PC Matic Review

Inhoudsopgave:

PC Matic Review
PC Matic Review
Anonim

Bottom Line

PC Matic beweert veel te doen, maar de interface is nogal gedateerd en vertoont nutteloze laadbalken en een te gedetailleerde pagina met scanresultaten. Het is te ingewikkeld voor gemiddelde gebruikers, maar geeft niet genoeg informatie voor professionals. Over het algemeen is het een adequate anti-malware-oplossing, maar we zouden elders naar beveiliging zoeken.

PC Matic

PC Matic is een alles-in-één antivirale pc-optimalisatietool die zich richt op de meest hands-off pc-gebruikers. De infomercials hebben het gevoel dat ze je een ShamWow verkopen, en de applicatie zelf ziet eruit en voelt alsof hij zo uit de vroege jaren 2000 is geript. Maar het is een populair product dat al meer dan tien jaar bestaat, dus het moet iets goed doen.

Om te zien of dat het geval is, hebben we PC Matic 3 uitgeprobeerd met een verscheidenheid aan praktische tests en diepgaand onderzoek.

Ontwerp: The Ghost of Antivirus Past

PC Matic geeft geen geweldige eerste indruk. De interface is extreem verouderd, met enorme, dikke knoppen en een stijl die aanvoelt alsof het jaren geleden is achtergelaten door modern softwareontwerp. Je moet door een kort, maar hinderlijk laadscherm zitten wanneer je tussen menu's schakelt. Sommige informatieschermen zijn helemaal leeg als u die specifieke scan nog niet hebt uitgevoerd, en wanneer u iets scant, stuitert de laadbalk willekeurig rond, zonder duidelijke indicatie van hoe lang het kan duren.

PC Matic kent ook niet veel hiërarchie, dus de software wekt de indruk dat het defragmenteren van je harde schijf net zo belangrijk is als je beschermen tegen malware. Het is een allesomvattende antivirusoplossing en het verbergt dat feit niet, maar we kunnen niet anders dan vinden dat er een zekere mate van prioriteit moet worden gegeven aan beveiliging.

Image
Image

Type bescherming: als je op de lijst staat, ben je in

PC Matic gebruikt een safelist-systeem voor zijn antivirusbescherming. Dat wil zeggen, als een applicatie op een officiële lijst van goedgekeurde applicaties staat, kan deze normaal werken. Als dit niet het geval is, blokkeert PC Matic het automatisch en voorkomt het dat het werkt. Dat betekent dat nieuwe en opkomende bedreigingen kunnen worden tegengehouden en geanalyseerd, zelfs als ze nog nooit ergens ter wereld zijn aangetroffen.

Het zou ook ransomware-aanvallen moeten stoppen, maar we hebben onze zorgen. Het is niet duidelijk hoe PC Matic zou reageren op een gekaapte applicatie die op de willekeurige veilige lijst staat.

We hebben ook berichten gehoord over PC Matic die legitieme applicaties blokkeert die niet al te vaak voorkomen. Hoewel eindgebruikers die apps zelf op een veilige lijst kunnen zetten, is het op een veilige lijst plaatsen een beetje hardhandig. Andere anti-malwarebedrijven gebruiken technieken zoals machine learning om naar het gedrag van software te kijken in plaats van naar de applicatie zelf.

PC Matic gebruikt een safelist-systeem voor zijn antivirusbescherming. Dat wil zeggen, als een applicatie op een officiële lijst van goedgekeurde applicaties staat, kan deze normaal werken.

Bottom Line

Wanneer u een scan start, neemt PC Matic uw systeem uitgebreid onder de loep. Het scant al uw schijven op malware en virussen, maar kijkt ook naar verschillende toepassingen om te zien of ze kwetsbaar zijn voor aanvallen of moeten worden bijgewerkt. Het kijkt ook naar uw stuurprogramma's om te zien of ze een update nodig hebben en biedt een uitgebreid rapport over ongewenste programma's, ongewenste bestanden en andere aspecten van uw pc die u zou kunnen verwijderen om de prestaties te verbeteren zonder in te boeten aan beveiliging.

Soorten malware: dekt bijna alle basissen

PC Matic is ontworpen om te beschermen tegen alle soorten virussen, wormen en trojans, evenals ransomware-aanvallen en spyware. Het beschermt zelfs tegen bestandsloze scriptaanvallen.

We konden echter niet bevestigen of PC Matic beschermt tegen cryptojacking en web-born aanvallen, maar PC Matic installeert standaard een beschermende browserextensie op Chrome, Edge, Firefox en Internet Explorer. Dat zou enige mate van bescherming moeten bieden tegen webexploits.

Gebruiksgemak: gedetailleerd, maar te geautomatiseerd

PC Matic voelt een beetje te diepgaand voor de gemiddelde gebruiker, maar geeft ervaren gebruikers niet genoeg informatie en praktische opties om het de moeite waard te maken. Hoewel de malware- en optimalisatiescans veelomvattend aanvoelen, zijn ze erg ondoorzichtig, met informatie over hun inhoud begraven in menulagen achter pictogrammen die alleen kunnen worden begrepen door de afzonderlijke sleutel te laden.

Er is een verbijsterende hoeveelheid potentiële optimalisaties waar je doorheen kunt graven als je wilt, wat niet bijzonder interessant zal zijn voor de gemiddelde gebruiker. Sommige wijzigingen en optimalisaties die het maakt wanneer u op de knop Fix drukt, worden echter niet goed uitgelegd, waardoor we niet zeker weten wat het eigenlijk doet.

PC Matic voelt een beetje te diepgaand voor de gemiddelde gebruiker, maar geeft ervaren gebruikers niet genoeg informatie en praktische opties om het de moeite waard te maken.

Aangezien eventuele wijzigingen die het aanbrengt in Windows-services en opstartprocessen handmatig opnieuw moeten worden ingeschakeld, willen we dat de informatie duidelijker wordt weergegeven en dat er een back-up van wordt gemaakt, zodat we er later naar kunnen verwijzen.

Interfaceproblemen plagen ook het gebruik van het programma, waarbij sommige menu-items elkaar overlappen, ontbrekende kruisjes in hoeken waardoor je moet raden dat de Escape-toets het venster sluit. Als een bepaald onderdeel van de scan niet is uitgevoerd, worden de resultaten nog steeds weergegeven, maar als een puur blanco pagina.

De hele ervaring voelt een beetje ongetest. Niets hield ons echt vast, maar we kunnen het niet helpen, maar we wensen wat meer glans en wat handige tooltips om ons in de PC Matic-ervaring te helpen.

Bottom Line

PC Matic zorgt ervoor dat de virusdefinities twee keer per dag worden bijgewerkt, zodat uw systeem wordt beschermd tegen de nieuwste bedreigingen en alle legitieme toepassingen worden doorgelaten.

Prestaties: snel, maar er blijven enkele zorgen

De prestaties in PC Matic zijn overwegend snel, maar er zijn enkele vreemde problemen. Overstappen naar een menu of venster vereist een kort laadscherm, wat volkomen vreemd lijkt in de wereld van moderne gemakssoftware waar elke belemmering van interactie een verrassing is.

De scans zelf zijn echter snel en duren maximaal een paar minuten op een systeem dat is uitgerust met een handvol SSD's en een harde schijf voor opslag. Meerdere harde schijven of oudere schijven met lagere algehele prestaties zouden waarschijnlijk resulteren in een langzamere scantijd, maar dat is te verwachten. U kunt ook de relatieve lengte van scans aanpassen door bepaalde optimalisatiescans ook uit te schakelen.

Een van de grootste zorgen bij een antivirusservice voor veilige lijsten zoals PC Matic is het potentieel voor valse positieven-toepassingen die legitiem zijn, maar die door de beveiligingssoftware als potentieel problematisch worden gemarkeerd. We zijn dat zelf niet tegengekomen, maar we hebben wel enkele recensies van derden en gebruikers opgemerkt die dat wel hadden.

We vonden het willekeurige karakter van het scannen en de uiteindelijke aanbevelingen van PC Matic ook een beetje verontrustend. Terwijl andere anti-malwarebedrijven praten over hun specifieke exploitkit en bescherming tegen ransomware, en hoe ze machine learning en gedragstracking gebruiken om malware te herkennen, beweert PC Matic eenvoudigweg dat het deze bescherming heeft.

Hoewel we niet suggereren dat er onwaarheden in het spel zijn, maakt PC Matic's hele infomercial-gedreven gevoel het een beetje onbetrouwbaar omdat het probeert om betrouwbaar te lijken. Minder buzzwords voor verkooptactieken en meer actuele informatie over hoe de service werkt, zou een welkome verandering zijn.

Extra hulpmiddelen: uitgebreid, maar ondoorzichtig

Image
Image

PC Matic is niet alleen een antivirusprogramma, het is ook een uitgebreide pc-optimalisatiesuite. Het omvat controles van stuurprogramma-updates, kwetsbaarheidsanalyse van verouderde programma's, beveiligingscontroles van browser-add-on's, lijsten met ongewenste bestanden, internetsnelheidstests, registerscans, fragmentatiecontroles van de harde schijf en een aantal aanvullende optionele aanpassingen.

Als u een wijziging aan uw pc kunt aanbrengen waardoor deze sneller kan worden, biedt PC Matic dit aan. Veel hiervan zijn vrij ondoorzichtig, zonder duidelijke informatie over de veranderingen die het aanbrengt als reactie op de ontdekking van bepaalde problemen. Dat is leuk voor een hands-off benadering, maar registerwijzigingen zijn niet iets dat Microsoft zelfs aanbeveelt om automatisch te worden uitgevoerd, dus we zijn niet helemaal blij om ze zelf aan te bevelen.

PC Matic is niet alleen een antivirusprogramma, het is ook een uitgebreide pc-optimalisatiesuite.

Geautomatiseerde stuurprogramma- en software-updates zijn goed als u niet de gewoonte hebt om ze zelf te doen, maar we raden u aan niet te veel tools uit te voeren die uw pc aanpassen zonder uw medeweten of begrip, anders veroorzaken ze een probleem die u vervolgens niet kunt herstellen omdat u niet zeker weet welke wijzigingen zijn aangebracht. Meerdere wijzigingen aan een systeem tegelijk zijn over het algemeen ook een slecht idee, want als er iets misgaat, is het nooit duidelijk wat de oorzaak is.

Soort ondersteuning: grotendeels geautomatiseerd, niet persoonlijk

Hoewel het is ontworpen als een gebruiksvriendelijke tool, zal PC Matic af en toe problemen tegenkomen zoals elke andere software, en als je die muur raakt, wil je weten dat er iemand is om je te helpen. PC Matic daagt gebruikers uit om de kennisbank en openbare forums als hun eerste aanspreekpunt te gebruiken, waarbij ze slechts met tegenzin een e-mailticketformulier opgeven als je door een aantal menu's bent gesprongen.

We hadden graag gezien dat er een aantal live ondersteuningssystemen aanwezig waren, of dit nu telefonisch of via online chat is, om gebruikers wat meer persoonlijke aandacht te geven voor hun zorgen.

Prijs: Zeer Redelijk

Voor $ 50 voor een jaar gebruik van PC Matic op maar liefst vijf apparaten, is het buitengewoon betaalbaar. Je kunt zelfs stompen voor het Evergreen-abonnement van $ 150 dat je PC Matic en alle toekomstige updates voor het leven geeft. Dat is een goede deal als je houdt van wat PC Matic biedt.

Als je dat niet doet, is er altijd de 30 dagen geld-terug-garantie.

Concurrentie: PC Matic vs. Malwarebytes

Een van onze favoriete anti-malware-applicaties is MalwareBytes, dat meerdere hoogwaardige technologieën biedt voor het aanpakken van virussen en allerlei soorten snode programma's. In vergelijking met PC Matic lijkt MalwareBytes vrij kaal en biedt het zeer weinig optimalisatietools tegen een veel hogere prijs van $ 40 per jaar voor een enkel apparaat.

MalwareBytes is echter een van de beste antimalware-scanbedrijven ter wereld en PC Matic moest er in 2017 van leren. Toen MalwareBytes PC Matic begon te zien als een potentieel ongewenst programma eigen), heeft PC Matic zijn scansysteem gewijzigd om meer in overeenstemming te zijn met dat van MalwareBytes.

Hoewel er dingen zijn die PC Matic kan doen die Malwarebytes niet kan, vertrouwen we liever op een gerichte beveiligingstoepassing dan op een meer algemene tool als het erom gaat ons online veilig te houden.

Adequaat, maar je kunt een betere antivirusoplossing vinden

Als anti-malware-oplossing is PC Matic voldoende, maar het is moeilijk te zeggen hoe effectief het zou zijn tegen enkele van de meer gerichte of snode aanvallen waarmee we worden geconfronteerd. PC Matic gaat niet in detail over hoe het ons beschermt, dus we moeten zijn woord geloven dat een veilige lijst voldoende is. En de optimalisatiefuncties zijn indrukwekkend breed, wat goed kan zijn voor diegenen die een hands-off pc-optimalisatie-ervaring willen. Als het er echter om gaat veilig online te blijven, zouden we ons beter voelen als we een meer gerichte, op maat gemaakte applicatie aanbevelen die niet zo veel probeert te doen.

Specs

  • Productnaam PCMatic
  • Prijs $50.00
  • Platformen Windows, MacOS, Android
  • Type licentie 12 maanden
  • Aantal beveiligde apparaten 5+
  • Systeemvereisten Windows 10, 8, 7, Vista of XP (of MacOS of Android) CPU: 1 GHz of hoger. Geheugen: 512 MB of meer. Opslag: 1 GB of meer vrije ruimte. Video: Super VGA, 800 x 600 resolutie.
  • Configuratiescherm / Beheer Standalone client
  • Betalingsopties Creditcard/debetkaart & PayPal
  • Kost $50 voor 12 maanden, $150 voor "Evergreen" levenslang abonnement

Aanbevolen: