

De accu leeg laten lopen als de motor uitstaat

Als je motor niet draait, is de accu verantwoordelijk voor het leveren van stroom aan het elektrische systeem. Dit is de reden waarom als u de koplampen 's nachts aan laat, de batterij leegloopt. Hetzelfde gebeurt als je een omvormer gebruikt terwijl je geparkeerd staat.

Sommige omvormers worden geleverd met een ingebouwde uitschakelfunctie bij lage batterijspanning, maar dat kan ervoor zorgen dat u al dan niet voldoende reservevermogen overhoudt om de startmotor te laten werken. Omdat starters een enorme hoeveelheid stroomsterkte nodig hebben om te starten, kan het gebruik van een omvormer als je aan het kamperen bent, je laten stranden.

Als je een omvormer wilt gebruiken tijdens het kamperen, kun je je weddenschappen afdekken door een extra deep cycle-batterij te kopen om de omvormer van stroom te voorzien. Je kunt ook je motor starten om de accu af en toe op te laden of een generator meenemen die een ingebouwde acculading heeft voor het geval je een lege accu krijgt.

Hoe lang kun je een omvormer laten werken voordat de batterij leeg raakt?

Hoelang je een omvormer kunt gebruiken om je elektronica te laten werken, hangt af van hoeveel stroom je gebruikt en de capaciteit van de batterij. Als u het wattage kent van de apparaten die u wilt gebruiken en de reservecapaciteit van de batterij, kunt u die getallen in deze formule aansluiten:

(10 x [Batterijcapaciteit] / [Laden]) / 2

Als je batterij een capaciteit van 100 ampère-uur heeft en je een laptop wilt gebruiken die 45 watt gebruikt, kun je zien dat je ongeveer 11 uur uit je batterij kunt halen:

(10 x [100 AH] / [45 Watt]) / 2=11.11 uur

In de praktijk is het het beste om voorzichtig te zijn. Als je daadwerkelijk een belasting van 45 watt op een 100 AH-batterij gedurende 11 uur zou laten lopen, bestaat de kans dat er niet genoeg stroom in de batterij over is om de startmotor te laten werken. Grotere belastingen, zoals een desktopcomputer, televisie en vele andere elektronica, laten een batterij nog sneller leeglopen.

Aanbevolen: