Wat is een ISO-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een ISO-bestand?
Wat is een ISO-bestand?
Anonim

Wat te weten

  • Een ISO-bestand is een schijfkopiebestand.
  • Open er een met 7-Zip, PeaZip of een andere archiefopener.

Dit artikel legt uit wat ISO-bestanden zijn en toont voorbeelden van de verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken.

Wat is een ISO-bestand?

Een ISO-bestand, vaak een ISO-image genoemd, is een enkel bestand dat een perfecte weergave is van een volledige cd, dvd of bd. De volledige inhoud van een schijf kan nauwkeurig worden gedupliceerd in een enkel ISO-bestand.

Beschouw een ISO-bestand als een doos die alle onderdelen bevat van iets dat moet worden gebouwd, zoals een kinderspeelgoed dat je zou kunnen kopen dat moet worden gemonteerd. De doos waarin de speelgoedstukken worden geleverd, doet je niet goed als echt speelgoed, maar de inhoud erin, eenmaal uitgenomen en in elkaar gezet, wordt wat je echt wilt gebruiken.

Een ISO-bestand werkt op vrijwel dezelfde manier. Het bestand zelf is niet goed tenzij het kan worden geopend, samengesteld en gebruikt.

De. ISO-bestandsextensie die wordt gebruikt door ISO-afbeeldingen wordt ook gebruikt voor Arbortext IsoDraw Document-bestanden, dit zijn CAD-tekeningen die worden gebruikt door de PTC Arbortext-producten; ze hebben niets te maken met het ISO-formaat dat op deze pagina wordt uitgelegd. Deze formaten zijn ook niet gerelateerd aan SO-bestanden, ondanks de vergelijkbare extensie.

Waar u de gebruikte ISO-bestanden zult zien

ISO-images worden vaak gebruikt om grote programma's via internet te distribueren, omdat alle programmabestanden netjes als één bestand kunnen worden opgeslagen.

Een voorbeeld is te zien in de gratis Ophcrack-tool voor wachtwoordherstel (die een heel besturingssysteem en verschillende stukjes software bevat). Alles waaruit het programma bestaat, is verpakt in één bestand.

Ophcrack is zeker niet het enige programma dat een ISO-bestand gebruikt - veel soorten programma's worden op deze manier verspreid. De meeste opstartbare antivirusprogramma's gebruiken bijvoorbeeld ISO, zoals het bestand bitdefender-rescue-cd.iso dat wordt gebruikt door Bitdefender Rescue CD.

In al die voorbeelden, en de duizenden andere die er zijn, is elk afzonderlijk bestand dat nodig is om welke tool dan ook uit te voeren, opgenomen in de enkele ISO-image. Zoals eerder vermeld, maakt dat de tool heel gemakkelijk te downloaden, maar het maakt het ook supergemakkelijk om op een schijf of ander apparaat te branden.

Zelfs Windows 11 kan rechtstreeks door Microsoft worden verkregen in het ISO-formaat, klaar om te worden uitgepakt op een apparaat of op een virtuele machine te worden gemount.

Hoe ISO-bestanden te branden

De meest gebruikelijke manier om een ISO-bestand te gebruiken, is door het op een cd, dvd of bd-schijf te branden. Dit is een ander proces dan het branden van muziek- of documentbestanden op een schijf, omdat uw software voor het branden van cd's/dvd's/BD's de inhoud van het ISO-bestand op de schijf moet "assembleren".

Windows 11, 10, 8 en 7 kunnen allemaal ISO-images op een schijf branden zonder software van derden te gebruiken. Dubbeltik of dubbelklik op het ISO-bestand en volg de wizard die verschijnt.

Image
Image

Als je Windows wilt gebruiken om het ISO-bestand te openen, maar het is al gekoppeld aan een ander programma (d.w.z. Windows opent het ISO-bestand niet wanneer je erop dubbelklikt of dubbelklikt), open dan de eigenschappen en verander het programma dat ISO-bestanden moet openen naar isoburn.exe (het is opgeslagen in de map C:\Windows\system32).

Dezelfde logica is van toepassing bij het branden van een ISO-bestand op een USB-apparaat, iets dat veel vaker voorkomt nu optische schijven veel minder gebruikelijk worden.

Het branden van een ISO-image is niet alleen een optie voor sommige programma's, het is vereist. Veel diagnostische hulpprogramma's voor harde schijven zijn bijvoorbeeld alleen bruikbaar buiten het besturingssysteem. Dit betekent dat je de ISO moet branden op een of ander verwisselbaar medium (zoals een schijf of een flashstation) waarvan je computer kan opstarten.

Hoewel ze minder gebruikelijk zijn, worden sommige programma's gedistribueerd in ISO-formaat, maar zijn ze niet ontworpen om vanaf te worden opgestart. Microsoft Office wordt bijvoorbeeld vaak beschikbaar gesteld als een ISO-bestand en is ontworpen om te worden gebrand of gemount, maar aangezien het niet van buiten Windows hoeft te worden uitgevoerd, is het niet nodig om ervan op te starten (het zou zelfs niet doe alles als je het geprobeerd hebt).

Hoe ISO-bestanden uit te pakken

Als u een ISO-bestand niet echt op een schijf of USB-opslagapparaat wilt branden, zullen de meeste compressie-/decompressiesoftwareprogramma's, zoals de gratis 7-Zip- en PeaZip-programma's, de inhoud van een ISO-bestand extraheren naar een map.

Het uitpakken van een ISO-bestand kopieert alle bestanden van de afbeelding rechtstreeks naar een map waar je doorheen kunt bladeren zoals elke map die je op je computer zou vinden. Hoewel de nieuw gemaakte map niet rechtstreeks op een apparaat kan worden gebrand, zoals besproken in de sectie hierboven, kan het handig zijn om te weten dat dit mogelijk is.

Stel bijvoorbeeld dat je Microsoft Office hebt gedownload als een ISO-bestand. In plaats van de ISO-image op een schijf te branden, kunt u de installatiebestanden uit de ISO extraheren en vervolgens het programma installeren zoals u normaal met elk ander programma zou doen.

Image
Image

Elk unzip-programma vereist een andere reeks stappen, maar hier is hoe u snel een ISO-image kunt extraheren met 7-Zip: Klik met de rechtermuisknop op het bestand, kies 7-Zip en selecteer vervolgens de Extract to "\" optie.

Als deze stappen niet voor u werken, controleer dan nogmaals de bestandsextensie om er zeker van te zijn dat u niet een ander bestand verwart met een bestand in het ISO-formaat. ISZ is een voorbeeld van een bestand dat gemakkelijk verward kan worden met ISO.

ISO-bestanden maken

Met verschillende programma's, waarvan vele gratis, kun je je eigen ISO-bestand maken van een schijf of een verzameling bestanden die je hebt gekozen.

De meest voorkomende reden om een ISO-image te maken, is als u een back-up wilt maken van een software-installatieschijf of zelfs een dvd of Blu-ray-film.

ISO-bestanden aankoppelen

Het koppelen van een ISO-bestand dat je hebt gemaakt of gedownload van internet, is zoiets als je computer voor de gek houden door te denken dat het ISO-bestand een echte schijf is. Op deze manier kunt u een ISO-bestand "gebruiken" net zoals het was op een echte cd of dvd, alleen hoefde u geen schijf te verspillen, of uw tijd om er een te branden.

Een veel voorkomende situatie waarin het monteren van een ISO-bestand handig is, is wanneer je een videogame speelt waarbij de originele schijf moet worden geplaatst. In plaats van de schijf daadwerkelijk in je optische drive te steken, kun je gewoon de ISO-image van die gameschijf koppelen die je eerder hebt gemaakt.

Het monteren van een ISO-bestand is meestal net zo eenvoudig als het openen van het bestand met iets dat een "schijfemulator" wordt genoemd en vervolgens een stationsletter kiezen die het ISO-bestand moet vertegenwoordigen. Ook al is deze stationsletter een virtueel station, Windows ziet het als een echt station en u kunt het ook als zodanig gebruiken.

Een van onze favoriete gratis programma's voor het monteren van ISO-images is WinCDEmu vanwege het gebruiksgemak (plus het komt in deze draagbare versie). Een andere is Pismo File Mount Audit Package.

Als je een moderne versie van Windows gebruikt, zoals Windows 11 of Windows 10, heb je het geluk dat ISO-montage in je besturingssysteem is ingebouwd! Tik en houd vast of klik met de rechtermuisknop op het ISO-bestand en kies Mount Windows zal automatisch een virtuele schijf voor u maken, er is geen extra software vereist.

Image
Image

Hoewel het aankoppelen van een ISO-bestand in sommige situaties erg handig is, moet u er rekening mee houden dat de virtuele schijf onbereikbaar is wanneer het besturingssysteem niet actief is. Dit betekent dat het totaal zinloos is om een ISO-bestand aan te koppelen dat u buiten Windows wilt gebruiken (zoals vereist is bij sommige diagnostische hulpprogramma's voor de harde schijf en geheugentestprogramma's).

FAQ

    Hoe voer ik een ISO-bestand uit op Windows 7?

    In Windows 7 moet u een toepassing van derden downloaden, zoals WinISO of WinCDEmu, om een ISO-bestand te koppelen en uit te voeren. Nadat je de applicatie hebt gedownload, laat je het de stuurprogramma's installeren, dubbelklik je op je ISO-bestand en volg je de aanwijzingen om je ISO-bestand te koppelen en te openen.

    Hoe download ik het Windows 10 ISO-bestand?

    Om het Windows 10 ISO-bestand te downloaden, gaat u naar de Microsoft Download Windows 10-pagina en controleert u of uw computer voldoet aan de installatievereisten. Kies de juiste editie en producttaal en selecteer vervolgens 64-bit Download of 32-bit Download.

Aanbevolen: