Waarom werkt mijn 12v-aansluiting niet?

Inhoudsopgave:

Waarom werkt mijn 12v-aansluiting niet?
Waarom werkt mijn 12v-aansluiting niet?
Anonim

Alle sigarettenaanstekeraansluitingen zijn ook 12v-aansluitingen, wat betekent dat u een sigarettenaanstekeromvormer, mobiele oplader of een ander 12v DC-accessoire moet kunnen aansluiten op een sigarettenaanstekeraansluiting, in elk voertuig, en het werkt prima.

Als een sigarettenaansteker niet meer werkt of niet goed lijkt te werken, kunnen er een paar dingen fout gaan:

  • Een obstructie in het stopcontact - Dit gebeurt meestal wanneer de sigarettenaansteker verticaal in een middenconsole wordt geïnstalleerd, aangezien die richting het heel gemakkelijk maakt voor kleine voorwerpen om erin te vallen het stopcontact. Niet-geleidende obstakels voorkomen dat opladers contact maken, terwijl geleidende voorwerpen zoals munten het circuit kunnen opblazen.
  • Het stopcontact van de sigarettenaansteker is kapot - Dit betekent alleen dat er helemaal geen stroom op het stopcontact komt. De zekering kan doorgebrand zijn, of er kan een ander probleem zijn met de bedrading.
  • De oplader zelf is slecht - Opladers gaan slecht, dus je moet dit uitsluiten. De elektronica in de oplader kan defect zijn, de stekker die in uw apparaat gaat, kan terug zijn, of de veren in de stekker die in de sigarettenaansteker gaat, kunnen versleten zijn.

Een sigarettenaansteker repareren die niet werkt

Om uw sigarettenaansteker weer te laten werken, moet u elk mogelijk probleem controleren en uitsluiten. Sommige van deze stappen zijn heel eenvoudig en vereisen geen speciale apparatuur, maar het volledig voltooien van dit type diagnose vereist wel een testlampje of voltmeter.

Hier zijn de basisstappen die u moet volgen wanneer uw sigarettenaansteker niet meer werkt:

  1. Controleer of er vreemde voorwerpen in de sigarettenaansteker zitten - Als u iets in de sigarettenaansteker vindt, zoals etenswaren, klein speelgoed of munten, verwijder het dan voorzichtig. Reik niet in de aansluiting met een metalen voorwerp zoals een schroevendraaier of een pincet.
  2. Controleer op stroom en aarde bij het stopcontact - Hiervoor is een testlampje of een voltmeter nodig. Als u over deze gereedschappen beschikt en weet hoe u ze moet gebruiken, controleer dan of de middelste pen in de sigarettenaansteker is aangesloten op stroom en aard deze aan de binnenkant van de cilinder. Als u geen stroom vindt, controleer dan de zekeringen. Als u geen stroom of aarde vindt, controleer dan de aansluitingen die op de sigarettenaansteker aansluiten.
  3. Probeer een ander apparaat aan te sluiten - Als je geen testlampje of voltmeter hebt, zoek dan een andere 12V-oplader of ander apparaat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het apparaat echt werkt, dus misschien wil je iets lenen van een vriend of familielid dat ze regelmatig gebruiken. Als u de stekker in het stopcontact steekt en het werkt niet, is er waarschijnlijk geen stroom op het stopcontact.

  4. Probeer de sigarettenaansteker in het stopcontact te steken - Als je de sigarettenaansteker die bij je auto is geleverd nog hebt, sluit hem dan aan en activeer hem door hem stevig in te drukken. Als het eruit springt en de spoelen roodgloeiend zijn, is er niets mis met je stopcontact. Als het niet warm wordt, heeft je stopcontact geen stroom.
  5. Probeer uw oplader op een ander stopcontact aan te sluiten - Als uw voertuig extra stopcontacten voor accessoires heeft, controleer dan of uw oplader daarin werkt. Als dit niet het geval is, probeert u uw oplader in een ander voertuig. Als het niet werkt in de andere stopcontacten, is uw oplader mogelijk defect.

Controleer op vreemde voorwerpen

In een situatie waarin niets dat u op een 12V-accessoire-aansluiting aansluit, werkt, is het eerste dat u wilt doen, controleren op obstakels in het stopcontact. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door een zaklamp te pakken en fysiek in het stopcontact te kijken.

Image
Image

Een van de meest voorkomende oorzaken van problemen met de sigarettenaansteker en 12v-accessoire-aansluiting is wanneer een munt per ongeluk in de aansluiting v alt. Dit kan leiden tot kortsluiting in het stopcontact en het doorbranden van de zekering, maar het kan ook voorkomen dat accessoirestekkers contact maken.

Als niet-metalen voorwerpen in een sigarettenaansteker of 12v-accessoire-aansluiting vallen, krijg je geen kortsluiting of een doorgebrande zekering. Het vreemde voorwerp kan echter nog steeds voorkomen dat een accessoirestekker elektrisch contact maakt. Dat betekent dat het circuit nog steeds heet zal zijn als je naar binnen reikt om de instructie te verwijderen, dus pas op dat je het niet per ongeluk kortsluit.

Controleer op vermogen

Als er geen obstakels in het stopcontact zitten, kun je op drie manieren verder gaan. Het gemakkelijkst is om gewoon de sigarettenaansteker aan te sluiten als je die hebt. Als de aansteker warm wordt en eruit springt, heeft het stopcontact stroom. Je kunt ook een testlampje gebruiken om te controleren op stroom, als je die hebt, of het zekeringpaneel onderzoeken om te zien of de zekering van de sigarettenaansteker is doorgebrand.

Als uw 12v-aansluiting eigenlijk een accessoire-aansluiting is en geen sigarettenaanstekeraansluiting, dan kunt u deze niet testen door de sigarettenaansteker te gebruiken. In dat geval moet u een testlampje of multimeter gebruiken om daadwerkelijk te controleren op stroom.

Als de zekering niet is doorgebrand en het stopcontact stroom heeft, is er mogelijk een probleem met het stopcontact of de accessoirestekker die u ermee probeert te gebruiken. Sigarettenaansteker en 12v accessoire-aansluitingen zijn ontworpen met een enigszins losse tolerantie in het achterhoofd, en de speling wordt opgevangen door veerbelaste contacten, maar als er geen contact plaatsvindt, krijgt uw accessoire geen stroom.

Omgaan met een doorgebrande zekering van een sigarettenaansteker

In veel gevallen zul je merken dat de zekering van de sigarettenaansteker is doorgebrand, wat het gevolg kan zijn van een aantal verschillende problemen. Als je een munt in de koker hebt gevonden, dan is dat waarschijnlijk het einde. Als je dat niet deed, heb je misschien ergens anders kortsluiting, of heb je iets aangesloten, zoals een sigarettenaanstekeromvormer, dat gewoon meer stroomsterkte trekt dan het circuit aankan.

Sigarettenaanstekercircuits zijn vaak gefuseerd op 10 of 15A, wat niet veel is in het grote geheel van dingen. Dus als uw sigarettenaanstekeromvormer niet specifiek is ontworpen om de huidige vraag onder dat niveau te houden, kan het aansluiten van een willekeurig aantal elektronica in theorie uw zekering doen doorslaan en ervoor zorgen dat de omvormer niet meer werkt.

De gemakkelijkste manier om vanaf daar verder te gaan, is door de zekering van de sigarettenaansteker of 12v-accessoire-aansluiting te vervangen en te kijken wat er gebeurt. Als het meteen ontploft, heb je ergens in het circuit te maken met een kortsluiting. Als je de sigarettenaansteker in het stopcontact steekt en de zekering springt door, dan is dat waarschijnlijk het probleem. Als in het begin alles in orde is, maar de zekering doorbrandt als je de omvormer aansluit, dan is de omvormer waarschijnlijk de boosdoener.

In elk geval zorgen de inherente beperkingen van omvormers voor sigarettenaansteker ervoor dat u wellicht beter af bent met een andere omvormer die rechtstreeks op de batterij of op het zekeringpaneel is aangesloten. Voor meer informatie hierover kunt u ons artikel lezen over hoe u de vereisten van de omvormer kunt inschatten.

Aanbevolen: