Waarom werkt mijn ELM327 iPhone-adapter niet?

Inhoudsopgave:

Waarom werkt mijn ELM327 iPhone-adapter niet?
Waarom werkt mijn ELM327 iPhone-adapter niet?
Anonim

Als uw ELM 327-scanner niet kan "koppelen" met uw telefoon, gaan we ervan uit dat uw probleem ligt in de manier waarop iOS-apparaten Bluetooth benaderen. Als je een generiek ELM 327-apparaat hebt gekocht dat Bluetooth als interfacemethode gebruikt, is de ongelukkige realiteit dat het niet werkt met je ongewijzigde iPhone. Misschien heb je meer geluk met een gejailbreakt apparaat, hoewel het jailbreaken van een iPhone alleen maar in de hoop dat het werkt met je goedkope ELM327-adapter waarschijnlijk niet het beste idee is.

Betere opties zijn om het geld uit te geven aan een ELM327-scanner die speciaal is ontworpen om met iPhones te werken, een goedkope Android-telefoon of -tablet te kopen, of zelfs gewoon een stand-alone OBD2-scantool te kopen.

Image
Image

Bluetooth en ELM 327 iPhone-adapters

De goedkoopste ELM 327-scantools bevatten een ingebouwde Bluetooth-chip, waardoor ze draadloos kunnen communiceren met een telefoon, tablet of computer. De keuze om op Bluetooth te vertrouwen is voornamelijk te wijten aan het feit dat zowel Bluetooth-radio's als de ELM 327-chip zelf goedkoop te produceren zijn, vooral voor fabrikanten die niet-gelicentieerde, gekloonde versies van de ELM 327-chip gebruiken in plaats van officiële componenten van ELM Electronics.

Als je een niet-buggy-eenheid krijgt met een werkende ELM 327-microchip, dan werkt de combinatie redelijk goed, aangezien Bluetooth tegenwoordig min of meer alomtegenwoordig is op mobiele apparaten zoals tablets, smartphones en zelfs laptops. De belangrijkste nadelen van Bluetooth zijn ook niet echt een probleem in dit soort toepassingen, en het veilige karakter van het protocol betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat iemand heimelijk toegang krijgt tot informatie over uw auto.

Het probleem met ELM 327-apparaten en Bluetooth

Het probleem met ELM 327-apparaten die zo sterk afhankelijk zijn van Bluetooth, ligt in de manier waarop iOS-apparaten omgaan met Bluetooth-koppeling. Apple is berucht om de strakke controle die ze over hun apparaten hebben - zowel wat betreft hardware als software - en Bluetooth-implementatie in iOS-apparaten is geen uitzondering.

Hoewel Bluetooth een platformonafhankelijke standaard is waarmee in wezen elk apparaat verbinding kan maken met een ander apparaat, is het niet gratis voor iedereen. De technologie maakt gebruik van een aantal verschillende "profielen" om de communicatie tussen een enorme verscheidenheid aan computers, handhelds en randapparatuur te vergemakkelijken, en niet elk apparaat ondersteunt elk profiel.

In het geval van iOS-apparaten zijn de standaardprofielen degene die worden gebruikt voor invoerapparaten zoals Bluetooth-toetsenborden en -headsets, en de andere profielen zijn gewoon niet beschikbaar. Dit betekent in feite gewoon dat uw iPhone geen idee heeft hoe hij moet communiceren met uw ELM 327 Bluetooth-scanner.

Als je geïnteresseerd bent in de details: de Bluetooth-implementatie die bij iOS-apparaten wordt geleverd, ondersteunt het Serial Port Protocol (SPP) niet. Aangezien dat het protocol is dat wordt gebruikt door Bluetooth ELM 327-scantools, zijn iPhones beperkt tot Wi-Fi ELM 327-apparaten. Sommige oudere iPhones ondersteunden SPP via de dockconnector, wat theoretisch een bekabelde verbinding mogelijk maakte, maar dat soort dingen laten werken is niet iets waar de meeste eindgebruikers toe in staat zouden zijn.

ELM 327 iPhone-scanners die werken

Als je al een ELM 327 Bluetooth-scanner hebt gekocht om met je iPhone te gebruiken, heb je een paar opties. De beste optie is om het apparaat terug te sturen en er een te kopen die met uw telefoon werkt. Als u een ELM 327 Wi-Fi-scanner kunt vinden of een scanner met een USB-, dock- of Lightning-connector, werkt deze waarschijnlijk met uw iPhone.

Het probleem is dat ELM 327-scantools die iets anders dan Bluetooth gebruiken niet erg gebruikelijk zijn. Deze apparaten zijn ook meestal duurder dan modellen die Bluetooth gebruiken, en er is geen garantie dat deze met je iPhone zal werken, tenzij deze daadwerkelijk het Apple-keurmerk heeft. Als u een ELM 327-scantool kunt vinden die aan die beschrijving voldoet, werkt het prima.

Gebruik de ELM 327 met niet-iOS-apparaten

De volgende beste optie is om de scanner die je hebt gekocht te gebruiken met iets anders dan je iPhone. Als je een oude Android-telefoon of -tablet hebt die je niet meer gebruikt, zal deze waarschijnlijk prima samengaan met je scanner. Aangezien ELM 327-scannerapps geen dataverbinding nodig hebben om te werken, kunt u er eenvoudig een sideloaden op een oude telefoon waarop zelfs geen provider meer is aangesloten.

Dat betekent natuurlijk dat je altijd een goedkope gebruikte telefoon of Android-tablet van een ander merk kunt kopen voor gebruik met je goedkope ELM 327-scantool. Aangezien dit type applicatie niet erg veel resources vergt, zullen de meeste scantool-apps zelfs op zeer oude telefoons draaien.

Bottom Line

Als je alleen Apple-apparaten gebruikt en je hebt geen interesse om een Android-apparaat op te halen om als scantool te gebruiken, dan kun je ook proberen je MacBook naar je auto te slepen. Dit is misschien geen ideale situatie, maar het zal waarschijnlijk de klus klaren zonder extra geld uit te geven. ELM Electronics houdt een lijst bij met OSX-softwaretitels die kunnen worden gekoppeld aan ELM 327, waarvan sommige zelfs gratis zijn.

Als je dood bent ingesteld op het gebruik van een iPhone

Als je vastbesloten bent om je ELM 327 iPhone Bluetooth-verbinding te laten werken, dan zouden er twee dingen moeten gebeuren. Eerst zou je je iPhone moeten jailbreaken, aangezien dat de enige manier is om theoretisch toegang te krijgen tot het Serial Port Protocol. Dan zou je een iOS-app moeten vinden die is ontworpen om van die configuratie te profiteren. Natuurlijk is het jailbreaken van een iOS-apparaat nooit een taak die lichtvaardig moet worden opgevat, en het is van vitaal belang dat u de procedure volledig begrijpt voordat u begint. Anders kun je je telefoon misschien dichtmetselen in plaats van er een iPhone ELM 327-scanner van te maken.

Aanbevolen: