Waarom werkt mijn modem niet?

Inhoudsopgave:

Waarom werkt mijn modem niet?
Waarom werkt mijn modem niet?
Anonim

Alvorens te vragen: "Waarom werkt mijn modem niet?" u moet ervoor zorgen dat uw modem, niet uw router, de onderliggende oorzaak is van uw wifi-problemen. Zodra je dat hebt gedaan, ben je klaar om een modem te repareren die geen verbinding met internet kan maken.

Oorzaken van modem die geen verbinding maakt met internet

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u geen verbinding met internet kunt maken, maar hier zijn enkele veelvoorkomende problemen met betrekking tot de modem:

  • Losse stroom- of coax-aansluitingen
  • Beschadigde Ethernet-kabelverbindingen
  • Miscommunicatie met de router
  • Oververhitting
  • Verouderde firmware of apparatuur

Voordat u begint met het oplossen van problemen met de modem, probeert u op een ander apparaat verbinding te maken met uw wifi-netwerk. Als je kunt, ligt het probleem bij je apparaat. Als u helemaal geen verbinding kunt maken met uw wifi-netwerk, ligt het probleem waarschijnlijk bij uw router en niet bij uw modem. In dergelijke gevallen moet u zich richten op het repareren van uw wifi-netwerk.

Als je verbinding kunt maken met je netwerk, maar nog steeds geen internettoegang hebt, is er waarschijnlijk iets mis met je modem.

Image
Image

Een modem repareren die geen verbinding met internet kan maken

Probeer deze oplossingen in volgorde en controleer onderweg of het probleem is opgelost voordat u doorgaat naar de volgende stap.

  1. Controleer de lampjes op je modem. De lampjes aan de zijkant van uw modem kunnen u vertellen of uw modem is verbonden met uw router en internet. Als geen van de lampjes op uw modem brandt, is uw modem niet ingeschakeld, dus u moet de stroomkabel controleren.
  2. Controleer de voeding en coaxkabels. Onderzoek alle kabels op uw modem om er zeker van te zijn dat er geen losse of gerafelde verbindingen zijn. Als de lampjes op de modem knipperen wanneer je de stroomkabel verplaatst, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe stroomadapter. Evenzo, als de verbindingspen voor de coaxkabel (de grote, ronde kabel die op de muur wordt aangesloten) is verbogen, moet u deze vervangen.
  3. Herstart je router en modem opnieuw. Door het apparaat te vernieuwen, kunnen tijdelijke technische problemen worden verholpen die onvermijdelijk van tijd tot tijd optreden. Als u de modem opnieuw wilt opstarten, moet u ook de router opnieuw opstarten.

    Herstarten is iets anders dan resetten. Door opnieuw op te starten, wordt de modem gewoon uitgeschakeld en weer ingeschakeld.

  4. Controleer uw Ethernet-kabels. Een Ethernet-kabel verbindt uw modem en router. Als je een reserve hebt, schakel ze dan uit om er zeker van te zijn dat er geen probleem is met de fysieke verbinding.
  5. Ontkoppel alle aangesloten apparaten. Als u veel apparaten op uw netwerk hebt aangesloten (smarthome-apparaten, meerdere computers, enz.), kan uw modem overbelast raken. Koppel alle apparaten los, start de modem opnieuw op en sluit vervolgens uw apparaten opnieuw aan. Als het internet begint te werken maar op een bepaald moment stopt, heeft de modem mogelijk zijn limiet bereikt, dus u moet met uw internetprovider overleggen over een upgrade.
  6. Sluit je computer aan op je modem. Als uw pc een Ethernet-poort heeft, kunt u deze rechtstreeks op de modem aansluiten. Als u internet kunt gebruiken, is de modem in orde en ligt het probleem bij uw apparaat of router.
  7. Houd je modem koel. Als uw modem steeds opnieuw wordt ingesteld, kan deze oververhit raken. Houd het op 15 cm afstand van andere apparaten en zorg ervoor dat de ventilatieopeningen stofvrij zijn. Bewaar het niet in de buurt van een verwarming of in een vochtige omgeving.

  8. Update de firmware van je modem en router. Uw ISP zorgt meestal voor software-upgrades voor uw modem, maar als u een router-modemcombinatie gebruikt, controleer dan op firmware-updates voor de router om er zeker van te zijn dat u over de nieuwste beveiligingspatches en bugfixes beschikt.
  9. Wijzig het wifi-kanaal. Als u een combinatie-eenheid voor router/modem hebt, wijst deze mogelijk te veel apparaten toe aan één wifi-kanaal. Verdeel indien mogelijk uw apparaten handmatig over de twee kanalen en kies het beste draadloze kanaal voor elk apparaat (niet alle apparaten kunnen verbinding maken met 5 GHz).
  10. Reset je router/modem naar de standaardinstellingen. Zoek naar een klein gaatje aan de onderkant van je modem en gebruik een rechtgebogen paperclip om de kleine resetknop aan de binnenkant in te drukken. Als u de router terugzet naar de fabrieksinstellingen, worden eventuele problemen met de instellingen van uw router verholpen, maar worden ook alle wachtwoorden, aangepaste DNS-instellingen en firewalls verwijderd die u hebt geconfigureerd.

  11. Neem contact op met uw internetprovider (ISP). Uw ISP kan u vertellen of er een storing is in uw regio en controleren op problemen aan hun kant. Als ze het probleem niet kunnen oplossen, kunnen ze je in de goede richting wijzen.
  12. Koop een nieuwe modem. Als u geen modem bij uw internetprovider huurt, ondersteunt de modem die u gebruikt mogelijk niet de nieuwste draadloze standaarden. Of u kunt meer apparaten hebben aangesloten dan uw modem aankan. Neem contact op met uw ISP voor de aanbevolen modemspecificaties voor uw internetabonnement.

FAQ

    Wat is het verschil tussen een router en een modem?

    Een modem wordt gebruikt om rechtstreeks toegang te krijgen tot internet. Een router wordt gebruikt om meerdere apparaten met een wifi-netwerk te verbinden. In tegenstelling tot een modem kan een router niet rechtstreeks verbinding maken met internet.

    Wat betekenen de lampjes op mijn modem?

    De lampjes op je modem kunnen verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van het model dat je gebruikt of je internetprovider. Maar over het algemeen kan groen een actieve internetverbinding betekenen; blauw kan betekenen dat er een firmware-update aan de gang is; oranje kan betekenen dat uw modem bezig is een verbinding tot stand te brengen; rood kan betekenen dat uw apparaat oververhit is of dat er geen verbinding is; wit kan betekenen dat je apparaat aan staat of aan het koppelen is met een ander apparaat.

    Hoe krijg ik toegang tot de instellingen van mijn modem?

    Zoek uw standaard gateway-IP-adres en navigeer ernaar in een webbrowser. Als je nog nooit eerder toegang hebt gehad tot de instellingen van je modem, is er een standaard gebruikersnaam en wachtwoord die je kunt gebruiken om in te loggen, afhankelijk van de fabrikant van je apparaat.

Aanbevolen: