Brave geeft je de sleutels tot zijn zoekresultaten

Inhoudsopgave:

Brave geeft je de sleutels tot zijn zoekresultaten
Brave geeft je de sleutels tot zijn zoekresultaten
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Brave Search is uit Beta gekomen met een interessante nieuwe functie genaamd Goggles.
  • Mensen kunnen Goggles gebruiken om de zoekresultaten te herschikken volgens hun voorkeuren.
  • Voorstanders van privacy juichen de functie toe, met het argument dat het mensen meer controle geeft over hun zoekresultaten.

Image
Image

Als je het beu bent om resultaten van dezelfde websites te zien, heeft Brave Search een nieuwe functie om dingen door elkaar te schudden.

Brave Search, van het privacygerichte project dat ook de Brave-webbrowser maakt, is nu uit de bètafase en heeft een nieuwe functie gelanceerd genaamd Goggles waarmee mensen aangepaste regels en filters kunnen maken om de manier waarop de resultaten te veranderen zijn gerangschikt. In wezen stelt dit mensen in staat om hun zoekresultaten aan te passen.

"In wezen zal Goggles fungeren als een herrangschikkingsoptie bovenop de Brave Search-index, " merkte Brave op toen het de functie aankondigde. "Dit betekent dat Brave Search in plaats van een enkele rangschikking een bijna onbeperkt aantal rangschikkingsopties kan bieden, waardoor zoekgebruiksgevallen mogelijk worden die te specifiek kunnen zijn voor een algemene zoekmachine."

Mijn zoekopdracht

In de release-aankondiging stelt Brave dat traditionele zoekmachines zoals Google niet per se resultaten opleveren die voor iedereen betekenisvol zijn. Hun rangschikking, beweert Brave, is vatbaar voor vooringenomenheid, wat nuttige resultaten zou kunnen begraven onder irrelevante.

"De wereld is te divers voor een enkele rangschikking, dus Goggles opent de zoekrangschikking en filtering transparant zodat iedereen deze kan gebruiken, delen en verbeteren", merkte Brave op, eraan toevoegend dat Goggles kan helpen de ruis weg te nemen.

Dit is volkomen logisch voor Yury Molodtsov, COO bij MA Family."Net als veel mensen heb ik gemerkt dat Google steeds nuttelozer wordt voor veel zoekopdrachten", vertelde Molodtsov aan Lifewire via Twitter DM's. "Mensen zijn te goed geworden in het gamen via SEO, dus artikelen van lage kwaliteit onderdrukken alles wat echt goed is."

Image
Image

Nico Dekens, een Open Source Intelligence (OSINT)-specialist, is onder de indruk van de toewijding van Brave om de privacy van mensen te respecteren. In een e-mailinterview met Lifewire prees Dekens de nieuwe Goggles-functie van Brave Search, waarvan hij zei dat het zou helpen om zo neutraal mogelijke resultaten te genereren, terwijl het probeert SEO, advertenties en algoritmen voor vingerafdrukken te omzeilen.

"Ik denk dat er een groeiende vraag is van gebruikers om meer controle te hebben als het gaat om zoeken op internet", zegt Dekens. "Brave ziet deze behoefte duidelijk en bouwt tools die kunnen helpen."

De zoekmachine heeft een aantal voorgekookte Goggles beschikbaar gesteld om mensen een voorproefje te geven van hoe de functie kan worden gebruikt om de vertekening in zoekresultaten te verwijderen, bijvoorbeeld door prioriteit te geven aan kleinere technische blogs. Er is ook een Pinterest-bril waarmee u de afbeeldingsresultaten van de populaire website voor het delen van afbeeldingen kunt filteren.

Beslis voor jezelf

Onlangs wreef een andere privacy-first zoekmachine, DuckDuckGo, mensen op het verkeerde been door te besluiten bepaalde resultaten te censureren.

Nate Bartram, privacyadvocaat en oprichter van The New Oil, zei dat mensen die zich tegen DuckDuckGo hadden geschaard voor de censuur, beweerden dat ze zich bezighielden met het nemen van hun eigen beslissingen, en niet wilden dat een bedrijf voor hen zou beslissen wat desinformatie en nepnieuws.

"Dit is een zorg die ik eerlijk gezegd volledig begrijp en waarmee ik sympathiseer, maar ik denk dat de menselijke natuur veel krachtiger is dan we graag toegeven", vertelde Bartram via e-mail aan Lifewire. "We worden van nature aangetrokken tot dingen die ons comfortabel maken en onze vooroordelen bevestigen, en hoewel velen van ons denken dat we slim genoeg zijn om ons bewust te zijn van onze vooroordelen en deze tegen te gaan, is de waarheid dat de meesten van ons gewoon beter worden in liegen tegen onszelf erover."

Bartram denkt dat de Goggles-functie het potentieel heeft om nuttig te zijn, omdat het kan worden gebruikt om bijvoorbeeld 'copycat'-inhoud en 'best of'-websites te verwijderen. Hij wijst echter op een aantal brillen, met name "Nieuws van rechts" en "Nieuws van links", om te suggereren dat de functie echokamers zou kunnen creëren.

"Hoewel dit voorgoed kan worden gebruikt, bijvoorbeeld om de resultaten te verbeteren van sites waar u het normaal gesproken niet mee eens bent, zodat u uw eigen bubbel kunt uitdagen en een meer gebalanceerde mening kunt krijgen, is het ook net zo gemakkelijk te gebruiken het om inhoud te filteren waar u het niet mee eens bent, " meende Bartram.

Maar hij is ook van mening dat het niet de taak van Brave is om gebruikers op te dringen welke inhoud ze consumeren.

"Misschien is het beter om mensen hun eigen echokamers te laten kiezen in plaats van het ze subtiel op te dringen zoals sites als Facebook en Twitter doen," zei Bartram. "Misschien zullen de meeste mensen dit grotendeels niet voor nieuws gebruiken, maar eerder om vervelende inhoud te verwijderen, zoals ik eerder al zei. Ik denk dat alleen de tijd het zal leren."

Aanbevolen: