WhatsApp's View Once-functie is misschien niet zo handig

Inhoudsopgave:

WhatsApp's View Once-functie is misschien niet zo handig
WhatsApp's View Once-functie is misschien niet zo handig
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Ondanks zijn beweringen is de optie View Once zelfverwijderende berichten van WhatsApp niet erg privé of veilig voor gebruikers.
  • View Once-berichten kunnen nog steeds worden bekeken nadat ze zijn bekeken in groepsberichten, en niets verhindert of ontmoedigt het maken van screenshots.
  • WhatsApp is eigendom van Facebook, een socialmediabedrijf dat al lang bekritiseerd wordt vanwege de manier waarop het gebruikersgegevens verzamelt en verwerkt.
Image
Image

WhatsApp's View Once-functie is bedoeld om de privacy van gebruikers te verbeteren door hun berichten zichzelf te laten verwijderen nadat ze eenmaal zijn bekeken, maar het is functioneel meer verwant aan lippendienst.

De View Once-optie voor WhatsApp is sinds juni 2021 beschikbaar voor Android en is net begonnen met testen op iOS, waardoor gebruikers de instelling kunnen wijzigen voordat ze iets verzenden. Als u eenmaal weergeven inschakelt, wordt het bericht automatisch verwijderd nadat de ontvanger het heeft bekeken, zodat ze niet terug kunnen gaan en het bericht later opnieuw kunnen bekijken. Het klinkt in theorie als een eenvoudige manier om privacy aan te pakken, maar er zijn verschillende elementen die View Once zo goed als zinloos maken.

"Na de controversiële wijzigingen in hun privacybeleid aan het begin van dit jaar, probeert WhatsApp het vertrouwen van gebruikers te winnen door de nieuwe privacygerichte functies op te nemen", zei Peter B altazar, technisch contentschrijver bij MalwareFox, in een e-mailinterview met Lifewire. "De [Eenmalig bekijken]-functie kan handig zijn als WhatsApp de ontvangers niet laat weten dat het bericht zichzelf verwijdert. Helaas is dat niet het geval."

Het is eigenlijk niet veilig

De privacy- en beveiligingshoek is de belangrijkste focus van WhatsApp's View Once-functie, maar in de praktijk biedt het niet echt een van die dingen. Ja, een View Once-bericht verwijdert zichzelf nadat het is bekeken, maar de app blokkeert momenteel niet dat ontvangers een screenshot van het bericht maken om het te bewaren. WhatsApp stelt de afzenders ook niet op de hoogte als er een screenshot van hun bericht is gemaakt.

Image
Image

Er zijn echter manieren voor WhatsApp om de maas in de screenshot aan te pakken. Volgens Nadav Melnick, vice-president product bij Rakuten Viber, die in een e-mail met Lifewire sprak, "zijn er elegante manieren om gebruikers te helpen deze situaties te vermijden. Netflix blokkeert bijvoorbeeld screenshots door het scherm leeg te maken op het moment van de screenshot. Dit voorkomt screenshots op hun app."

Verschillende apps hebben bewezen dat het mogelijk is om screenshots op een mobiel apparaat te detecteren en te voorkomen, wat betekent dat WhatsApp in theorie hetzelfde zou kunnen doen. Evenzo, terwijl het laten weten van de afzenders dat berichten eenmaal zijn gekopieerd, schermafbeeldingen niet zullen worden voorkomen, zou het de afzender wel laten weten wie hij in de toekomst moet vermijden.

De functie [Eenmalig bekijken] kan handig zijn als WhatsApp de ontvangers niet laat weten dat het bericht zichzelf verwijdert.

"De applicatie zou de afzenders moeten waarschuwen dat hun berichten zijn vastgelegd. Dat zou in de ware zin van het woord een echte privacyfunctie zijn", zei B altazar, die verder suggereerde dat "WhatsApp voor de View Once-berichten de gebruikers er niet van op de hoogte stellen. Dit zou de kans op het maken van een screenshot verkleinen."

Groepsberichten vormen ook een probleem voor WhatsApp-gebruikers die gebruik willen maken van de optie Eén keer bekijken. "… Er zijn complicaties bij het delen van een View Once-bericht in een WhatsApp-groep die geblokkeerde contacten bevat", zei professor Michael Huth, mede-oprichter en chief research officer van Xayn, in een e-mailinterview."Die contacten kunnen het bericht na de eerste keer bekijken nog steeds bekijken."

Het grotere probleem

View Once is misschien niet zo effectief als geadverteerd dankzij een paar onoplettendheden, maar WhatsApp, dat eigendom is van Facebook, is een veel groter probleem voor de privacy en veiligheid van gebruikers. De meeste sociale-mediabedrijven zijn bekritiseerd vanwege de manier waarop ze omgaan met (of verkeerd omgaan) met de privacy van gebruikers, en Facebook is geen uitzondering. Hoewel zelfverwijderende berichten op het eerste gezicht misschien een meer persoonlijke en veilige vorm van communicatie lijken, verzamelt Facebook die gegevens nog steeds.

Image
Image

"WhatsApp's View Once-berichten zijn een experimentele functie gericht op gebruikerservaring op een moment dat het bedrijf harde kritiek krijgt op hun manier van omgaan met gebruikersgegevens", aldus Huth. "Met de introductie van 'View Once'-berichten probeert Facebook hun algemene privacyschendende praktijken te verdoezelen."

"Alles wat WhatsApp doet, heeft effect op de telefoon van de gebruiker, maar het belet het bedrijf niet om gegevens over de gebruikers te verzamelen om meer advertenties te verkopen", beaamt Melnick. "Het zal waarschijnlijk het bericht van het gebruikersapparaat verwijderen, dus in die zin zal het meer privé zijn. Dit zal WhatsApp en Facebook echter niet beletten om tegenwoordig alle gegevens die ze in berichten doen te extraheren."

WhatsApp probeert het vertrouwen van gebruikers te winnen door de nieuwe privacygerichte functies op te nemen.

Helaas is er geen manier om deze grotere privacyproblemen in WhatsApp op te lossen zonder dat Facebook ervoor kiest om het verzamelen van gebruikersgegevens te stoppen, maar er zijn manieren om ze te omzeilen. De meest effectieve en directe methode is om gewoon een andere app te gebruiken.

"Ik raad ten zeerste aan om andere, veiligere berichtendiensten te gebruiken," zei Huth, "zoals Signal of Threema."

Bijgewerkt om de titel van Michael Huth te corrigeren.

Aanbevolen: