Misschien wachten voordat je geld geeft aan een EV-startup

Inhoudsopgave:

Misschien wachten voordat je geld geeft aan een EV-startup
Misschien wachten voordat je geld geeft aan een EV-startup
Anonim

Ik wil niet cynisch zijn. Ik zou graag een autoshow binnenlopen, het aanbod van een jong bedrijf zien en tegen mezelf zeggen: "Er is een zeer goede kans dat hij over vijf jaar in iemands garage staat." Dat scenario zou geweldig zijn. Meer bedrijven betekent meer concurrentie, wat een betere selectie voor consumenten betekent.

Helaas heeft de realiteit echter een manier om ervoor te zorgen dat ik achterdochtig sta tegenover iets nieuws. En dat zou jij ook moeten zijn.

Image
Image

Let the Good Times Roll

We hebben het allemaal keer op keer gezien: een nieuw bedrijf komt op het toneel met een voertuig dat op niets anders lijkt op de weg. Hij heeft het bereik van een Tesla; het laadt binnen een paar minuten op; de stereo speelt alleen je favoriete nummers. De deuren zijn gemaakt van gerecyclede blikjes die zijn ingezameld door kinderen in een ver land dat nu miljonair is dankzij de enorme metalen bestelling van de startup. De eigenaar heeft de tanden van de gastheer van de gameshow en de bravoure die potentiële klanten op hun gemak stelt.

Wat kan er mis gaan?

Nou, alles.

Reality heeft een manier om ervoor te zorgen dat ik achterdochtig ben tegenover iets nieuws. En dat zou jij ook moeten zijn.

Maar op dat moment, wanneer het laken op de show van het voertuig komt, lijkt het alsof alles goed is in de wereld. Als je deel wilt uitmaken van deze auto-revolutie (op de een of andere manier is het altijd een revolutie), scan dan deze QR-code en doe een aanbetaling om je eigen stukje auto-hemel veilig te stellen.

Behalve dat ik hier ben om je te vertellen, niet doen.

We hebben deze auto gebouwd op gedachten en regenbogen

Er zijn nieuwe autofabrikanten die hun eerste lancering hebben overleefd. De bekendste is Tesla. Momenteel zijn Rivian en Lucid bezig met het bouwen en leveren van elektrische voertuigen aan klanten. Aanvankelijk niet veel, maar de machines draaien en beide bedrijven zijn begonnen aan de bijna onmogelijke taak om de productie op te schalen. Ondertussen worstelen andere bedrijven of brokkelen ze af, of in één geval is het gewoon een belachelijke hype-machine.

In 2017 onthulden Rivian en Bollinger allebei hun elektrische vrachtwagens aan de wereld. Rivian levert zijn voertuig af. Bollinger, aan de andere kant, kondigde onlangs aan dat het niet langer een consumentenpick-up op de markt zou brengen en zich zou concentreren op commerciële toepassingen. Gelukkig krijgen degenen die deposito's hebben gestort volgens het bedrijf hun geld terug. Hoe dat uitpakt met potentiële klanten die cheques krijgen, moet nog blijken.

Image
Image

Dan is er Faraday Future. Een autofabrikant die golf na golf slecht nieuws heeft gezien. Executive shake-ups, enorme vertragingen, financiële problemen, en over het algemeen lijken ze altijd in leven te zijn na een eerste vertoning van hun voertuig terug op CES 2016.

Het bedrijf is terug, een soort van. Maar zou je ze na een verzengende geschiedenis geld geven voor een voertuig? Omdat je kan. U kunt Faraday Future $1, 500 en $5.000 stortingen doen voor toekomstige voertuigen. Maar dat zou je ook niet moeten doen.

Voor wie op zoek is naar iets dat is gehuld in een doolhof van mysterie en verwarring, is er Alpha Motor Corporation. Een bedrijf dat twee voormalige barista's als woordvoerders gebruikt en een aantal coole weergaven van voertuigen heeft. Dat is zo ongeveer alles wat we zeker weten. Gelukkig vragen ze geen geld om een reservering te plaatsen, alleen je naam en e-mailadres. Maar als je je aanmeldt, wees dan niet verbaasd als er een e-mail verschijnt waarin om wat geld wordt gevraagd. Nogmaals, houd je geld.

GoFundMe, maar voor auto's

Autofabrikanten, zowel nieuwe als zeer oude, gebruiken aanbetalingen om de potentiële vraag naar een voertuig te beoordelen. Als 100.000 mensen een paar honderd dollar neerleggen op een net onthulde machine, is dat waarschijnlijk een goed teken voor dat product.

Het statiegeldsysteem helpt ook een hype te creëren. Na het openen van de reserveringen voor de Chevy Silverado EV, kondigde GM CEO Mary Barra de volgende dag aan dat de Silverado EV First Edition binnen 12 minuten uitverkocht was. Geen woord over hoeveel er daadwerkelijk beschikbaar waren voor pre-order, maar het nieuws is bekend en de hype-cyclus voor de pick-up kreeg nog een boost.

Image
Image

Startups hebben de hype veel meer nodig dan de gevestigde spelers. Ze moeten investeerders ook laten zien dat er vraag is. Het helpt ook dat al dat inleggeld nu kan worden gebruikt om auto's te bouwen. Of houd mensen in ieder geval op de loonlijst en blijf een pr-persoon betalen om ze in het nieuws te houden.

Daar wordt het een beetje raar. Deposito's investeren in het potentieel van een bedrijf. Ze hebben het lied en de dans gedaan, en je denkt dat ze hebben wat nodig is om de top te bereiken. Behalve dat je, net als een GoFundMe voor een film, album, bedrijf, enz., geen investeerder bent. U plukt niet de voordelen zoals een echte belegger. Je zet een auto stil, in de hoop dat de winkel niet sluit voordat ze hem kunnen bouwen.

Het is jouw geld

Natuurlijk ben je ook een volwassene. En dat je enthousiasme voor de nieuwste glanzende EV die nog niet echt is, door mij wordt onderdrukt, is niet erg nuttig. Ik wil dat mensen enthousiast zijn, en als die EV-opwinding betekent dat je een nieuw bedrijf geld wilt sturen (en je kunt het betalen), ga ervoor.

Ik zeg alleen maar houd je adem niet in en wees erop voorbereid dat je dat geld misschien nooit meer zult zien. De meeste EV-startups die er zijn, zijn gebouwd door gepassioneerde mensen die echt denken dat ze het gaan redden. Ze willen deel uitmaken van de transportrevolutie (daar is dat woord weer). Ze moeten echter weten dat het proces financieel verwoestend kan zijn voor een bedrijf, zijn oprichters en investeerders. Ze begonnen dit pad met de wetenschap dat het allemaal mis kon gaan.

Ik wil er zeker van zijn dat jij dat ook weet.

Meer weten over EV's? We hebben een hele sectie gewijd aan elektrische voertuigen!

Aanbevolen: