Netwerkbestandsdeling in Microsoft Windows

Inhoudsopgave:

Netwerkbestandsdeling in Microsoft Windows
Netwerkbestandsdeling in Microsoft Windows
Anonim

Elke belangrijke versie van het Windows-besturingssysteem die sinds 2006 is uitgebracht, heeft een aantal verschillende en verbeterde functies ingebouwd voor het delen van bestanden tussen computers via een netwerk. Hoewel de nieuwere functies krachtig zijn, kunnen ze niet altijd worden gebruikt bij het delen met apparaten met oudere versies van Windows of niet-Windows-apparaten.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 en Windows 7. Microsoft ondersteunt Windows 7. niet meer

Bestanden delen in de cloud met OneDrive

De Microsoft OneDrive-service biedt Windows-computers persoonlijke cloudopslag, zodat u bestanden met anderen kunt delen. De ondersteuning van Windows voor OneDrive is beperkt tot Windows 10 en hoger, waarbij het programma rechtstreeks in het besturingssysteem is ingebouwd.

Als u een bestand of map wilt delen via OneDrive, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand of de map die u wilt delen en selecteert u Een OneDrive-link delen. Er wordt een link naar uw bestand of map gemaakt. Je kunt deze link in een e-mail of sms plakken en met anderen delen.

OneDrive vereist het registreren van een account bij Microsoft voor bestandsopslag. Een gratis account biedt beperkte opslagruimte. U kunt echter meer opslagruimte kopen tegen een terugkerend bedrag.

Gebruik openbare mappen delen van Windows

De openbare map is een besturingssysteemmap die is geconfigureerd voor het delen van bestanden. Gebruikers kunnen bestanden en mappen naar deze locatie kopiëren en deze delen met andere Windows-computers op het lokale netwerk. Je kunt ook toestemming geven om deze bestanden bij te werken of nieuwe op dezelfde locatie te plaatsen.

Om het delen van openbare mappen in te schakelen, gaat u naar het Configuratiescherm > Netwerkcentrum > Geavanceerd delen wijzigen instellingen > selecteer Schakel bestands- en printerdeling in. Sla uw wijzigingen op.

Image
Image

Begrijp de machtigingen voor het delen van bestanden in Windows

Windows biedt een aantal methoden om machtigingen voor het delen van bestanden in te stellen.

Basisrechten

In Windows 10, 8, 8.1 en 7 zijn er twee basismachtigingsniveaus voor het delen van bestanden:

  • Read: Ontvangers kunnen het bestand openen en de inhoud ervan bekijken, maar kunnen het bestand niet wijzigen zonder een aparte kopie te maken.
  • Lezen/Schrijven: Ontvangers kunnen de inhoud van het bestand bekijken en wijzigen en het bestand op de huidige locatie opslaan.

Beperkend delen

Om het delen te beperken tot een specifieke lijst van mensen (namen van netwerkaccounts) of iedereen op het lokale netwerk, klikt u met de rechtermuisknop op de map, selecteert u Toegang verlenen, kiest uSpecifieke personen of Verwijder toegang en volg de aanwijzingen.

Image
Image

Geavanceerd delen

In alle versies van Windows zijn er geavanceerde opties voor delen, configureerbaar onder het menu Delen van de bestands- of mapeigenschappen. Geavanceerd delen ondersteunt drie soorten machtigingen:

  • Volledig beheer: Ontvangers kunnen bestanden en submappen lezen, schrijven, wijzigen en verwijderen. Gebruikers kunnen ook machtigingsinstellingen wijzigen.
  • Change: Ontvangers kunnen de inhoud van het bestand bekijken en wijzigen en het bestand op de huidige locatie opslaan (overschrijven).
  • Read: Ontvangers kunnen het bestand openen en de inhoud ervan bekijken, maar kunnen het bestand niet wijzigen zonder een aparte kopie te maken.

Om toegang te krijgen tot geavanceerd delen, klikt u met de rechtermuisknop op de map of het bestand en selecteert u vervolgens Eigenschappen > Sharing.

Image
Image

Mechanica van Windows-bestandsdeling

Behalve voor openbare mappen waarbij een bestand naar een nieuwe locatie moet worden verplaatst of gekopieerd, omvat het delen van bestanden in Windows het nemen van specifieke actie in de context van het gegeven bestand of de opgegeven map. Klik in Windows 10 bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op een bestand of map in Verkenner om de optie Toegang geven aan weer te geven.

Het delen van bestanden kan mislukken als gevolg van problemen met machtigingen, netwerkstoringen en andere technische problemen. Gebruik de wizards voor probleemoplossing in het Configuratiescherm (onder Netwerkcentrum) om problemen met netwerkverbindingen of gedeelde mappen te diagnosticeren.

Windows-bestandsdeling uitschakelen

Gebruikers kunnen het delen van bestanden en printers op een computer uitschakelen vanaf de pagina Geavanceerde instellingen voor delen van Windows. U moet ook alle bestanden in de openbare map verwijderen om die vorm van delen te stoppen. Verwijder ten slotte alle software voor het delen van derden die op het apparaat aanwezig kan zijn.

Image
Image

Niet-Windows en derde partijen oplossingen voor delen

Naast de deelfaciliteiten die in Microsoft Windows zijn ingebouwd, ondersteunen sommige softwaresystemen van derden, zoals Dropbox, ook het delen van bestanden tussen Windows-computers en andere niet-Windows-apparaten op het netwerk. Raadpleeg de documentatie voor deze pakketten van derden voor meer details.

Aanbevolen: