Darktable 3.6 geeft Lightroom een run voor zijn geld

Inhoudsopgave:

Darktable 3.6 geeft Lightroom een run voor zijn geld
Darktable 3.6 geeft Lightroom een run voor zijn geld
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • darktable is een gratis, open-source fotobewerkingstoepassing die al sinds 2009 bestaat.
  • In juli heeft darktable een van de twee productupdates uitgebracht die voor dit jaar zijn gepland, waardoor gebruikers een verbeterde bewerkingservaring krijgen.
  • Over het algemeen presteert de applicatie net zo goed als zijn duurdere commerciële concurrenten en biedt een aantal unieke functies die u nergens anders zult vinden.
Image
Image

Op 3 juli kondigde darktable de release van versie 3.6 aan. De gratis digitale donkere kamer, die veel verbeteringen en nieuwe functies beloofde, leek klaar om het op te nemen tegen zijn commerciële tegenhangers, dus besloot ik er een proefrit mee te maken.

Sinds de lancering in 2009 biedt darktable fotografen een hoogwaardige fotobewerkingservaring zonder de financiële last van dure software of eindeloze maandelijkse abonnementen. De applicatie is ook open-source, wat altijd een toegevoegde bonus is. Met functies zoals aanpasbare panelen en cinematografische kleuraanpassingen, leek de nieuwe update een game changer en ik was opgewonden om te zien hoe deze zich verhield ten opzichte van vergelijkbare commerciële software.

"Het darktable-team is trots om onze tweede zomerfunctie-release, darktable 3.6, aan te kondigen. Vrolijke (zomer)kerstmis!" zei het team achter darktable in een blogpost. "Dit is de eerste van twee releases dit jaar en vanaf nu zijn we van plan om elk jaar twee nieuwe feature-releases uit te brengen, rond de zomer- en winterzonnewende."

Pas alle dingen aan

Oké, misschien niet alle dingen, maar alle belangrijke dingen.

Zoals de meeste digitale fotografen weten, zijn er ongeveer net zoveel verschillende manieren om een foto te bewerken als er fotografen in de wereld zijn, en geen van hen is meer "juist" dan de andere.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om opties te hebben om je werkruimte aan te passen. Ik ben een grote fan van aanpassingsopties als het gaat om software en apps in het algemeen, maar het is vooral van cruciaal belang als het gaat om fotobewerking. Er gaat niets boven de mogelijkheid om de tools te vinden die je nodig hebt wanneer de inspiratie toeslaat, en het is net zo belangrijk om de tools die je niet gebruikt te kunnen verbergen om je proces te stroomlijnen.

Image
Image

Het eerste waar ik verliefd op werd over donkere kamer 3.6 was de mogelijkheid om het snelle toegangspaneel aan te passen. Hoewel het proces in het begin een beetje ouderwets aanvoelde, waarbij gebruikers de workflow-presets moesten dupliceren voordat ze konden worden aangepast, was het nog steeds eenvoudig en ik stelde het op prijs dat ik de instellingen kon aanpassen op basis van mijn persoonlijke voorkeuren.

Colorists Rejoice

Een van de leukere dingen (voor mij tenminste) aan de nieuwe release van darktable is de nadruk op cinematografische kleuraanpassingen. Als je een fan bent van het maken van digitale filmemulaties en het opnemen van filmische kleurgradatie in je bewerkingen, dan zul je de beschikbare opties in darktable 3.6 waarderen.

Met zijn RGB-module voor kleurbalans en gedetailleerde aanpassingsopties, combineren de kleurwetenschapsfuncties in darktable 3.6 veel van de complexe kleurbedieningen die te vinden zijn in krachtige apps zoals Photoshop met een eenvoudigere, meer intuïtieve interface die lijkt op Lightroom - iets wat ik absoluut geliefd tijdens het gebruik van de app.

Voor elk wat wils

Andere hoogtepunten van de nieuwe update van darktable zijn onder meer maskeringsopties, verfijningen van chromatische aberratie, een vectorscope en een eenvoudigere importmodule in de Lighttable van de app (waar gebruikers foto's importeren om te bewerken), naast tal van andere verbeteringen.

Of je nu een nerd met kleurcorrectie bent, een nieuweling of iemand die op zoek is naar een meer gestroomlijnde bewerkingservaring, er lijkt voor elk wat wils te zijn.

Image
Image

Volgens de darktable-website ondersteunt de app elk groot cameramerk en zelfs enkele zeldzamere zoals Pentax en Minolta. Het draait op 11 verschillende besturingssystemen, waaronder Mac, Windows, Fedora, Linux en meer, en is beschikbaar in 27 talen (inclusief Engels) met de hulp van een enorm team van vertalers.

Behalve dat deze dingen over het algemeen een indrukwekkende prestatie zijn voor een onafhankelijk softwareproject dat buiten de sfeer van Big Tech opereert, denk ik dat het ook veel zegt over de waarden van het team achter de app, vooral gezien het feit dat het allemaal gratis is.

Is het het waard?

Met dezelfde functies die worden aangeboden door duurdere zakelijke giganten (en nog wat!), doet darktable het zeker goed ten opzichte van de concurrentie.

Ik ben al van plan om het onderdeel te maken van mijn reguliere digitale fotobewerkingsworkflow en ik kijk er naar uit om te zien wat er daarna komt van het kleine team. Nu de volgende update van de app gepland staat voor december en nog meer verbeteringen belooft voor kleurverwerking en hoge ISO-bewerkingen, heroverweeg ik zelfs mijn Lightroom-abonnement.

Aanbevolen: