4 manieren waarop elektrocutie van mobiele telefoons u kan overkomen

Inhoudsopgave:

4 manieren waarop elektrocutie van mobiele telefoons u kan overkomen
4 manieren waarop elektrocutie van mobiele telefoons u kan overkomen
Anonim

Miljarden mensen gebruiken elke dag smartphones zonder zich zorgen te maken, maar soms worden ze dodelijk. De vraag is waarom. Hoewel de omstandigheden in elk geval anders zijn - er kan een slechte oplader zijn, een defecte bedrading of een slecht beoordelingsvermogen van de kant van de gebruiker - zijn de risico's reëel.

Hier is een blik op vier manieren waarop elektrocutie van smartphones kan voorkomen en hoe u ervoor kunt zorgen dat dit u niet overkomt.

Een smartphone is een mobiele telefoon met geavanceerde functies. De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt om te verwijzen naar moderne smartphones. Een smartphone is een mobiele telefoon, maar een mobiele telefoon is niet altijd slim.

Laad uw mobiele telefoon niet op en gebruik deze niet terwijl u in het water bent

In december 2016 werd een 32-jarige Britse man dood aangetroffen in de badkuip. De oorzaak was een opladende smartphone. Hij legde een opladende iPhone op zijn borst toen het apparaat contact maakte met het water. Zijn verwondingen waren ernstig, waaronder brandwonden op zijn borst, armen en hand.

Hoewel een mobiele telefoon eruitziet als een onschadelijk apparaat, kan het net zo dodelijk zijn als een haardroger wanneer het is aangesloten op een oplader. Bedenk dat er maar zeven milliampère (mA) nodig is voor drie seconden om een persoon te doden. Voeg water toe aan de mix en je hebt een riskante situatie.

Water verlaagt de natuurlijke weerstand van je lichaam tegen elektriciteit, wat betekent dat je meer kans hebt om te overlijden als je in bad of onder de douche in contact komt met elektriciteit. Zout water verlaagt je weerstand nog meer.

Om elektrocutie van mobiele telefoons te voorkomen:

  • Laad uw smartphone nooit op in de badkamer of in de buurt van water.
  • Laat verlengsnoeren of opladers niet in contact komen met water.
  • Gebruik nooit verlengsnoeren of opladers met gerafelde draden.

Uw mobiele telefoon gebruiken terwijl deze wordt opgeladen

Terwijl smartphonebatterijen een laagspanning hebben - lithium-ionbatterijen zijn ongeveer 3,7 volt - als u ze aan een oplader bevestigt, staat u in een directe lijn met de hoogspanningsspanning uit het stopcontact. Dit kan onder bepaalde omstandigheden gevaarlijk zijn, zoals bij kortsluiting of stroompieken.

Een voorbeeld hiervan: een 24-jarige fabrieksarbeider in Thailand werd in 2019 dood aangetroffen in zijn slaapkamer. Zijn mobiele telefoon was aangesloten op de muur terwijl hij naar muziek luisterde via zijn oordopjes. Om de een of andere ongelukkige reden stroomde er elektriciteit in de telefoon en maakte contact met zijn oren. De politie denkt dat een kortsluiting of een defecte oplader de oorzaak was.

Om elektrocutie van mobiele telefoons te voorkomen:

  • Gebruik geen oordopjes die zijn aangesloten op een oplaadbare mobiele telefoon.
  • Steek de oplader van uw mobiele telefoon indien mogelijk in een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging.

Een vervalste mobiele telefoonoplader gebruiken

De kosten van het vervangen van opladers voor smartphones kunnen genoeg zijn om je ogen te laten tranen. Het kan verleidelijk zijn om een namaakproduct te kopen voor een fractie van de prijs, maar experts zeggen dat je het niet moet doen.

Volgens een onderzoek van het Chartered Trading Standards Institute in het VK, slaagde 98 procent van alle nep-opladers van Apple niet in elementaire veiligheidstests. Na verschillende tests hadden slechts drie van de 400 geteste apparaten voldoende isolatie om een elektrische schok te voorkomen. Dit zijn hoe dan ook enge statistieken.

Image
Image

Om elektrocutie van mobiele telefoons te voorkomen:

  • Gebruik alleen OEM-opladers (original equipment manufacturer) voor uw smartphone.
  • Als je vermoedt dat een oplader nep is, controleer dan de fabrikant, het modelnummer en de spanningswaarden.
  • Als je twijfelt aan de authenticiteit van een oplader, gooi hem dan weg.

Je mobiel opladen in bed

In 2017 werd een meisje geëlektrocuteerd door haar telefoonoplader. De 14-jarige tiener uit Vietnam was haar iPhone 6 aan het opladen in bed toen ze op een gerafelde kabel rolde en in haar slaap werd geëlektrocuteerd. Tape die om de kabel is gewikkeld, geeft aan dat ze zich waarschijnlijk al een tijdje bewust was van de gerafelde kabel, maar deze niet kon vervangen voordat het ergste gebeurde.

Elektrocutie van smartphones vermijden:

  • Laad je mobiel nooit op in bed.
  • Vervang defecte of gerafelde laadkabels onmiddellijk. Plak ze niet op als pleister.
  • Raak gerafelde of beschadigde kabels niet aan wanneer je oplader is aangesloten.
  • Steek de oplader van uw mobiele telefoon indien mogelijk in een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging.

Er is geen reden tot paniek

Als al deze informatie je een beetje gespannen maakt, onthoud dan dat de kans op elektrocutie van mobiele telefoons minuscuul is. Het vereist een vreemde mix van gebeurtenissen, wat waarschijnlijk de reden is waarom het niet gebruikelijk is. Toch is het een slim idee om gezond verstand voorzorgsmaatregelen te volgen en veilig te blijven.

Aanbevolen: