Wat is FireWire en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is FireWire en hoe werkt het?
Wat is FireWire en hoe werkt het?
Anonim

IEEE 1394, algemeen bekend als FireWire, is een standaard verbindingstype voor veel elektronische apparaten zoals digitale videocamera's, printers en scanners, externe harde schijven en andere randapparatuur.

De termen IEEE 1394 en FireWire verwijzen meestal naar de soorten kabels, poorten en connectoren die worden gebruikt om dit soort externe apparaten op computers aan te sluiten.

USB is een vergelijkbaar standaard verbindingstype voor apparaten zoals flashdrives en printers, camera's en vele andere elektronische apparaten. De nieuwste USB-standaard verzendt gegevens sneller dan IEEE 1394 en is op grotere schaal beschikbaar.

Andere namen voor de IEEE 1394-standaard

Apple's merknaam voor de IEEE 1394-standaard is FireWire, de meest voorkomende term die je hoort als iemand het over IEEE 1394 heeft.

Andere bedrijven gebruiken soms andere namen voor de IEEE 1394-standaard. Sony noemde het i. Link, terwijl Lynx de naam is die wordt gebruikt door Texas Instruments.

Image
Image

Meer over FireWire en de ondersteunde functies ervan

FireWire ondersteunt plug-and-play, wat inhoudt dat een besturingssysteem het apparaat automatisch vindt wanneer het is aangesloten en vraagt om zo nodig een stuurprogramma te installeren om het te laten werken.

IEEE 1394 is hot-swappable, wat betekent dat noch de computers waarop de FireWire-apparaten zijn aangesloten, noch de apparaten zelf hoeven te worden afgesloten voordat ze worden aangesloten of losgekoppeld.

Alle versies van Windows, van Windows 98 tot en met Windows 10, Mac OS 8.6 en hoger, Linux en de meeste andere besturingssystemen, ondersteunen FireWire.

Er kunnen maximaal 63 apparaten via serieschakeling worden aangesloten op een enkele FireWire-bus of besturingsapparaat. Zelfs als u apparaten gebruikt die verschillende snelheden ondersteunen, kunnen ze allemaal op dezelfde bus worden aangesloten en op hun maximale snelheden werken. Dat komt omdat een FireWire-bus in re altime kan wisselen tussen verschillende snelheden, ongeacht of een van de apparaten veel langzamer is dan de andere.

FireWire-apparaten kunnen een peer-to-peer-netwerk creëren om te communiceren. Deze mogelijkheid betekent dat ze geen systeembronnen zoals het geheugen van uw computer zullen gebruiken. Wat nog belangrijker is, het betekent dat ze helemaal zonder computer kunnen communiceren.

Een keer waarop dit handig kan zijn, is wanneer u gegevens van de ene digitale camera naar de andere wilt kopiëren. Ervan uitgaande dat ze allebei FireWire-poorten hebben, sluit ze dan aan en breng de gegevens over - geen computer of geheugenkaart nodig.

FireWire-versies

IEEE 1394, eerst FireWire 400 genoemd, werd uitgebracht in 1995. Het gebruikt een zes-pins connector en kan gegevens overbrengen met 100, 200 of 400 Mbps, afhankelijk van de FireWire-kabel die wordt gebruikt voor kabels met een lengte tot 4,5 meter. Deze gegevensoverdrachtmodi worden gewoonlijk S100, S200 en S400 genoemd.

In 2000 werd IEEE 1394a uitgebracht. Het bood verbeterde functies, waaronder een energiebesparende modus. IEEE 1394a gebruikt een vier-pins connector in plaats van de zes pinnen in FireWire 400 omdat het geen stroomconnectoren bevat.

Slechts twee jaar later kwam IEEE 1394b, genaamd FireWire 800 of S800. Deze negen-pins versie van IEEE 1394a ondersteunt overdrachtssnelheden tot 800 Mbps op kabels tot 100 meter lang. De connectoren op deze kabels zijn niet dezelfde als die op FireWire 400, wat betekent dat de twee incompatibel zijn, tenzij u een conversiekabel of dongle gebruikt.

Aan het eind van de jaren 2000 kwamen FireWire S1600 en S3200 uit. Ze ondersteunden overdrachtssnelheden tot respectievelijk 1, 572 Mbps en 3, 145 Mbps. Er zijn echter zo weinig van deze apparaten uitgebracht dat ze niet eens als onderdeel van de tijdlijn van FireWire-ontwikkeling moeten worden beschouwd.

In 2011 begon Apple FireWire te vervangen door de veel snellere Thunderbolt en in 2015 in ieder geval op sommige van hun computers met USB 3.1-compatibele USB-C-poorten.

FireWire versus USB

FireWire en USB zijn vergelijkbaar in doel - ze dragen allebei gegevens over - maar verschillen aanzienlijk op gebieden zoals beschikbaarheid en snelheid.

Je zult FireWire niet op bijna elke computer en elk apparaat zien ondersteund zoals bij USB. De meeste moderne computers hebben geen ingebouwde FireWire-poorten. Je zou ze moeten upgraden, wat extra kost en misschien niet op elke computer mogelijk is.

De meest recente USB-standaard is USB4, die overdrachtssnelheden tot 40, 960 Mbps ondersteunt. Het is veel sneller dan de 800 Mbps die FireWire ondersteunt.

Een ander voordeel van USB ten opzichte van FireWire is dat USB-apparaten en -kabels meestal goedkoper zijn dan hun FireWire-tegenhangers, ongetwijfeld vanwege de populariteit en massaproductie van USB-apparaten en -kabels.

Zoals eerder vermeld, gebruiken FireWire 400 en FireWire 800 verschillende kabels die niet compatibel zijn met elkaar. Aan de andere kant is de USB-standaard altijd goed geweest in het handhaven van achterwaartse compatibiliteit.

U kunt USB-apparaten echter niet aan elkaar koppelen zoals FireWire-apparaten dat wel kunnen zijn. In plaats daarvan hebben ze een computer nodig om de informatie te verwerken nadat deze het ene apparaat verlaat en het andere binnengaat.

FAQ

    Wordt FireWire tegenwoordig nog gebruikt?

    Sommige desktops hebben nog steeds FireWire-poorten, hoewel ze zeldzamer worden. Je kunt nieuwe en gebruikte FireWire-kabels vrij goedkoop online vinden.

    Hoe voeg ik FireWire toe aan mijn pc?

    Koop een FireWire-hub die u via USB op uw computer kunt aansluiten. Een meer geavanceerde oplossing is om een FireWire-kaart en -poort te installeren.

    Wat is sneller, eSATA of FireWire?

    De eSATA-standaard biedt hogere gegevensoverdrachtsnelheden dan FireWire en USB 2.0. USB 3.0 is echter sneller dan zowel eSATA als FireWire.

    Hoe ziet een FireWire-poort eruit?

    Een FireWire 400-poort lijkt op een USB-poort, maar is groter. Een FireWire 800-poort is vierkanter. Beide kunnen het FireWire-symbool hebben, dat een beetje op een Y lijkt, of ze kunnen het label "Firewire" of "F400" en "F800" hebben.

Aanbevolen: