Grado GT220 Review: audiofiele echte draadloze Bluetooth-oordopjes

Inhoudsopgave:

Grado GT220 Review: audiofiele echte draadloze Bluetooth-oordopjes
Grado GT220 Review: audiofiele echte draadloze Bluetooth-oordopjes
Anonim

Bottom Line

Grado's eerste kennismaking met Bluetooth-oordopjes brengt een indrukwekkende geluidskwaliteit en een meerdaagse batterijduur met zich mee, maar niet heel veel extra's.

Grado GT220

Image
Image

We hebben de Grado GT220-koptelefoon gekocht zodat onze recensent ze op de proef kon stellen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Misschien is een van de minst bekende vermeldingen in de ruimte voor echte draadloze oordopjes de GT220-hoofdtelefoon van Grado. In werkelijkheid, als je een audiofan bent, en meer specifiek, als je iemand bent die zichzelf als een echte audiofiel beschouwt, is Grado een merk waar je waarschijnlijk naar hebt gekeken. Deze in Brooklyn gevestigde fabrikant beschouwt zichzelf als een soort ambachtelijke hoofdtelefoonontwerper, en ze zijn waarschijnlijk het best bekend voor bedrade hoofdtelefoons.

De benadering van het merk is met de hand afgestemde centra op stuurprogramma's en hoogwaardige, soms unieke bouwmaterialen (denk aan: hout en leer in plaats van plastic). Ik heb beperkte ervaring met Grado's hyper-niche bedrade hoofdtelefoons, maar toen ik hoorde dat de boetiekbouwer zich met de GT220's in de echte draadloze ruimte verdiepte, was ik erg geïntrigeerd. Met zoveel ruis in deze specifieke productcategorie, kan een audiofielvriendelijk merk misschien nieuwe delen van de markt claimen. Op papier lijken de GT220's ongelooflijk, in de praktijk zijn ze niet zonder hun eigenaardigheden. Ik heb ongeveer een week met een paar doorgebracht, en dit is wat ik denk.

Ontwerp: eenvoudig, premium en een beetje niet-Grado-achtig

Als je rekening houdt met de utilitaire, pseudo-industriële stijl van Grado's over-ear hoofdtelefoons, is het misschien verrassend om een totaal niet-inventieve benadering van het ontwerp op de GT220s te zien. De boonvormige batterijbehuizing heeft een geheel zwart ontwerp met het Grado-logo in de bovenkant gedrukt en een supermatte soft-touch plastic schaal. De toppen zelf hebben de klassieke vorm van een amoebe met een enorm indicatielampje aan de buitenkant (schijnend door de doorschijnende Grado "G").

Image
Image

Het deel dat in je oor gaat, steekt uit in een dunne steel met vrij kleine oordopjes. Dit heeft enkele implicaties voor de pasvorm (mijn minst favoriete onderdeel van deze oordopjes, waar ik later op terugkom), maar over het algemeen is het ontwerp hier zeker premium, hoewel niet zo luxe als je zou verwachten van een boetiekmerk als dit. Over het algemeen ben ik blij met hoe deze eruit zien, maar vanwege de vorm van de knoppen zullen ze heel anders in verschillende oren zitten.

Comfort: verstikkend strak, met een stevige afdichting

Fabrikanten experimenteren steeds meer met unieke oordopjes en nieuwe manieren om echte draadloze oordopjes in je oor te laten passen. Vooral dit productaspect is zo subjectief. Terwijl sommige mensen misschien een strakke afdichting willen voor de geluidsisolatie die het biedt, geven anderen misschien de voorkeur aan een meer ademende pasvorm. Maar als de pasvorm te los zit, loop je het risico dat ze uit je oren vallen, daarom kiezen veel merken voor flexibele vleugels die je oor vastgrijpen (mijn favoriete ontwerp).

Hoewel er een paar maten oordopjes zijn, sluiten de hoek van de stuurpen en de hypergevormde vorm van de behuizing zelf deze oordopjes echt diep in je gehoorgang af.

De Grado's passen beslist in het "tight seal" -kamp. Dit zijn zelfs de nauwst passende oordopjes die ik ooit heb geprobeerd. Hoewel er een paar maten oordopjes zijn, sluiten de hoek van de stuurpen en de hypergevormde vorm van de behuizing zelf deze oordopjes echt diep in je gehoorgang af. Ik zal zeggen dat dit een mooi, stil geluidsbeeld mogelijk maakte, maar ik vond het oncomfortabel na een uur of zo van het dragen van deze knoppen. Als je van een veilige pasvorm houdt, zullen deze het goed doen, maar dat is echt een persoonlijk gesprek. Hoewel ze elk 5 gram zijn, zijn ze erg licht en voelen ze niet omslachtig aan vanuit een gewichtsperspectief.

Duurzaamheid en bouwkwaliteit: mooi en premium

Hoewel ik teleurgesteld ben dat er geen "leuke" premium materialen worden gebruikt op de GT220's, kan ik niet zeggen dat deze minder premium aanvoelen dan alle andere eersteklas oordopjes die er zijn. Het zacht aanvoelende plastic op zowel de oordopjes als op de oplaadcassette is de norm voor oordopjes in deze prijsklasse. Deze materiaalkeuze was duidelijk bedoeld om het gewicht laag te houden, maar dit soort plastic is ook redelijk veerkrachtig om omver te werpen.

De behuizing en de knoppen zijn niet gevoelig voor vingerafdrukken, en hoewel ze wat kleine slijtage zullen opvangen als je ze losjes in een tas gooit, voelt het hele pakket stevig aan. Ik had graag een officiële IP-classificatie voor waterbestendigheid gezien, en als je veel tijd besteedt aan trainen of buitenshuis bij slecht weer, moet je voorzichtig zijn. De magneten die de hoes sluiten en de magneten die de oordopjes in hun sleuven trekken, zijn beide voldoende sterk, en het voelbare open en dichte gevoel van de hoes is net zo bevredigend als de meeste andere opties die er zijn.

Image
Image

Geluidskwaliteit: een professionele kijk op echt draadloos

Een van de belangrijkste redenen waarom je de GT220's zou kopen, is om gebruik te maken van dat 'Grado-geluid'. Het merk pronkt met meer dan zeven decennia aan audio-ervaring, en die ervaring komt in de vorm van werkelijk indrukwekkende hoofdtelefoondrivers. De theorie hier is dat Grado net zoveel tijd heeft besteed aan het verfijnen en afstemmen van de stuurprogramma's en de respons van deze hoofdtelefoon als op hun duurdere modellen - althans, dat is wat het marketingmateriaal zegt. Het specificatieblad plaatst de frequentierespons op een bereik van 20 Hz tot 20 kHz, en de 32-ohm-classificatie is hoger dan gemiddeld op dergelijke koptelefoons, wat betekent dat er voldoende dekking en fatsoenlijke kracht en nuance zal zijn.

Het merk pronkt met meer dan zeven decennia aan audio-ervaring, en die ervaring komt in de vorm van werkelijk indrukwekkende hoofdtelefoondrivers.

Maar dat staat alleen op papier. Hoe klinken deze in het echt? Er is een geluidskwaliteit die je ervaart wanneer je echt indrukwekkende audiofiele hoofdtelefoons test, of je nu consumentenblikjes gebruikt die bedoeld zijn om te worden gekoppeld aan een versterker of flat-response, professionele studiomonitors. In mijn oren komen de GT220's redelijk dicht in de buurt van deze professionele geluidskwaliteit. Dit betekent dat hoewel er een behoorlijke respons is aan de lage kant, deze lang niet zo dreunend is als veel andere oordopjes.

In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op het bieden van detail en ondersteuning in het middensegment. Dit deel van het spectrum is meestal het zwakste deel van consumentenoordopjes en kan behoorlijk modderig worden als ze niet goed worden behandeld. De Grados laten je al je muziek horen.

Ik wil wel opmerken dat dit niet noodzakelijkerwijs is wat elke luisteraar wil. Als je dit detailniveau nog nooit eerder hebt ervaren, kan het, op het eerste gehoor, erg topzwaar aanvoelen (denk aan: te veel sprankeling en trouw en niet genoeg kracht in de bas). Ik zal zeggen dat gesproken woord een beetje te fris en sprankelend aanvoelde, wat resulteerde in af en toe een onaangename sisklank tijdens een podcast. Met de superstrakke afdichting krijg je ook een behoorlijk solide passieve geluidsisolatie voor schonere muziek bij het luisteren in luidere gebieden.

In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op het bieden van detail en ondersteuning in het middensegment. Dit deel van het spectrum is meestal het zwakste deel van consumentenoordopjes en kan behoorlijk modderig worden als ze niet goed worden behandeld. De Grados laten je al je muziek horen.

Als je eenmaal gewend bent aan het geluidsprofiel, is het moeilijk om terug te gaan naar een bassier, modderiger paar oordopjes, dus ik denk dat dit een enorm positief punt is. Maar als je een echt zwaar geluidsprofiel wilt, is dit het gewoon niet.

Batterijlevensduur: nog een indrukwekkend aspect

Hoewel Grado niet helemaal de spreiding van functies heeft aangebracht die je op andere premium hoofdtelefoons zult vinden, hebben ze de paar dingen uitgekozen die ik het belangrijkst vind. Het principe hiervan is de batterijduur. Op een enkele lading zouden de GT220s je een indrukwekkende 6 uur luisterplezier moeten bieden (hoewel ik het gevoel had dat ik in mijn tests dichter bij 4 of 5 uur kwam), maar de batterijhouder biedt meer dan 30 extra uren afspeeltijd. Deze cijfers worden alleen geëvenaard door de beste koptelefoons op de markt, dus het is indrukwekkend om Grado hier met de grote jongens te zien spelen.

Op een enkele lading zouden de GT220's je een indrukwekkende 6 uur luisterplezier moeten bieden (hoewel ik het gevoel had dat ik in mijn tests dichter bij 4 of 5 uur kwam), maar de batterijhouder biedt meer dan 30 extra uren uur afspelen.

Bovenop deze indrukwekkende levensduur van de batterij is de manier waarop de Grados wordt opgeladen. Er is een USB-C-poort waarmee de hoofdtelefoon in minder dan 2 uur volledig kan worden opgeladen. Er is geen snellaadfunctie aan de voorkant, dus het is het beste om van tevoren te plannen om de oordopjes op te laden. Grado is er ook in geslaagd om Qi-gecertificeerde draadloze technologie in de behuizing te krijgen. Tot dit jaar hebben maar heel weinig koptelefoons deze draadloze oplaadfunctionaliteit zelfs maar in de batterijhouder aangeboden, dus om Grado uit de poort te zien komen met hun eerste echte draadloze aanbod en met Qi-functionaliteit, is echt leuk om te zien. Al deze kracht weegt u ook niet zwaar, aangezien de behuizing er nog steeds in slaagt om vrij licht en vrij klein te zijn.

Connectiviteit en codecs: veel op papier, met wat eigenaardigheden in de praktijk

Nogmaals, Grado heeft het specificatieblad voor premium oordopjes in de gaten gehouden en ervoor gezorgd dat het aanbod in overeenstemming is met het prijskaartje. Het Bluetooth 5.0-protocol zou iets meer dan 30 voet bereik en behoorlijke connectiviteit moeten bieden. Plus, naast de losser AAC/SBC-codecs (standaard op de meeste Bluetooth-hoofdtelefoons), is er ook het indrukwekkende aptX-compressieformaat.

Deze codec, ontwikkeld door Qualcomm, helpt uw hoofdtelefoon Bluetooth-audio te ontvangen in een compressieformaat dat het bronaudiobestand niet zo sterk verslechtert als andere codecs. Dit is natuurlijk belangrijk voor een audiofiel aanbod van Grado, omdat het waarschijnlijk is dat gebruikers van de GT220's een bibliotheek met hoogwaardige audio zullen hebben die anders zou worden verminderd door mindere codecs.

Image
Image

Echter, net als sommige andere aspecten van deze oordopjes, heeft de connectiviteit enkele haperingen. Het eerste dat ik belangrijk vind om te vermelden, is dat het eerste paar GT220's dat ik van Grado ontving niet goed functioneerde uit de doos (de linkeroortelefoon zat voortdurend vast in een pre-pairing-modus die zelfs een fabrieksreset niet zou oplossen). De winkel waar ik ze kocht, stuurde snel een vervangende set en het volgende apparaat werkte meteen goed. Het is moeilijk om een fabrikant voor dit soort toevalstreffers te vinden, vooral wanneer de situatie zo naadloos werd verholpen, maar ik denk dat het belangrijk is om op te merken.

Frustratiever is het feit dat ik veel moeite had om deze oordopjes weer in de koppelingsmodus te krijgen nadat ze al aan mijn eerste apparaat waren gekoppeld. Dit is een functie van de kieskeurige aanraakbedieningen (mijn laatste klacht over deze oordopjes, die ik in het volgende gedeelte zal bespreken), en hoewel de situatie wordt verholpen door gewoon de koptelefoon te ontkoppelen in het Bluetooth-menu van je apparaat, is dat omslachtig als je wilt om deze oordopjes te koppelen aan meerdere bronnen, zoals je telefoon en je laptop, bijvoorbeeld.

Controls en extra's: leuk geprobeerd, maar niet de meest intuïtieve

Het laatste stukje van deze puzzel is de besturingsfunctionaliteit. Elke oordop heeft aanraakbedieningen waarmee je in theorie nummers kunt overslaan, het volume kunt aanpassen, muziek kunt pauzeren, oproepen kunt beantwoorden en alle gebruikelijke parameters. Ik merkte dat deze bedieningselementen lang niet zo responsief waren als ik zou willen, en de enige bediening waar ik wel toegang toe wilde hebben (de hoofdtelefoon in de koppelingsmodus zetten door een aanraakscherm vast te houden wanneer de oordopjes zijn uitgeschakeld) werkte niet elke keer. Dit is geen groot probleem, omdat ik mijn muziek en oproepen meestal via mijn apparaat bedien. Maar voor degenen die van besturing aan boord houden, is dit een misser.

Image
Image

Een ander ding dat opvallend afwezig is in deze oordopjes, is een bijbehorende app. Nog maar een paar jaar geleden zou ik het moeilijk hebben gevonden om een fabrikant de schuld te geven voor het niet opnemen van een bijbehorende app. Maar voor deze prijs en met dit gebrek aan intuïtieve bedieningselementen op de oordopjes, zou een eenvoudig stukje software een lange weg hebben afgelegd om van de GT220s een beter aanbod te maken. Dit was waarschijnlijk opzettelijk van de kant van Grado. Ze hebben waarschijnlijk vertrouwen in hun EQ-respons en de afstemming van de stuurprogramma's van de oordopjes direct uit de doos, en als zodanig was er waarschijnlijk een aanname dat EQ-besturing via een app niet nodig was. Maar er hadden echt enkele opmerkelijke verbeteringen kunnen zijn die door een aantal eenvoudige software werden geboden.

Prijs: een gemiddeld tot hoog niveau

Wanneer zoveel audiofiele oordopjes vaak ver boven de $ 300 klimmen, is het prijsniveau van $ 250 voor de Grados niet zo exorbitant als deze premium merknaam had kunnen opleggen. Hoewel dit geen betaalbare oordopjes zijn, heb ik het gevoel dat Grado hier enige terughoudendheid toonde. U beta alt echter alleen voor de merknaam en de audio-expertise. Natuurlijk zijn er enkele leuke extra's zoals draadloos opladen en aptX-codec-ondersteuning, maar je krijgt geen app, en je krijgt ook geen actieve ruisonderdrukking - beide functies die je zou vinden in producten van vergelijkbare prijzen van merken als Bose, Sony en Appel.

Image
Image

Grado GT220 vs. Sennheiser Momentum 2

Grado tegenover andere merken plaatsen, vereist oog voor audiokwaliteit. In mijn oren klinken de Grados redelijk vergelijkbaar met wat Sennheiser biedt in hun vlaggenschip Momentum-oordopjes. De tweede generatie Momentums bieden actieve ruisonderdrukking, terwijl de GT220's je een langere levensduur van de batterij en een slanker pakket geven. Beide kunnen echter voor ongeveer dezelfde prijs worden gekocht, dus merkaffiniteit zal u waarschijnlijk op de een of andere manier duwen.

Uitstekend klinkende oordopjes zonder toeters en bellen

Het belangrijkste verhaal hier is duidelijk: de Grado GT220-oordopjes plaatsen professionele audio-afstemming centraal in het aanbod. Er wordt een rijke, levensechte en gedetailleerde geluidskwaliteit geboden, en als dat je eerste prioriteit is, zul je niet teleurgesteld zijn met de $ 250 die je hier hebt uitgegeven. Bovendien krijg je draadloos opladen, een uitstekende batterijduur en moderne codec-ondersteuning. Je krijgt echter geen bijzonder gebruiksvriendelijke set oordopjes en zeker geen actieve ruisonderdrukking.

Specs

  • Productnaam GT220
  • Product Merk Grado
  • UPC 850929008560
  • Prijs $259.00
  • Releasedatum september 2020
  • Gewicht 0.2 oz.
  • Productafmetingen 5,7 x 4,3 x 2 in.
  • Kleur Zwart
  • Levensduur batterij 6 uur (alleen oordopjes), 36 uur (met batterijhouder)
  • Bedraad/Draadloos Draadloos
  • Draadloos bereik 30 voet
  • Garantie 1 jaar
  • Audiocodecs SBC, AAC, aptX

Aanbevolen: