13 manieren om meer RAM op uw laptop te krijgen

Inhoudsopgave:

13 manieren om meer RAM op uw laptop te krijgen
13 manieren om meer RAM op uw laptop te krijgen
Anonim

Hoewel je misschien het RAM-geheugen van je laptop kunt upgraden, zijn er andere manieren om ervoor te zorgen dat je het meeste uit het geheugen van je computer ha alt. Hier leest u hoe u meer gebruik kunt maken van het RAM-geheugen op een laptop.

Hoe vergroot ik het RAM-geheugen van mijn computer?

Random-access memory, of RAM, is de fysieke hardware die verantwoordelijk is voor het afhandelen van actieve processen op je computer. Hoe meer RAM uw machine beschikbaar heeft, hoe meer taken het tegelijkertijd kan uitvoeren. De meest effectieve manier om meer RAM te krijgen, is door de fysieke hardware te upgraden. Maar als dat geen optie is, kun je het beschikbare geheugen vergroten door het aantal applicaties en processen die tegelijkertijd worden uitgevoerd te beperken.

Virussen en geheugenlekken kunnen problemen met RAM veroorzaken, dus het oplossen van deze problemen zal een groot verschil maken.

Kan ik 8GB RAM toevoegen aan een 4GB laptop?

Sommige laptops hebben een extra RAM-slot, zodat u zelf meer geheugen kunt toevoegen. Mogelijk kunt u het RAM-geheugen vervangen, maar het maximale geheugen dat uw computer aankan, hangt af van de rest van de hardware. Gebruik de Crucial Memory Tool om erachter te komen of het RAM-geheugen van uw computer kan worden geüpgraded en controleer vervolgens het tabblad Performance in Windows Taakbeheer om te zien of uw huidige RAM-geheugen minder is dan het maximum. Ga naar het Apple-menu > Over deze Mac en selecteer het tabblad Memory om te zien hoeveel RAM het bevat heeft op een Mac.

Apple's notebooklijn van computers (MacBook, MacBook Air en MacBook Pro) ondersteunen niet langer het toevoegen van RAM na aankoop. Elke Mac-notebook met een Retina-display ondersteunt geen door de gebruiker te vervangen RAM.

Hoe krijg ik gratis meer RAM op mijn laptop?

Voordat u eropuit gaat en meer RAM-geheugen aanschaft, zijn hier enkele manieren om optimaal gebruik te maken van het RAM-geheugen van uw computer:

Deze tips zijn van toepassing op Windows-pc's, maar de meeste informatie is ook relevant voor Macs en Linux-machines.

Start uw computer opnieuw op

Start uw Windows-pc opnieuw op of sluit uw Mac volledig af. In tegenstelling tot de harde schijf van uw computer, wordt alles dat in het RAM-geheugen is opgeslagen, gewist telkens wanneer uw computer opnieuw wordt opgestart. Als programma's langzaam beginnen te werken, kan een herstart om het geheugen van uw computer te wissen voldoende zijn om de zaken glad te strijken.

Stop met het uitvoeren van programma's en processen

Image
Image

Stop met het uitvoeren van programma's en processen. In Windows kunt u precies zien hoeveel RAM elk programma gebruikt in Taakbeheer op het tabblad Processen. Selecteer de Memory header om processen te sorteren op RAM-gebruik om te bepalen welke programma's de meeste RAM verbruiken, kies het proces dat u wilt afsluiten en selecteer Taak beëindigen U kunt het geheugengebruik in de Activiteitenmonitor controleren om apps en processen die te veel RAM gebruiken op een Mac af te sluiten.

Ruim je achtergrond-apps op

Image
Image

Ruim je achtergrond-apps op. Als u Windows gebruikt, kunnen er apps op de achtergrond worden uitgevoerd waarvan u niet eens weet. Ga naar Settings > Privacy > Background Apps om te bepalen welke apps achter de schermen draaien.

Ruim uw bureaublad op en sluit Finder Windows

Ruim uw bureaublad op en sluit Finder-vensters. Op een Mac worden alle bestanden en apps die je op je bureaublad hebt in het RAM geladen. Dus als uw bureaublad vol staat met pictogrammen, verwijder ze dan of verplaats ze naar een map. Elk Finder-venster laadt ook de inhoud ervan in het RAM-geheugen, dus sluit alle geopende vensters die u niet nodig hebt.

Opstartprogramma's uitschakelen

Schakel onnodige opstartprogramma's op Windows uit of verwijder inlogitems op Mac. Sommige programma's starten standaard op zodra uw computer opstart. In plaats van ze elke keer één voor één te sluiten, kunt u bepalen wat er gebeurt wanneer u uw computer voor het eerst opstart. Schakel alle apps uit die u niet dagelijks gebruikt, zodat ze niet onnodig RAM gebruiken.

Update uw software en besturingssysteem

Update je software en besturingssysteem. Als er een nieuwe versie van uw besturingssysteem is of een programma dat u vaak gebruikt, is deze waarschijnlijk beter geoptimaliseerd voor uw computer. Het hebben van de nieuwste softwareversies kan geheugenlekken en andere bugs voorkomen die de prestaties beïnvloeden. Zorg ervoor dat u Windows up-to-date houdt en uw Mac regelmatig bijwerkt.

Programma's die u niet gebruikt verwijderen of uitschakelen

Verwijder of schakel programma's uit die u niet gebruikt. Programma's sluiten is de snelste manier om RAM vrij te maken, maar als je een programma niet nodig hebt, kun je het net zo goed verwijderen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat het ooit op de achtergrond draait. U kunt apps op een Mac verwijderen met behulp van de Finder.

Scannen op virussen

Scannen op virussen. Virussen en andere malware kunnen uw computer vertragen, dus gebruik een antivirusprogramma om schadelijke programma's op te sporen en te verwijderen. Het wordt aanbevolen om regelmatig antivirussoftware te gebruiken om uw computer toch in toppositie te houden; dat gezegd hebbende, als het op de achtergrond draait, gebruikt het RAM dat andere programma's zouden kunnen gebruiken.

Controleer op geheugenlekken

Controleer op geheugenlekken. Een geheugenlek treedt op wanneer een programma geen RAM teruggeeft aan het besturingssysteem wanneer het niet in gebruik is. Meestal veroorzaakt door softwarefouten, kunnen geheugenlekken worden gediagnosticeerd en verholpen met de Windows Resource Monitor-tool. Als je ziet dat een programma een ongebruikelijke hoeveelheid RAM gebruikt in Taakbeheer, kan er een geheugenlek zijn. U kunt op een Mac controleren op geheugenlekken met de Instruments-app.

Vergroot uw virtueel geheugen

Vergroot je virtuele geheugen. Wanneer een Windows-pc weinig RAM heeft, gebruikt deze een wisselbestand, ook wel virtueel geheugen genoemd, als back-up. Je virtuele geheugen heeft een limiet, maar deze kan iets worden verhoogd om er wat meer uit te halen.

Gebruik Windows ReadyBoost

Gebruik Windows ReadyBoost. Als u een Windows-pc met een harde schijf (HDD) hebt, is er een ingebouwde prestatieverhogende tool genaamd ReadyBoost die gegevens van een USB-flashstation of SD-kaart kan gebruiken als extra RAM. ReadyBoost heeft geen invloed op het RAM-geheugen als uw computer een SSD heeft.

Visuele effecten van Windows uitschakelen

Visuele effecten van Windows uitschakelen. Standaard voegt Windows verschillende kleine visuele verbeteringen toe om het algehele uiterlijk van het besturingssysteem te verbeteren. Zoals al het andere gebruiken deze processen RAM, dus als u ze uitschakelt, komt er wat geheugen vrij.

Gebruik een RAM Cleaner

Programma's zoals Avira of WiseCleaner houden uw RAM en harde schijf schoon door automatisch onnodige gegevens te verwijderen. De merkbare winst zal waarschijnlijk minimaal zijn, maar elk beetje telt.

FAQ

    Hoeveel RAM moet mijn laptop hebben?

    Als je RAM voor een laptop koopt, kijk dan naar de minimale en aanbevolen vereisten voor de software die je wilt gebruiken. Uw computer zou meer RAM moeten hebben dan het hoogste minimum en minstens zoveel als de hoogst aanbevolen hoeveelheid.

    Hoe kan ik mijn RAM overklokken?

    Als uw laptop dit ondersteunt, kunt u het RAM-geheugen van uw computer overklokken door XMP in uw systeem-BIOS in te schakelen. Overklokken kan de framerates van videogames verhogen, maar het kan ook je computer laten crashen, dus je moet je RAM-geheugen testen.

    Hoe kies ik het beste RAM-geheugen voor mijn laptop?

    Uw moederbord ondersteunt mogelijk niet het beste beschikbare RAM. Zoek uit of uw computer de nieuwste DDR4 RAM-modules ondersteunt en bepaal of u een standaardmodule of een laptopvriendelijke versie nodig hebt. Het merk maakt niet zoveel uit als de hoeveelheid geheugen en andere specificaties.

Aanbevolen: