Waarom zijn cd-barcodes nodig om online muziek te verkopen?

Inhoudsopgave:

Waarom zijn cd-barcodes nodig om online muziek te verkopen?
Waarom zijn cd-barcodes nodig om online muziek te verkopen?
Anonim

Net als de streepjescodes op consumentenproducten, identificeren cd-barcodes muziekproducten (meestal een album) met unieke codes. Als je ooit naar de achterkant van een muziek-cd hebt gekeken, heb je misschien een streepjescode opgemerkt. Je hebt een streepjescode nodig als je van plan bent je muziek online te verkopen (als downloads of streaming media). Niet alle streepjescodes zijn echter hetzelfde.

Image
Image

UPC versus EAN

In Noord-Amerika is het streepjescodesysteem dat u gebruikt een 12-cijferige code die Universal Product Code (UPC) wordt genoemd. In Europa wordt het barcodesysteem een Europees artikelnummer (EAN) genoemd en is het 13 cijfers lang.

Ongeacht je locatie, je hebt een streepjescode nodig als je muziek wilt verkopen op fysieke media, online of beide.

Heb ik ISRC-codes nodig?

Als je een UPC- (of EAN)-barcode voor je muziek koopt, zijn meestal ook ISRC-codes vereist voor elk nummer dat je wilt verkopen. Het International Standard Recording Codes-systeem wordt gebruikt om de afzonderlijke componenten van uw product te identificeren. Dus als je album 10 nummers bevat, heb je 10 ISRC-codes nodig. Deze codes houden de verkoop bij, zodat u dienovereenkomstig kunt worden betaald.

Bedrijven zoals Nielsen SoundScan gebruiken UPC- en ISRC-barcodes om verkoopgegevens samen te voegen tot zinvolle muziekstatistieken en grafieken.

Bottom Line

Als je een artiest bent en je muziek wilt verkopen op een digitale muziekservice, staan er een aantal opties tot je beschikking.

Gebruik een zelfpublicerende digitale distributeur

Deze services helpen je om je muziek zelf te publiceren op populaire muzieksites zoals de iTunes Store en Amazon Music. Als je een onafhankelijke artiest bent, is dit waarschijnlijk de beste route. Naast het verstrekken van de benodigde UPC- en ISRC-codes, zorgen zij over het algemeen voor de distributie. Voorbeelden van diensten die u kunt gebruiken zijn:

  • CD Baby
  • TuneCore
  • ReverbNation
  • MondoTunes

Controleer bij het kiezen van een digitale distributeur hun prijsstructuur, naar welke digitale winkels ze distribueren en het roy altypercentage dat ze nemen.

Koop uw eigen UPC/ISRC-codes

Als je je muziek als onafhankelijke artiest wilt distribueren zonder een digitale distributeur te gebruiken, gebruik dan een service die UPC- en ISRC-codes verkoopt. Hier zijn enkele bekende diensten:

  • Indie Artist Alliance
  • Nationale streepjescodes
  • Gewoon streepjescodes
  • US ISRC

Als u een bedrijf bent en duizenden UPC-barcodes wilt genereren, vraag dan een fabrikantnummer aan bij de GS1 US (formeel de Uniform Code Council). Nadat je dat hebt gedaan, moet aan elke SKU een productnummer worden toegekend. Een ding om in gedachten te houden is dat u voor elk van uw producten een unieke UPC-barcode nodig heeft.

De kosten voor de eerste registratie bij de GS1 Amerikaanse organisatie kunnen hoog zijn. Er is ook een jaarlijkse vergoeding om rekening mee te houden, maar u kunt meerdere producten vrijgeven met unieke UPC-barcodes.

Bij het online verkopen van muziek heb je hoogstwaarschijnlijk een ISRC-code voor elk nummer nodig, evenals een UPC-barcode. Bedrijven zoals Apple en Amazon vereisen dat je beide hebt om muziek in hun winkels te verkopen.

Aanbevolen: