Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020) Review: groot, mooi scherm met een beperkt budget

Inhoudsopgave:

Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020) Review: groot, mooi scherm met een beperkt budget
Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020) Review: groot, mooi scherm met een beperkt budget
Anonim

Bottom Line

De Lenovo Tab M10 FHD Plus combineert een geweldig 10,3-inch scherm met behoorlijke algemene prestaties en een uitstekend prijskaartje, waardoor het een aantrekkelijke koploper is in het drukke budget Android-tabletveld.

Lenovo Tab M10 FHD Plus (2e generatie)

Image
Image

We hebben de Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020) gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

De Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020) is een onderdeel van de tweede generatie van Lenovo's M10 budgetvriendelijke Android-tabletlijn. Het beschikt over een groot 10,3-inch full HD-scherm, een enorme batterij, degelijke camera's voor een tablet in deze categorie, stereogeluid met Dolby Atmos, en dat alles voor een betaalbare prijs. Het kan ook worden gebruikt als een smart display wanneer het is aangesloten op een optioneel oplaadstation, maar alleen als u het samen met het dock koopt.

Ik heb onlangs de kans gehad om een Tab M10 FHD Plus mee te nemen als onderdeel van mijn dagelijkse bagage, en hem voor alles te gebruiken, van e-mail tot streaming video en zelfs wat videoconferenties gedurende ongeveer een week. Ik heb alles getest, van algehele prestaties en batterijduur tot camerakwaliteit en draadloze connectiviteit om te zien of deze budget-Android-tablet boven de massa uitstijgt of erin verdwijnt.

Bottom Line

De Tab M10 FHD Plus (2020) is een opvolger van de Tab M10 van 2019. Het heeft een iets krachtigere processor, grotere batterij en batterijcamera's. Het beeldscherm blijft qua resolutie ongewijzigd, maar de Tab M10 FHD Plus (2020) heeft wel een iets groter beeldscherm. Het prijskaartje van de Tab M10 FHD Plus (2020) is ook wat kleiner.

Ontwerp: Aantrekkelijk metalen ontwerp ligt stevig in de hand

De tweede generatie Tab M10 FHD Plus heeft een eersteklas uiterlijk en gevoel waardoor het zich onderscheidt van veel goedkope Android-tablets. Het grote 10,3-inch scherm domineert de voorkant van de tablet met een uitgebreide scherm-tot-lichaamverhouding van 82 procent, met vrij dunne zijpanelen en grovere boven- en onderranden om aan de ene kant plaats te bieden aan de selfiecamera en aan de andere kant voor balans te zorgen.

Ik vind het geweldig dat Lenovo hier stereoluidsprekers heeft meegeleverd en dat ze zich aan de andere kant van de tablet bevinden als je hem in portretmodus houdt.

De behuizing is van metaal en egaal grijs, met uitsparingen aan beide uiteinden voor de ingangen en luidsprekers met een iets andere grijstint. Hij voelt stevig gebouwd aan en hoewel de volledig metalen constructie hem een beetje zwaar maakt, vond ik hem nooit oncomfortabel om vast te houden.

De bovenrand bevat een luidsprekerrooster en een 3. Koptelefoonaansluiting van 5 millimeter, terwijl de onderkant een tweede luidsprekerrooster en een USB-C-poort heeft. Ik vind het geweldig dat Lenovo hier stereoluidsprekers heeft opgenomen en dat ze zich aan tegenovergestelde uiteinden van de tablet bevinden wanneer je deze in portretmodus houdt. De USB-C-poort is ook een leuke bijkomstigheid, aangezien veel fabrikanten van goedkope Android-tablets nog steeds vasthouden aan hun verouderde microUSB-poorten.

De rechterrand van de tablet bevat de aan / uit-knop en volumeknop, samen met een micro SD-kaartlade die u kunt gebruiken om de opslag aan boord uit te breiden. Kies je voor het LTE-model, dan heeft dezelfde lade ook een slot voor een simkaart.

Image
Image

De linkerrand is minder interessant, omdat hij kaal is afgezien van Lenovo's dockconnector. Tenzij u de versie van de tablet koopt die een dock bevat, is deze connector nutteloos. Je kunt het dock niet apart kopen, en de versie van de tablet die niet met een dock wordt geleverd, heeft andere firmware die de meeste dock-functionaliteit toch vergrendelt.

De achterkant van de tablet heeft de eerder genoemde uitsparingen aan de boven- en onderkant en de enkele camera aan de achterzijde in de linkerbovenhoek. Afgezien van het Lenovo-logo, Dolby-logo en een informatieve sticker die u vrij kunt verwijderen, meer dan dat.

Display: fantastisch uitziend Full HD-scherm

Net als de eerste generatie van Lenovo's M10-hardware, heeft de Tab M10 FHD Plus een Full HD-scherm. Het 10,3-inch IPS LCD-paneel heeft een resolutie van 1920 x 1200 voor een weergaveverhouding van 16:10 en een pixeldichtheid van ongeveer 220 ppi. Het resultaat is een helder, kleurrijk, mooi scherm dat er geweldig uitziet, zelfs als je het van heel dichtbij bekijkt.

Ik heb een aantal films en tv-programma's bekeken op Netflix en HBO Max, video's op YouTube en een paar games zoals Asph alt 9 gespeeld, en ik was bijna universeel onder de indruk van het scherm. De kleuren zien er geweldig uit, het beeld is mooi helder zonder zichtbare pixelvorming en dankzij het IPS-paneel heeft hij geweldige kijkhoeken.

Een probleem dat ik tegenkwam, is dat deze tablet alleen Widevine L3 ondersteunt, wat betekent dat sommige apps geen high-definition inhoud kunnen weergeven. Alles wat ik op Netflix heb bekeken, was bijvoorbeeld een beetje wazig, omdat Netflix is vergrendeld op SD-resoluties op apparaten die Widevine L1 of L2 niet ondersteunen. Andere apps, zoals HBO Max en YouTube, zien er geweldig uit in Full HD.

De kleuren zien er geweldig uit, het beeld is mooi en helder zonder zichtbare pixelvorming en het heeft geweldige kijkhoeken dankzij het IPS-paneel.

Prestaties: Fatsoenlijk genoeg voor de prijs

De Tab M10 FHD Plus wordt aangedreven door een octa-core Mediatek MT6762 Helio P22T-chip en is beschikbaar in een handvol RAM- en opslagconfiguraties. Je kunt het krijgen met 32 GB opslagruimte en 2 GB RAM, 64 GB en 4 GB, of 128 GB met 4 GB RAM. Mijn testeenheid was het 128GB / 4GB-model.

Hoewel deze processor wat aan de zwakkere kant is, vond ik de Tab M10 FHD Plus prima werken voor een tablet in deze prijsklasse. Ik merkte geen echte vertraging bij het navigeren door menu's in Android 10, wat een probleem is dat ik ben tegengekomen met andere goedkope Android-apparaten, en de meeste apps werden vrij snel gelanceerd. Ik merkte wel dat het niet echt geschikt is om veel games uit te voeren, en ik was niet eens in staat om mijn go-to-testgame, Genshin Impact, te installeren, maar basistaken zoals e-mail, surfen op het web en streaming video verliep allemaal zo soepel als maar kan.

Om een solide basis te krijgen van wat je echt van deze hardware kunt verwachten, heb ik een handvol benchmarktests uitgevoerd. De eerste test die ik uitvoerde was de Work 2.0-benchmark van PCMark, die is ontworpen om een verscheidenheid aan productiviteitstaken te simuleren. In de Work 2.0-benchmark scoorde de Tab M10 FHD 5, 316, wat redelijk goed is voor deze hardwareconfiguratie.

Image
Image

Voor meer specifieke benchmarks scoorde de Tab M10 FHD Plus 5, 266 voor surfen op het web, 4, 360 voor schrijven en 3 851 voor gegevensmanipulatie. Dat is een geweldige score voor surfen op het web, maar de scores voor schrijven en gegevensmanipulatie vallen een beetje tegen. De Tab M10 HD, een tweede generatie tablet uit de M-serie die lager geprijsd is dan de Tab M10 FHD Plus, scoorde op die gebieden iets beter.

Ik heb ook een paar grafische benchmarks van GFXBench uitgevoerd. De eerste die ik gebruikte was Car Chase, een game-achtige benchmark die test hoe goed een apparaat omgaat met verlichting, fysica en andere dingen. Het haalde slechts 5,9 FPS in die benchmark, wat aanzienlijk beter is dan de 3,4 FPS die ik zag van de goedkopere Tab M10 HD, maar nog steeds erg oninteressant. Het deed het beter in de minder intense T-Rex-benchmark en registreerde een speelbare 31 FPS.

Productiviteit: blinkt uit in elementaire productiviteitstaken

Met zijn grote 10,3-inch scherm en fatsoenlijke algehele prestaties, is de Tab M10 FHD beter gepositioneerd als een productiviteitsapparaat dan veel andere tablets in deze klasse. Het blinkt uit in elementaire productiviteitstaken, zoals e-mailen en surfen op het web, en het is een geweldige kleine tablet om bij de hand te hebben als hulp- of secundair apparaat.

Vanwege de enigszins trage prestaties op sommige gebieden is het echter moeilijk aan te bevelen voor echt werk. Ik heb het wel gekoppeld aan een Bluetooth-toetsenbord om wat te schrijven als ik niet op kantoor was, maar dat is geen gebruiksscenario dat ik echt zou aanraden.

Ik heb het ook gebruikt voor een handvol Discord-videogesprekken, maar de selfiecamera van lage kwaliteit kon op die afdeling geen indruk maken. Het werkt in een mum van tijd goed genoeg, maar ik zou het niet aanraden als primair apparaat voor tekstverwerking, videoconferenties of iets dergelijks.

Audio: stereogeluid met Dolby Atmos

De Tab M10 FHD Plus bevat stereoluidsprekers aan weerszijden van het apparaat en ondersteuning voor Dolby Atmos. Hoewel het niet de best klinkende tablet is die ik ooit heb getest, is het geweldig voor een apparaat in deze prijsklasse. Er is niet heel veel bas, maar alles klonk vrij helder zonder harde tonen of vreemde trillingen.

Toen ik YouTube Music laadde en het volume helemaal openzette, merkte ik dat de Tab M10 FHD Plus luid genoeg was om gemakkelijk een grote kamer te vullen. Ik merkte niet veel vervorming op het hoogste volume, maar het was luid genoeg dat ik het prettiger vond om naar te luisteren op driekwart volume of minder.

Netwerk: goede wifi-netwerksnelheden met een LTE-optie

De Tab M10 FHD Plus ondersteunt dual-band 802.11ac wifi en Bluetooth 5.0, met extra ondersteuning voor energiezuinige Bluetooth. Er is ook een versie met LTE-ondersteuning, maar mijn testunit bevatte die functionaliteit niet.

Tijdens mijn tijd met de Tab M10 FHD, gebruikte ik hem voornamelijk in combinatie met een gigabit-internetverbinding via de kabel van Mediacom en een Eero draadloos netwerk. Ik gebruikte het onder andere voor e-mail, surfen op het web en videostreaming vanaf verschillende locaties, en ik heb nooit problemen gehad met wegvallende signalen of slechte verbindingen.

Om de Tab M10 FHD op de proef te stellen, heb ik de Speed Test-app van Ookla gedownload, de bakens in mijn Eero mesh wifi-systeem uitgeschakeld en de verbindingssnelheden op verschillende afstanden van de router gecontroleerd.

Gemeten op ongeveer 1 meter van de router, registreerde de Tab M10 FHD een topdownloadsnelheid van 249 Mbps en een uploadsnelheid van 71,5 Mbps. Dat is best behoorlijk voor een apparaat in deze prijsklasse, hoewel ik aanzienlijk hogere snelheden van andere apparaten heb gezien. Op het moment van testen heb ik een downloadsnelheid van 980 Mbps gemeten bij de router, maar de hoogste draadloze snelheid die ik op het netwerk heb gezien, ligt dichter bij 400 Mbps.

Vervolgens nam ik de Tab M10 FHD Plus mee naar een gang om de hoek op een afstand van ongeveer 3 meter van de router. Op die afstand zakte de verbindingssnelheid naar 184 Mbps. Ik bracht het toen ongeveer 60 voet van de router naar een andere kamer met muren en andere obstakels in de weg, en de snelheid daalde slechts tot 182 Mbps. Uiteindelijk nam ik hem mee naar mijn garage, op een afstand van ongeveer 30 meter, en de snelheid zakte naar 26,5 Mbps.

Camera: overal teleurstellende resultaten

De Tab M10 FHD Plus heeft betere camera's dan de eerste generatie van de Tab M10-hardware, maar de resultaten zijn nog steeds niet zo geweldig. Het heeft dezelfde 8MP-sensor aan de achterkant en 5MP selfie-camera die je krijgt in de goedkopere Tab M10 HD. Deze camera's zijn acceptabeler in de goedkopere versie van de hardware dan hier.

Image
Image

De achteruitrijcamera levert uniform teleurstellende resultaten op. Zelfs bij perfect licht buitenshuis, hadden opnamen de neiging er vervaagd, onscherp en weinig gedetailleerd uit te zien. Bij minder dan perfect licht vond ik het erg moeilijk om uitgeblazen foto's, tonnen ruis of zelfs beide in dezelfde opname te vermijden.

De selfiecamera is voldoende voor videogesprekken, maar het zou niet mijn eerste keuze zijn. Video ziet er vervaagd en vlak uit, met overmatig veel ruis, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Foto's zien eruit als artefacten uit een andere tijd.

Batterij: zou een grotere batterij kunnen gebruiken

De Tab M10 FHD Plus bevat een batterij van 5.000 mAh en ondersteunt opladen tot 10 W. De batterij is dezelfde als die van de goedkopere Tab M10 HD, en hij zou echt groter moeten zijn vanwege het hogere stroomverbruik van het grotere scherm. Toen ik de tablet overdag gebruikte voor e-mail en surfen op het web, en 's nachts om video's te streamen, merkte ik dat ik hem elke dag op de oplader moest zetten.

Om de batterij te testen, maakte ik verbinding met wifi, opende ik YouTube en streamde ik non-stop HD-video's totdat de tablet het begaf. Onder die omstandigheden vond ik dat het maar ongeveer vier uur duurde. Je zou er meer tijd uit kunnen halen door wifi uit te schakelen of de helderheid van het scherm te verlagen, maar het is nog steeds niet zo'n geweldige batterijduur, en deze tablet zou zeker een grotere batterij kunnen gebruiken.

De batterij is dezelfde als in de goedkopere Tab M10 HD, en hij zou echt groter moeten zijn vanwege het hogere stroomverbruik van het grotere scherm.

Software: oorspronkelijk geleverd met Android Pie, wordt nu geleverd met Android 10

De Tab M10 FHD Plus werd oorspronkelijk geleverd met Android Pie, maar mijn testeenheid was af fabriek uitgerust met Android 10. Er zijn een paar belangrijke afhaalrestaurants.

Controleer eerst welke versie van Android de tablet heeft voordat je hem koopt, want bij Android 9 kun je oude voorraad tegenkomen. In dat geval is de update mogelijk direct beschikbaar of moet je even wachten. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de tablet nog meer OS-updates zal ontvangen, aangezien deze er technisch al een heeft ontvangen.

Lenovo's implementatie van Android 10 is in wezen standaard en ik vond dat het redelijk goed werkte. Er zijn geen onnodige wijzigingen, toevoegingen of omslachtige UX-tweaks bovenop. Je komt vrij dicht bij een voorraadervaring, met de opmerkelijke toevoeging van Google Kids Space. Dit is een welkome aanvulling, omdat het volledig optioneel is. Je kunt het negeren als je de tablet voor jezelf of een oudere tiener hebt gekocht, of je kunt de app openen en instellen als je massa's vooraf goedgekeurde apps, boeken en andere inhoud voor een jonger kind wilt aanbieden.

Prijs: Fatsoenlijke prijs voor een standaard Android-tablet

De Tab M10 FHD heeft een adviesprijs van tussen $ 149.99 en $ 209,99, afhankelijk van de configuratie die u kiest, waarbij de versie met een dock iets duurder is, en die prijzen zijn redelijk. Ik heb het ook te koop gezien voor iets minder dan dat, op dat moment maakt het de overstap van voldoende geprijsd naar een goede deal. Als je de configuratie vindt die ik heb getest, met 4 GB RAM, zal de prijs dichter bij $ 149,99 liggen - een fantastische waarde.

Image
Image

Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020) versus Lenovo Tab M10 HD

De Tab M10 FHD Plus en Tab M10 HD zijn vergelijkbare tablets die dezelfde processor, vergelijkbare RAM- en opslagconfiguraties delen en er bijna identiek uitzien. De Tab M10 FHD Plus is wat groter dankzij het grotere scherm en heeft ook een hogere resolutie.

Alleen al om die redenen krijgt de Tab M10 FHD Plus een sterkere aanbeveling, ondanks het meer betaalbare prijskaartje van de Tab M10 HD. De enige uitzondering is als u een tablet koopt voor een jonger kind dat er misschien niet om geeft de afzonderlijke pixels op het scherm te kunnen onderscheiden, in welk geval de agressievere prijsstelling van de Tab M10 HD het een goede keuze maakt.

Geweldige kleine tablet voor de prijs, maar zorg ervoor dat je het dock niet nodig hebt

De Lenovo Tab M10 FHD Plus (2020) is een geweldige optie als u op zoek bent naar een eenvoudige Android-tablet voor minder dan $ 200. Het is niet bestand tegen duurdere tablets, maar het is geweldig voor basistaken zoals e-mailen, surfen op het web en het streamen van media. Het enige probleem is dat je het dock niet apart kunt krijgen, dus zorg ervoor dat je de Lenovo Smart Tab M10 FHD Plus pakt die het dock bevat als je die functionaliteit wilt.

Specs

  • Productnaam Tab M10 FHD Plus (2e generatie)
  • Product Merk Lenovo
  • MPN ZA5T0237US
  • Releasedatum maart 2020
  • Gewicht 16,16 oz.
  • Productafmetingen 9,61 x 6,04 x 0,32 inch.
  • Kleur IJzergrijs, Platinagrijs
  • Prijs $ 149,99 - $ 209,99
  • Garantie 13 maanden
  • Platform Android 10 (oorspronkelijk Android 9)
  • Processor Octa-core MediaTek MT6762 Helio P22T
  • RAM 2GB / 4GB
  • Opslag 32GB / 64GB / 128GB
  • Camera 5MP (voor) / 8MP (achter)
  • Scherm 10,3-inch IPS LCD
  • Resolutie 1920 x 1080
  • Batterijcapaciteit 7.000 mAh / 10W opladen
  • Poorten USB-C, 3,5 mm audio
  • Waterdicht Nee

Aanbevolen: