Wat is het Google Chrome OS?

Inhoudsopgave:

Wat is het Google Chrome OS?
Wat is het Google Chrome OS?
Anonim

Google kondigde in juli 2009 het Chrome-besturingssysteem aan. Ze hebben het systeem in samenwerking met fabrikanten gemaakt, net als het Android-besturingssysteem. Apparaten met Chrome OS, Chromebooks genaamd, kwamen uit in 2011 en zijn direct verkrijgbaar in winkels.

Chrome OS heeft dezelfde naam als de Google-webbrowser met de naam Chrome. Chrome is de primaire interface voor Chrome OS en beide zijn geëvolueerd door de verschillende versies die zijn uitgebracht.

Image
Image

Doeldoelgroep voor Chrome OS

Chrome OS was aanvankelijk gericht op netbooks. Netbooks zijn kleine notebooks die voornamelijk zijn ontworpen voor surfen op het web. Hoewel sommige netbooks met Linux werden verkocht, neigde de consument naar Windows, en consumenten besloten dat de nieuwigheid het misschien niet waard was. Netbooks waren te klein en hadden te weinig power.

Google's visie op Chrome gaat verder dan de netbook en ziet de verschuiving van lokale applicaties naar cloudgebaseerde applicaties, zoals Google Documenten. Naarmate mensen afstand namen van de traditionele desktop, is het Chrome-besturingssysteem een concurrent geworden van Windows en Mac.

Google heeft Chrome OS nooit beschouwd als een besturingssysteem voor tablets of iets dat is ontworpen voor mobiel. Android is het tabletbesturingssysteem van Google omdat het is gebouwd rond een touchscreen-interface. Chrome OS gebruikt een toetsenbord en muis of touchpad en is ontworpen als een portaal naar de cloud.

Beschikbaarheid Chrome OS

Chrome OS is beschikbaar voor ontwikkelaars of iedereen met interesse. Je kunt een kopie downloaden voor je thuiscomputer, maar je hebt Linux en een account met root-toegang nodig.

Als je nog nooit van een sudo-opdracht hebt gehoord, moet je Chrome kopen dat vooraf is geïnstalleerd op een consumentenapparaat.

Google heeft samengewerkt met bekende fabrikanten zoals Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments en Toshiba.

Cr-48 Netbooks

Google heeft een proefprogramma gelanceerd met een bètaversie van Chrome die op een netbook is geïnstalleerd, de Cr-48. Ontwikkelaars, onderwijzers en eindgebruikers konden zich inschrijven voor het proefprogramma en een aantal van hen kreeg de Cr-48 toegestuurd om te testen. De netbook werd geleverd met een beperkte hoeveelheid gratis gegevenstoegang van Verizon Wireless.

Google beëindigde het Cr-48-pilotprogramma in maart 2011, maar de originelen waren een begeerd item nadat de pilot was afgelopen.

Chrome en Android

Hoewel Android op netbooks draait, is Chrome OS ontwikkeld als een apart project. Android is ontworpen voor telefoons en telefoonsystemen en niet voor gebruik op computers. Chrome OS daarentegen is ontworpen voor computers in plaats van telefoons.

Om dit onderscheid verder te verwarren, draaien veel Android-apps op Chrome OS. Deze functionaliteit is ontworpen door Google om samen te werken met de Chrome-browser om de beschikbare applicaties voor Chrome OS uit te breiden door voort te bouwen op de basis van Android. Chrome OS en Android zijn verre van uitwisselbaar, maar er is een kans dat u uw favoriete Android-app op een Chromebook kunt uitvoeren.

Linux

Chrome gebruikt een Linux-kernel. Lang geleden was er een gerucht dat Google van plan was een versie van Ubuntu Linux uit te brengen, genaamd Goobuntu. Dit is niet bepaald Goobuntu, maar het gerucht is niet langer zo gek.

Chrome OS is in wezen een aangepaste versie van Linux in de kern. Sommige Chromebooks draaien Linux-applicaties en andere kunnen worden aangepast om Ubuntu of een andere Linux-distributie te installeren.

Chrome OS is ontworpen om een aparte en onderscheidende ervaring te bieden, totaal anders dan een traditionele Linux-distributie. Chrome OS is gericht op een niet-technisch publiek en vereist geen Linux-kennis of ervaring om te gebruiken.

Google OS-filosofie

Chrome OS is ontworpen als een besturingssysteem voor computers die alleen worden gebruikt om verbinding te maken met internet. Dit betekent dat Chrome OS meestal wordt gebruikt voor surfen op het web, het streamen van video en muziek en het online bewerken van documenten. Het is ook mogelijk om toegang te krijgen tot een bestaande iTunes-bibliotheek met een Chrome-plug-in.

Dit is heel anders dan andere besturingssystemen zoals Windows en macOS, die voornamelijk worden gebruikt op desktopapparaten en waarop volledige programma's zoals MS Office en Adobe Photoshop worden uitgevoerd. Dit soort programma's kunnen niet zo gemakkelijk op Chrome OS worden uitgevoerd als op andere desktopbesturingssystemen.

In plaats van programma's te downloaden en te installeren op Chrome OS, voert u ze uit in een webbrowser en slaat u ze op internet op. Dit worden vaak Chrome-extensies genoemd. Hoewel dit het soort programma's dat op het besturingssysteem kan worden uitgevoerd, beperkt, zijn er alternatieve apps die speciaal voor Chrome OS zijn gemaakt.

Om dat mogelijk te maken, moet het besturingssysteem snel opstarten en moet de webbrowser extreem snel zijn. Chrome OS maakt beide mogelijk.

Sommige Chromebooks ondersteunen Android-apps uit de Google Play Store. Als je een ondersteund apparaat hebt, kun je Android-apps op je Chromebook installeren op dezelfde manier als op een Android-smartphone.

Is dit besturingssysteem aantrekkelijk genoeg voor gebruikers om een netbook te kopen met Chrome OS in plaats van Windows? Absoluut. Chrome-apparaten zijn een populair alternatief voor Windows-pc's, vooral voor eenvoudig dagelijks gebruik, zoals surfen op het web. Chrome OS is populair in scholen en bedrijven waar eenvoudige virusbestendige computers voor het typen van documenten en toegang tot internet ideaal zijn.

FAQ

    Hoe zet je de ontwikkelaarsmodus van Chrome OS aan?

    Als u de ontwikkelaarsmodus op Chromebooks wilt inschakelen, houdt u de toetsen Esc+ Refresh en Power ingedruktpictogram tegelijk. Houd vervolgens CTRL +D > Enter . ingedrukt

    Hoe installeer je Chrome OS?

    Helaas kun je Chrome OS niet zomaar downloaden en installeren op een computer. Maar u kunt een vergelijkbare ervaring krijgen via software van derden, zoals Neverware's CloudReady-versie van Chromium OS. Bekijk de volledige gids van Lifewire voor het installeren van Chrome OS op een pc voor gedetailleerde instructies over hoe u dit moet doen.

    Hoe weet je welke versie van Chrome OS je gebruikt?

    Selecteer de drie stippen in de rechterbovenhoek van Chrome OS > Instellingen > Over Chrome OS.

Aanbevolen: