Jabra Elite 85t Review: solide oordopjes met tal van functies

Inhoudsopgave:

Jabra Elite 85t Review: solide oordopjes met tal van functies
Jabra Elite 85t Review: solide oordopjes met tal van functies
Anonim

Bottom Line

De Jabra Elite 85t-oordopjes zijn een modern aanbod in de echte draadloze ruimte, met tal van functies en een geweldige bijbehorende app.

Jabra Elite 85t

Image
Image

Jabra heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen. Lees verder voor de volledige recensie.

De Elite 85t-oordopjes zijn misschien wel Jabra's beste beentje voor in de audioruimte. De Elite-lijn is sinds de 65t een belangrijke AirPod-concurrent en ze hebben vorig jaar de ontwerp- en bouwkwaliteit enorm verbeterd met de bijgewerkte Elite 75t-versies. Omgekeerd zien de nieuwere Elite 85t-oordopjes er bijna precies hetzelfde uit als de 75ts, althans aan de oppervlakte. Als het gaat om het emuleren van een paar echte draadloze oordopjes, kun je veel slechter doen dan de Elite 75ts, dus het is niet echt een probleem dat ze de vormfactor niet hebben bijgewerkt.

In plaats daarvan lijkt Jabra de paar weglatingen die consumenten in de vorige generatie hebben opgemerkt ter harte te hebben genomen en ze allemaal naar het feest hier te hebben gebracht. Met Qi-gecertificeerd draadloos opladen in de batterijhouder en ruisonderdrukking van het volgende niveau beschikbaar op de oordopjes, is het aanbod van Elite 85t bijna perfect, maar het zal allemaal gaan voor een redelijk premium prijs. Ik heb een paar dagen besteed aan het testen van alle verschillende toepassingen voor deze oordopjes, en dit is hoe de zaken eruit geschud werden.

Ontwerp: beproefd en waar

Het eerste dat opv alt wanneer je de Elite 85t-oordopjes uitpakt, is dat ze er bijna precies hetzelfde uitzien als de 75t-generatie. In feite is het enige verschil het gewicht van de batterijbehuizing (waarschijnlijk vanwege de nieuwe draadloze oplaadspoel die Jabra moest plaatsen) en het Qi-logo in reliëf op de onderkant van de behuizing. Anders zijn het klonen van het model van vorig jaar. Dat is geen probleem: de 75t en 85t oordopjes zien er strak en premium uit. De titaniumzwarte kleur die ik heb gekregen, is een tweekleurig ontwerp, met matzwart dat het binnenste deel van de oordopjes bedekt en een donkergrijze, bijna bronskleurige kleur die de buitenkant bedekt.

Het eerste dat opv alt als je de Elite 85t-oordopjes uit de doos ha alt, is dat ze er bijna precies hetzelfde uitzien als de 75t-generatie.

De amoebe-achtige vorm, met de Jabra-logo aanraakknoppen en microfoongrills passen allemaal mooi en subtiel op de buitenkant van de oordopjes. De extreem compacte, tandzijde-achtige zwarte koffer ziet er ook klein en strak uit en past perfect op uw bureau of in uw aktetas. Hoewel de pasvorm van deze oordopjes een punt van discussie is voor later, is het belangrijk op te merken dat de constructie de meeste oordopjes tegen het buitenste deel van je oor plaatst. Ze voelen niet zo onopvallend aan als Samsung's eerste generatie Galaxy Buds, maar ze zijn ook niet zo omvangrijk als andere merken zoals Bose.

Comfort: goed voor de meesten, vervelend voor sommigen

Hoe meer ik oordopjes review, hoe moeilijker het voor mij is om echt een definitief oordeel te vellen over de pasvorm voor iedereen. Omdat comfort inherent verband houdt met de vorm van uw oren en uw specifieke voorkeuren, is het moeilijk om algemene uitspraken te doen. Dit is duidelijk de reden waarom fabrikanten van oordopjes meerdere maten oordopjes hebben meegeleverd, en je zult drie maten vinden bij het pakket van 85 ton. De oordopjes zelf zijn niet perfect rond, maar zijn in een meer ellipsachtige vorm geknepen. Ik heb de neiging om deze keuze te waarderen omdat het betekent dat je geen superstrakke, ronde pasvorm in je oren forceert, maar als je van een verstikkende afsluiting in je oordopjes houdt, kan dit een probleem voor je zijn.

Image
Image

Er zijn geen oorvleugels of vinnen op de 85t-oordopjes. In plaats daarvan heeft Jabra kleine, rubberen contouren in de behuizing ontworpen. Deze hobbels zijn bedoeld om aan de binnenkant van je buitenoor te rusten, waarbij de zwaartekracht wordt gebruikt om stevig te zitten. Jabra beweert dat ze "duizenden oren hebben gescand" voor dit proces, maar ik denk dat dit marketingtaal is.

Uiteindelijk, als je de voorkeur geeft aan sportieve rubberen vleugels die helpen om je oor vast te houden, zul je dat hier niet vinden. Als je iets subtielers wilt dat mooi in je oor zit (en zolang die stijl niet uit je oren v alt), dan zijn deze oordopjes goed voor je. Kortom, deze oordopjes hebben een vergelijkbare pasvorm als de vorige generatie, maar omdat zoveel andere hoofdtelefoons hun vorm hebben geëvolueerd, kan ik niet anders dan denken dat Jabra hier wat verbeteringen had kunnen aanbrengen.

Duurzaamheid en bouwkwaliteit: mooi en premium

Toen de eerste generatie Elite 65t-oordopjes op de markt kwamen, waren er geen klachten over de geluidskwaliteit en belfunctionaliteit, maar de batterijhouder en de oordopjes zelf waren niet bepaald geschikt voor de prijs. Jabra heeft dit enorm verbeterd met de 75t, en nogmaals, ze hebben niet gerepareerd wat niet kapot was op de 85t. Het zacht aanvoelende rubber/plastic aan de buitenkant van de oordopjes voelt erg fijn aan, zowel in je handen als in je oren, en hoewel de siliconen die voor de oordopjes worden gebruikt een beetje stijver aanvoelen dan de ultrazachte variant die in sommige andere premium oordopjes wordt gebruikt, ik denk dat het meestal wel meev alt. Zelfs de batterijhouder heeft een bevredigend, gemakkelijk te openen deksel dat met magneten dichtklikt - en bevat even krachtige magneten om de oordopjes snel en gemakkelijk in hun oplaadpoorten te brengen.

Image
Image

Hoewel de 85t-oordopjes redelijk robuust aanvoelen, bieden ze alleen een officiële IPX4-classificatie. Dit betekent dat ze gemakkelijk zullen overleven in de regen of tijdens een zweterige training, maar uiteindelijk kunnen lijden bij hevige regenval en zeker niet in water mogen worden ondergedompeld. Op het eerste gezicht zou deze beoordeling goed moeten lijken, en de waarheid is dat het een gebruikelijke beoordeling is voor koptelefoons van dit kaliber, maar de 75t van vorig jaar had IP55 water- en stofbestendigheid. Niet alleen is die waterafdichting net iets beter, die eerste 5 in de beoordeling geeft vuil- en stofbescherming aan, waar de X in de 85t's beoordeling geen officiële vuilafdichting aangeeft. Jabra heeft duidelijk het gevoel dat dit niet nodig was voor de nieuwste generatie, en om eerlijk te zijn, het is geen dealbreaker. Maar als je een outdoor-koptelefoon wilt die bedoeld is om te wandelen, dan ben je misschien beter af met het model van vorig jaar

Geluidskwaliteit en ruisonderdrukking: een aanpasbare aanpak

Jabra heeft een plekje verdiend in het gesprek tegen AirPods omdat hun koptelefoon altijd beter klonk voor zowel bellen als luisteren. Jabra heeft deze erfenis mooi doorgevoerd in de 85ts, met een mooie, rijke, volledige sonische respons. Dat komt deels door de enorme 11 mm-drivers die ze in deze oordopjes hebben weten te persen. Het frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz is niet het breedste dat ik heb gezien, maar is zeker genoeg om het volledige spectrum van het menselijk gehoor te bestrijken. Maar deze geluidskwaliteit is ook te danken aan veel meer controle via de app dan bij veel andere oordopjes. Ik zal hier later op ingaan, maar de "MySound" -aanpassing zorgt ervoor dat deze oordopjes echt geweldig klinken. En met twee speciale microfoons op elk oordopje, is de gesprekskwaliteit net zo helder als je zou verwachten van een merk als Jabra.

Dit jaar is Jabra verdubbeld met een speciale ruisonderdrukkende chip met wat ze beloven, zijn zes banden van EQ-analyse om specifieke delen van het ruisspectrum om je heen beter te neutraliseren.

Dan zijn er de ruisonderdrukkings- en transparantiemodi (Jabra noemt de laatste "HearThrough"). Voor het grootste deel ben ik tevreden met de ruisonderdrukking aan boord hier. De 75ts kwamen niet uit de doos met actieve ruisonderdrukking, maar een paar maanden na hun release bedacht Jabra een manier om de ingebouwde oproepmicrofoons samen te voegen voor gebruik in een firmware-ondersteunende ANC. Dit jaar is Jabra verdubbeld met een speciale ruisonderdrukkende chip met wat ze beloven, zijn zes banden van EQ-analyse om specifieke delen van het ruisspectrum om je heen beter te neutraliseren.

Dus, als ANC belangrijk voor je is, zijn de 85ts een veel capabeler model. In de praktijk denk ik dat deze hoofdtelefoon in lijn is met de meeste andere ANC-oordopjes op de markt, behalve misschien de nieuwe QuietComfort-oordopjes van Bose, die echt ongelooflijk zijn in deze hoedanigheid. Over het algemeen v alt er veel te waarderen aan hoe de Elite 85ts klinkt, en het zou moeilijk zijn om klachten te vinden, maar na een heleboel premium oordopjes te hebben getest, kan ik niet zeggen dat dit de absoluut beste zijn.

Batterijlevensduur: de hele dag, zonder zorgen

De batterijduur van de Elite 85t-oordopjes is bijna ongeëvenaard. Het volstaat te zeggen dat de batterijlevensduur die hier wordt aangeboden ongeveer net zo goed is als je zou verwachten van de meeste van de allerbeste echte draadloze oordopjes die op de markt verkrijgbaar zijn. Het specificatieblad belooft zeven uur gebruik met alleen de oordopjes, plus nog eens 24 uur (dat is meer dan 30 in totaal) wanneer je de batterijhouder opneemt. Deze getallen zijn totalen die ik normaal alleen zie op grotere over-ear hoofdtelefoons, dus het is indrukwekkend om ze hier te zien spelen.

Het specificatieblad belooft 7 uur gebruik met alleen de oordopjes, plus nog eens 24 uur (dat is meer dan 30 in totaal) als je de batterijhouder meeneemt.

De cijfers dalen tot 25 totale uren wanneer je ANC activeert, maar dat is nog steeds erg indrukwekkend. In de praktijk neigde ik aardig naar deze totalen, en zelfs als je koptelefoon geen sap meer heeft voor deze astronomische gemiddelden, zul je nog steeds gemakkelijk meerdere werkdagen of een paar lange vluchten zonder enig probleem doorkomen. En omdat er Qi draadloos opladen is ingebouwd in de batterijhouder, is het gemakkelijk om ze op dezelfde oplaadmat als uw telefoon te gooien wanneer u ze niet gebruikt. Er zijn natuurlijk behoorlijk snelle oplaadmogelijkheden via de USB-C-poort, waardoor je tot een uur kunt afspelen met slechts 15 minuten opladen. Kortom, deze categorie is een ware prestatie voor Jabra.

Connectiviteit en codecs: één flagrante omissie

Deze categorie is een allegaartje, maar ik zal beginnen met het goede. Ten eerste is er Bluetooth 5.1 met alle connectiviteit voor deze oordopjes, wat betekent dat je twee apparaten tegelijk kunt aansluiten, en je krijgt een solide bereik van 30 voet. In het echte leven werkte dit heel naadloos, schakelde gemakkelijk heen en weer tussen mijn computer en telefoon en bood geen interferentie van mijn (vele) andere Bluetooth-apparaten. Je krijgt ook de nieuwste profielversies, waaronder HSP, A2DP, AVRCP en meer.

Image
Image

Waar je de moderne toeters en bellen niet zult vinden, is de Bluetooth-codec-afdeling. Jabra vertrouwt hier alleen op de standaard SBC- en AAC-compressieformaten. Om audio te verzenden, moet het Bluetooth-protocol uw audio comprimeren om het met een lage latentie te leveren. SBC en AAC zijn de meest agressieve vormen van deze compressie en hebben het grootste effect op de kwaliteit van het bestand waarnaar u luistert.

Qualcomm heeft een codec gemaakt met de naam aptX die tot doel heeft het effect van deze compressie te verminderen, maar Jabra heeft er niet voor gekozen om deze codec van derden in hun product op te nemen. Ik vermoed dat dit het geval is omdat ze volledige controle over de audio willen via de egalisatie van de app, maar als je aptX wilt vanwege latentie- en kwaliteitsredenen, moet je ergens anders kijken. Ik denk niet dat dit een enorm merkbaar effect heeft op de kwaliteit van het afspelen, maar het is iets om op te merken.

Software, bedieningselementen en extra's: vrijwel alle software

Jabra heeft de vereiste batterijhouder, oplaadkabel en oordopjes meegeleverd, zodat u slechts het absolute minimum krijgt van wat u verwacht in een accessoirepakket. Ze hebben er ook voor gekozen om geen fancy touchpads op de oordopjes op te nemen, maar in plaats daarvan voor één gigantische knop. Met deze knoppen kun je oproepen beantwoorden, muziek pauzeren en zelfs Siri of Google Assistant oproepen. Er is ook een sensor in de oordopjes ingebakken die de muziek automatisch pauzeert wanneer een oordopje wordt verwijderd. Dit is allemaal geweldig om te zien, maar niets bijzonders.

De functieset gaat echt een tandje hoger als je rekening houdt met de controle die de Jabra Sound+-app biedt. Via deze app kun je de ruisonderdrukkingsniveaus aanpassen (ik hou van de mijne in het midden, dus het is niet zo verstikkend) en je kunt ook het ruisonderdrukkingsproces omkeren en omgevingsgeluid doorlaten (ideaal om rond te lopen in drukke, gebieden met veel verkeer). U kunt deze instellingen vervolgens overnemen en opslaan op een specifiek deel van uw dag, waarbij u voorinstellingen maakt voor uw woon-werkverkeer, uw werkdag en meer.

De functieset gaat echt een tandje hoger als je rekening houdt met de controle die de Jabra Sound+-app biedt.

Deze aanpassing wordt ook naar de geluidskwaliteit gebracht via een grafische equalizer waarmee je de hoeveelheid bas, middentonen en hoge tonen via een paar niveaus kunt aanpassen. Er is ook een MySound-functie die u door een korte gehoortest in de app leidt en vervolgens de oordopjes laadt met een geluidsprofiel dat de fysieke hoormogelijkheden van uw oren accentueert. Dan is er alle aanpassing van knoppen en bediening die u ook van een app zou verwachten. Jabra is een van mijn favoriete begeleidende apps voor koptelefoons omdat het een mooie lijn trekt die niet te ingewikkeld is, maar nog steeds genoeg om volledig te worden genoemd. Het is echt gebruiksvriendelijk en het is een enorm verkoopargument voor deze oordopjes.

Prijs: een beetje prijzig, maar niet krankzinnig

De lanceringsprijs van de Elite 85t-oordopjes is $ 229, precies in lijn met andere aanbiedingen van vergelijkbare merken zoals Bose, Apple en Samsung. Dit zijn premium koptelefoons, en er is echt geen manier omheen. Maar het zijn lang niet de duurste echte draadloze oordopjes die er zijn.

Voor de functies die hier worden aangeboden, denk ik dat de prijs van $ 200+ volledig gerechtvaardigd is, vooral als je rekening houdt met de premium build en de uitstekende levensduur van de batterij. Ik denk dat een betere IP-classificatie zoals de vorige generatie en misschien meer premium codecs hier gerechtvaardigd zou zijn, maar over het algemeen ben ik niet teleurgesteld. Als u bereid bent meer dan $ 200 te betalen, zijn deze het overwegen waard.

Image
Image

Jabra Elite 85t vs. Jabra Elite 75t

Het is moeilijk om deze twee Jabra Elite-generaties niet te vergelijken; ze zien er bijvoorbeeld vrijwel hetzelfde uit. Maar omdat de 85t-koptelefoon nieuwer is, kun je nu veel vinden op de Elite 75ts. Dus wat offer je op? Het zijn eigenlijk maar een paar dingen: de speciale ANC-verwerking, de draadloze Qi-mogelijkheden en de betere batterijduur van de 85ts. Jabra verkoopt wel een optie van de 75t met een Qi draadloze oplaadcassette, en je kunt betere ANC toevoegen via een firmware-update. En natuurlijk hebben de 75ts de betere IP-classificatie. Het komt echt neer op prijs, levensduur van de batterij en de speciale ANC-chip, dus als je het geld hebt, ga dan voor de 85t.

Een indrukwekkend premium aanbod

Of je nu op zoek bent naar de oudere 65t-versie of de 85ts hier wilt, het kopen van Jabra Elite echte draadloze oordopjes zal bevredigende resultaten opleveren. Wat u koopt, is een indrukwekkende hoofdtelefoon die veel dingen goed doet, van een uitstekende batterijduur en een indrukwekkende geluidskwaliteit tot solide ANC en tal van aanpassingen. Je kunt het beter doen op het gebied van ruisonderdrukking, je kunt beter klinkende oordopjes vinden en je kunt zeker een goedkoper aanbod vinden met een aantal functies die beschikbaar zijn bij Jabra. Maar het zou moeilijk zijn om dat allemaal te vinden in één mooi, premium pakket zoals de Jabra Elite 85t-oordopjes.

Aanbevolen: