Hoe maak je een podcast

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een podcast
Hoe maak je een podcast
Anonim

Je bent het aan jezelf verplicht om je podcast zo goed mogelijk te maken, en een groot deel daarvan is ervoor te zorgen dat je alle hardware, software en ondersteunende diensten hebt die nodig zijn om je boven de concurrentie uit te laten stijgen. Met dat in gedachten kun je als volgt een podcast maken.

Wat je nodig hebt om een podcast te starten

Voordat je je podcast kunt starten, zijn er vier basissen die je moet behandelen:

  • Een onderwerp of niche: Dit zijn basisdingen. Zoek uit waar je podcast over gaat, doe wat marktonderzoek en plan dingen.
  • Opnameapparatuur: Neem je podcast niet op met je telefoon of de ingebouwde microfoon van je laptop. Wees bereid om op zijn minst een beetje geld uit te geven aan wat basisuitrusting.
  • Opnamesoftware: je hoeft niet veel geld te betalen voor software, maar dat betekent niet dat je de audio-opname-app kunt gebruiken die bij je computer is geleverd.
  • Podcast-hosting: Je podcast heeft een plek nodig om online te wonen, en er zijn een heleboel opties om uit te kiezen.
Image
Image

Je podcasting-onderwerp of niche vinden

Dit is de eerste stap bij het starten van een podcast, en het is een behoorlijk belangrijke. Als je al een ingebouwd publiek hebt van ergens anders, dan kun je misschien gewoon tape oprollen, over wat dan ook praten en je publiek het laten opeten. Voor alle anderen: doe jezelf een plezier en denk na over het grote geheel en het algemene thema van je podcast.

Als je helemaal opnieuw begint, denk dan aan je favoriete interesses en hobby's. Is er iets waar je met een zekere mate van autoriteit en enthousiasme over zou kunnen praten?

Als je wat ideeën hebt, doe dan wat onderzoek naar de wedstrijd. Kijk wat er in hetzelfde onderwerp of dezelfde niche is, en bedenk hoe je hetzelfde vanuit een andere hoek kunt aanvallen, er een andere draai aan kunt geven, of gewoon iets nieuws of beters op tafel kunt zetten.

Als je wat inspiratie nodig hebt, vind je allerlei ideeën in de beste geschiedenispodcasts, de beste mysteriepodcasts, de grappigste podcasts en de beste podcasts in het algemeen. Het is goed om naar talloze afleveringen te luisteren om te zien wat werkt voor andere mensen.

Opnameapparatuur voor het maken van een podcast

Je kunt technisch gezien een podcast opnemen op je telefoon en deze uploaden vanaf gratis Starbucks Wi-Fi, maar het resultaat zal waarschijnlijk niet zo geweldig zijn. Als je een professioneel klinkende podcast wilt maken waar mensen echt naar willen luisteren, moet je een aantal essentiële podcastapparatuur samenstellen.

Dit is de basisuitrusting die je nodig hebt om een podcast te maken:

  • Computer
  • Hoofdtelefoon
  • Microfoon
  • Opnamesoftware

Hoewel het mogelijk is om een podcast op te nemen met een telefoon of tablet, wordt dit niet echt aanbevolen. Je hebt een goede computer nodig waarop audio-opnamesoftware kan worden uitgevoerd als je een professionele podcast wilt samenstellen.

Een fatsoenlijke microfoon is het op een na belangrijkste apparaat. Je hoeft de bank niet kapot te maken, maar je moet serieus overwegen om een condensatormicrofoon te kopen als je er nog geen hebt. Er zijn veel fatsoenlijke USB-condensatormicrofoons die ook betaalbaar zijn, of je kunt gaan voor een duurdere microfoon met een analoge uitgang, fantoomvoeding en de hele negen meter.

Hoofdtelefoons waarop je kunt knippen, zoals elke set zal doen. Over-the-ear-koptelefoons zijn beter omdat het minder waarschijnlijk is dat je microfoon ze oppikt, maar je hoeft geen dure studiomonitor-koptelefoons te kopen, tenzij je heel serieus bent.

Met die basisuitrusting in elkaar gezet, kun je beginnen met het opnemen van je eerste podcast. De geluidskwaliteit van je podcast kan echter verbeteren als je extra apparatuur toevoegt, zoals:

  • Microfoon schokdemper
  • Audio-interface
  • Audiomixerbord
  • Popfilter voor je microfoon
  • Sound booth of akoestisch schuim op je muren

Er is echt geen limiet aan hoe ver je kunt gaan met je opnameapparatuur. Upgrades van je microfoon en microfoonaccessoires, audio-ingang en mixerapparatuur, en je opnameomgeving kunnen allemaal helpen om een professioneler geluid te creëren.

Een microfoonschokbevestiging is een goede plek om te beginnen, want dat is een geweldige manier om te voorkomen dat je microfoon geluid van trillingen oppikt, zoals het verplaatsen van je stoel of tikken op je bureau, en een popfilter helpt rode lijnen te minimaliseren van specifieke geluiden wanneer je praat.

Als je een upgrade uitvoert van een USB-microfoon naar een analoge microfoon, kunnen een audio-interface en een hoogwaardige geluidskaart je algehele geluidskwaliteit verbeteren. Een fysiek mixerbord is een dure upgrade, maar het geeft je meer controle over je niveaus en kan echt helpen als je van plan bent om in te bellen.

Als je je geen volledige thuisopnamestudio kunt veroorloven, kan wat akoestisch schuim een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van ongewenst geluid.

Opnamesoftware voor het starten van een podcast

Je hebt veel opties als het gaat om het kiezen van opnamesoftware voor je podcast. Er zijn keuzes op elk prijsniveau, inclusief een aantal fantastische gratis als je het even niet meer voelt na het kopen van al je opnameapparatuur. Onze favoriet is zelfs Audacity, dat gratis is en beschikbaar is voor Windows, macOS en Linux.

Lees voordat je Audacity downloadt en gebruikt het privacybeleid om er zeker van te zijn dat je vertrouwd bent met de voorwaarden.

Welke software je ook kiest om je podcast op te nemen, zorg ervoor dat deze bewerkingsmogelijkheden heeft waarmee je eventuele geluidsproblemen kunt oplossen. Misschien wilt u ook uw audio kunnen knippen en splitsen, geluidseffecten en andere geavanceerde opties kunnen toevoegen. De mogelijkheid om in verschillende andere formaten op te slaan is ook essentieel.

Podcast-hosting krijgen

Er zijn veel opties voor het hosten van podcasts. Je kunt technisch gezien elke webhost gebruiken en gewoon je podcasts uploaden, maar dat is niet altijd ideaal. Als je populair wordt, kun je bandbreedte- en doorvoerproblemen tegenkomen, vooral als je goedkope shared hosting hebt.

Dedicated podcast-hosting is speciaal ontworpen voor podcasts, dus je zult geen problemen ondervinden als je populair wordt en veel gelijktijdige luisteraars of downloads hebt. Veel van deze hosts bieden ook extra functies die zijn gericht op het vergroten van uw publiek, het verspreiden van uw podcast naar verschillende platforms en zelfs het genereren van inkomsten met uw podcast.

Een podcast maken: hoe u uw eerste podcast opneemt en uitbrengt

Nu je alle apparatuur hebt samengesteld die je nodig hebt om aan de slag te gaan, is het tijd om je podcast op te nemen en de wereld in te brengen. Dit is het basisproces dat je volgt:

  1. Neem je podcast op met de audio-opnamesoftware van je keuze.
  2. Luister naar je podcast en gebruik je audiosoftware om eventuele problemen op te lossen.
  3. Upload je podcast naar je podcasthost.
  4. Gebruik tools van je podcasthost om je podcast te promoten, of promoot hem zelf door de link op sociale media te delen.

    Een strategie die je misschien wilt overwegen, is om je podcast op Spotify te krijgen. Het is geen gemakkelijk proces, maar je krijgt heel veel exposure waardoor je podcast misschien aanslaat en viraal wordt.

Aanbevolen: