Wat is een IR-afstandsbediening?

Inhoudsopgave:

Wat is een IR-afstandsbediening?
Wat is een IR-afstandsbediening?
Anonim

Een infrarood (IR) afstandsbediening gebruikt lichtsignalen die worden verzonden van een zender aan het ene uiteinde van de afstandsbediening naar een ontvanger in een ander elektronisch apparaat.

Deze apparaten omvatten televisies, stereo's, dvd-spelers, gameconsoles en meer. De basiswerking van een IR-afstandsbediening is een lamp of een set lampen aan het einde van de afstandsbediening die instructies stuurt naar elektronische apparaten op afstand met behulp van een onzichtbaar (infrarood) licht.

Er zijn verschillende soorten IR-afstandsbedieningen, van de goedkoopste met slechts één IR-zender tot duurdere apparaten met meerdere IR-zenders. Elektronische apparaten die compatibel zijn met IR-afstandsbedieningen hebben sensoren aan de voorkant die infraroodlicht kunnen detecteren en de instructies kunnen decoderen.

Image
Image

Hoe IR-afstandsbedieningen werken

De zender aan het einde van de afstandsbediening zendt een elektromagnetisch signaal uit met een golflengte die iets langer is dan zichtbaar licht. De IR-afstandsbediening pulseert dit "onzichtbare" licht in binaire code.

Elk "commando" heeft een specifieke code. Deze opdrachtcodes kunnen zijn:

  • Aanzetten
  • Volume omhoog of omlaag
  • Kanaal omhoog of omlaag
  • Menu's op het scherm openen en navigeren

De elektronische apparaten die het signaal ontvangen, hebben sensoren om het IR-licht te detecteren. Deze sensoren verzenden de code naar de microprocessor in het elektronische apparaat. De microprocessor interpreteert vervolgens de code en verta alt deze in de juiste instructies om uit te voeren.

Beperkingen van IR-afstandsbedieningen

Hoewel je met IR-afstandsbedieningen elektronica kunt bedienen zonder dat je uit je stoel hoeft te komen, zijn er een paar beperkingen.

Omdat infraroodsignalen licht zijn, worden de signalen gemakkelijk geblokkeerd. Elk object, zoals een stoel of kastdeur, kan de werking van de afstandsbediening gemakkelijk onderbreken. Het signaal vereist een open pad om goed te kunnen verzenden tussen de zender van de afstandsbediening en de sensor op het elektronische apparaat. Het totale bereik van deze afstandsbedieningen is ongeveer 30 voet.

Er zijn een paar manieren waarop fabrikanten van IR-afstandsbedieningen deze beperking hebben ontwikkeld.

Duurdere afstandsbedieningen bevatten meer dan één zender, meestal tussen de twee en vier. Hierdoor kan de afstandsbediening de IR-signalen onder meerdere hoeken verzenden, zodat u de afstandsbediening niet rechtstreeks op het elektronische apparaat hoeft te richten om te werken. Dit zal een groter deel van de ruimte vullen, maar het lost de line-of-site problemen niet helemaal op.

Andere oplossingen voor de line-of-site-problemen zijn onder meer:

  • Afzonderlijke IR-ontvangers: u kunt een IR-ontvanger kopen die u buiten de kasten kunt plaatsen, zodat apparaten binnenin de IR-afstandsbedieningsopdrachten kunnen ontvangen, zelfs als ze in de kast zijn opgeborgen. De IR-ontvanger stuurt hetzelfde IR-signaal in de kast naar het apparaat.
  • RF-afstandsbedieningen: Radiofrequentie-afstandsbedieningen (RF) zenden de commando's als een radiogolf naar een basiseenheid op het elektronische apparaat. Het basisstation zet dit om in een IR-signaal en geeft dit door aan het apparaat. RF-afstandsbedieningen kunnen signalen naar andere kamers verzenden, aangezien radiogolven niet worden beperkt door problemen met de locatie.

Programmeerbare IR-afstandsbedieningen

Een ander veelvoorkomend probleem met afstandsbedieningen (niet alleen IR-afstandsbedieningen) is dat ze vaak misplaatst zijn. Om deze te vervangen, kunt u een programmeerbare universele IR-afstandsbediening aanschaffen. U kunt de juiste set IR-codes voor het elektronische apparaat downloaden van de website van de fabrikant van het apparaat en deze uploaden naar de afstandsbediening.

Sommige van deze afstandsbedieningen worden ook geleverd met voorgeprogrammeerde codesets. Het enige wat u hoeft te doen is een code in te voeren voor het merk en model van uw elektronische apparaat en de afstandsbediening programmeert zichzelf met de juiste IR-codes.

FAQ

    Wat is een IR-blaster?

    Een IR-blaster is een klein apparaat dat werkt als een IR-afstandsbediening om IR-signalen en -opdrachten rechtstreeks naar andere gadgets te sturen. De Logitech Harmony Hub kan Alexa bijvoorbeeld gebruiken om tal van andere apparaten te bedienen, zoals tv's, soundbars en gameconsoles.

    Wat is een IR-verlengkabel?

    IR-verlengkabels zijn verbindingssnoeren die aan het ene uiteinde worden aangesloten op een IR-apparaat en aan het andere uiteinde een IR-zender gebruiken om het IR-signaal naar een ander apparaat te verlengen. Xbox-gameconsoles en streaming-apparaten zoals de Amazon Fire TV Cube worden geleverd met of zijn compatibel met IR-verlengkabels.

Aanbevolen: