DVD-regiocodes: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

DVD-regiocodes: wat u moet weten
DVD-regiocodes: wat u moet weten
Anonim

Hoewel videostreamingdiensten home-entertainment als nooit tevoren hebben beïnvloed, is de verkoop van fysieke media nog steeds behoorlijk populair.

De introductie van de dvd is de belangrijkste reden waarom de thuisbioscoopervaring populair is geworden en dient als basis voor het verbeteren van video- en audiokwaliteit. DVD heeft echter ook een verwarrende en vaak gecompliceerde kant: Regiocodering.

Image
Image

DVD-regiocodes, of hoe de wereld is verdeeld

Dvd-spelers en dvd's zijn gelabeld voor gebruik binnen specifieke geografische regio's. De dvd-wereld is verdeeld in zes grote geografische regio's, met twee extra regio's die zijn gereserveerd voor gespecialiseerd gebruik.

DVD-regio's worden als volgt toegewezen:

  • Regio 1: VS, Canada
  • Regio 2: Japan, Europa, Zuid-Afrika, Midden-Oosten, Groenland
  • Regio 3: Zuid-Korea, Taiwan, Hong Kong, delen van Zuidoost-Azië
  • Regio 4: Australië, Nieuw-Zeeland, Latijns-Amerika (inclusief Mexico)
  • Regio 5: Oost-Europa, Rusland, India, Afrika
  • Regio 6: China
  • Regio 7: Gereserveerd voor niet-gespecificeerd speciaal gebruik.
  • Regio 8: Gereserveerd voor cruiseschepen, luchtvaartmaatschappijen en andere internationale locaties.
  • Region 0 of Region ALL: Schijven zijn niet gecodeerd en kunnen wereldwijd worden afgespeeld. U moet echter PAL-schijven afspelen in een PAL-compatibel apparaat en NTSC-schijven in een NTSC-compatibel apparaat.

Alle dvd-spelers die in de VS worden verkocht, voldoen aan de specificaties van Regio 1 en Regio 1-spelers kunnen alleen Regio 1-schijven afspelen. Regiocodenummers staan op de achterkant van elk dvd-pakket.

Dvd's die zijn gecodeerd voor andere regio's dan regio 1 kunnen niet worden afgespeeld op een dvd-speler van regio 1 en spelers die op de markt worden gebracht voor andere regio's kunnen geen dvd's afspelen die zijn gecodeerd voor regio 1.

Bottom Line

Coding is een hulpmiddel om auteursrechten en filmdistributierechten te beschermen. Dit komt omdat films soms op verschillende tijdstippen gedurende het jaar in bioscopen in verschillende delen van de wereld worden uitgebracht. Een zomerkaskraker in de VS kan de kerstkaskraker in het buitenland worden. Als dat gebeurt, is de dvd-versie van de film mogelijk in de VS verkrijgbaar, terwijl deze nog in bioscopen in een andere regio te zien is. Ook is het auteursrecht niet in elk land hetzelfde, dus door dvd's per regio te beperken, beschermt het ook de houder van het auteursrecht.

Home DVD-opname

Hoewel niet zo populair als in het recente verleden, wordt het maken van uw eigen dvd's niet beïnvloed door regiocodering. Alle dvd-opnamen die u maakt op een dvd-recorder voor consumenten, dvd-camcorder of een pc, hebben geen regiocode. Als u een dvd opneemt in NTSC, kan deze worden afgespeeld op dvd-spelers in landen die dat systeem gebruiken, en hetzelfde geldt voor PAL. Er is geen verdere beperking van de regiocode op thuis opgenomen dvd's.

The Bottom Line

Houd er rekening mee dat uw in de handel gekochte dvd-collectie mogelijk niet wordt afgespeeld als u naar een ander land verhuist in een dvd-speler die ook uit dat land komt.

Aanbevolen: