Hoe Windows HomeGroup te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe Windows HomeGroup te gebruiken
Hoe Windows HomeGroup te gebruiken
Anonim

HomeGroup is een netwerkfunctie van Microsoft Windows die is geïntroduceerd met Windows 7. Het biedt een manier voor Windows-apparaten om bronnen, waaronder printers en verschillende soorten bestanden, met elkaar te delen. Hoewel het uit Windows 10 is verwijderd, kunnen oudere apparaten de functie nog steeds gebruiken. Leer hoe u thuisgroepen kunt maken en beheren met elk Windows 7- of 8-apparaat.

Als je een Windows 10-apparaat hebt, leer dan hoe je je netwerkprinter deelt of hoe je bestanden deelt in Verkenner.

Een Windows-thuisgroep maken

Volg deze stappen om een nieuwe thuisgroep aan te maken:

  1. Open het Configuratiescherm van Windows.

    Image
    Image
  2. Kies Netwerk en internet.
  3. Selecteer HomeGroup.

    Image
    Image
  4. Selecteer Maak een thuisgroep om de thuisgroepwizard te starten.

    Image
    Image
  5. Selecteer de soorten bronnen op deze pc die moeten worden gedeeld met de thuisgroep uit de beschikbare keuzes: Pictures, Music,Videos, Documents en Printers. Deze keuzes kunnen later worden gewijzigd.

    Image
    Image
  6. Selecteer Volgende.
  7. Schrijf het automatisch gegenereerde wachtwoord (een combinatie van letters en cijfers) op de laatste pagina van de wizard op en selecteer Finish om de wizard af te sluiten.

    Image
    Image

Door het ontwerp kan een pc met Windows 7 het maken van thuisgroepen niet ondersteunen als deze Home Basic of Windows 7 Starter Edition heeft. Deze twee versies van Windows 7 schakelen de mogelijkheid uit om thuisgroepen te maken (hoewel ze zich bij bestaande kunnen voegen). Voor het instellen van een thuisgroep moet het thuisnetwerk ten minste één pc hebben met een geavanceerde versie van Windows 7, zoals Home, Premium of Professional.

Thuisgroepen kunnen ook niet worden gemaakt vanaf pc's die tot een Windows-domein behoren.

Hoe lid te worden en thuisgroepen te verlaten

Thuisgroepen worden alleen nuttig als twee of meer computers tot een thuisgroep behoren. Om meer pc's met Windows 7 aan een thuisgroep toe te voegen, volgt u deze stappen vanaf elke computer waarvan u lid wilt worden:

  1. Open het HomeGroup-deelvenster vanuit het Configuratiescherm (stap 1 en 2 hierboven).
  2. Controleer of de naam van de thuisgroep correct is en selecteer Nu lid worden.
  3. Selecteer welke bronnen (foto's, films, video's, documenten en printers) op deze pc moeten worden gedeeld met de thuisgroep en selecteer vervolgens Volgende.
  4. Voer het wachtwoord van de thuisgroep in en selecteer Volgende om het proces te voltooien.
  5. Selecteer Finish om af te sluiten.

Computers kunnen ook worden toegevoegd aan een thuisgroep tijdens de installatie van Windows 7. Als de pc is aangesloten op het lokale netwerk en Windows tijdens de installatie een thuisgroep ontdekt, wordt de gebruiker gevraagd zich bij die groep aan te sluiten.

Om een computer uit een thuisgroep te verwijderen, opent u het venster Thuisgroep delen en kiest u de Verlaat de thuisgroep link onderaan.

Een pc kan slechts tot één thuisgroep tegelijk behoren. Om lid te worden van een andere thuisgroep dan die waarmee een pc momenteel is verbonden, verlaat u eerst de huidige thuisgroep en sluit u zich vervolgens aan bij de nieuwe groep volgens de hierboven beschreven procedures.

Thuisgroepen gebruiken

Windows organiseert de bestandsbronnen die door thuisgroepen worden gedeeld in een speciale weergave in Windows Verkenner. Om toegang te krijgen tot gedeelde bestanden, opent u Windows Verkenner en navigeert u in het Folder paneel naar de Homegroup sectie die zich tussen de secties Bibliotheken en Computer bevindt. Vouw het Homegroup-pictogram uit om een lijst met apparaten weer te geven die momenteel met de groep zijn verbonden, en vouw elk apparaatpictogram op zijn beurt uit om toegang te krijgen tot de bestanden en mappen die de pc momenteel deelt (onder Documenten, Muziek, afbeeldingen en video).

Bestanden die met HomeGroup worden gedeeld, zijn toegankelijk vanaf elke computer van een lid alsof ze lokaal zijn. Wanneer de host-pc zich echter buiten het netwerk bevindt, zijn de bestanden en mappen niet beschikbaar en worden ze niet weergegeven in Windows Verkenner. Standaard deelt HomeGroup bestanden met alleen-lezen toegang.

Er zijn verschillende opties voor het beheren van het delen van mappen en instellingen voor individuele bestandsrechten:

  • Als u de categorieën van gedeelde bronnen wilt wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram Homegroup in Windows Verkenner en kiest u Change HomeGroup-instellingen.
  • Om de machtigingen te beheren van lokale bestanden die met de thuisgroep worden gedeeld, opent u Windows Verkenner, selecteert u de sectie Bibliotheken, navigeert u naar de gewenste map of het gewenste bestandsniveau en selecteert uDeel met om de rechten voor die specifieke bronnen te wijzigen.

HomeGroup voegt ook automatisch gedeelde printers toe aan de Apparaten en printers sectie van elke pc die is aangesloten op de groep.

Het wachtwoord van de thuisgroep wijzigen

Terwijl Windows automatisch een thuisgroepwachtwoord genereert wanneer de groep voor het eerst wordt gemaakt, kan een beheerder het standaardwachtwoord wijzigen in een nieuw wachtwoord dat gemakkelijker te onthouden is. Dit wachtwoord moet ook worden gewijzigd wanneer computers permanent uit de thuisgroep worden verwijderd of wanneer individuele personen worden uitgesloten.

Een thuisgroepwachtwoord wijzigen:

  1. Ga vanaf elke computer die tot de thuisgroep behoort, naar Configuratiescherm en open het HomeGroup deelvenster.
  2. Scroll naar beneden en selecteer Wijzig het wachtwoord.

    Om het wachtwoord dat momenteel in gebruik is te bekijken, klikt u op de Bekijk of print het thuisgroepwachtwoord link.

  3. Voer het nieuwe wachtwoord in en selecteer vervolgens Volgende > Finish.

    Image
    Image
  4. Herhaal stap 1 tot en met 3 voor elke computer in de thuisgroep.

Om synchronisatieproblemen met andere computers in het netwerk te voorkomen, raadt Microsoft aan deze procedure onmiddellijk op alle apparaten in de groep uit te voeren.

Problemen met thuisgroep oplossen

Hoewel Microsoft HomeGroup heeft ontworpen als een betrouwbare service, kan het nodig zijn om technische problemen op te lossen bij het verbinden met de thuisgroep of het delen van bronnen. Let op deze veelvoorkomende problemen en technische beperkingen:

  • PC's die tot een Windows-domein behoren (gebruikelijk voor laptops die in een bedrijfskantoor worden gebruikt) kunnen hun bestanden of printers niet delen met thuisgroepen, hoewel ze wel lid kunnen worden van en toegang hebben tot de gedeelde bronnen van anderen.
  • IPv6 moet op het lokale netwerk draaien om HomeGroup te laten werken. Windows 7 schakelt standaard IPv6 in.
  • PC's kunnen mogelijk geen lid worden van een thuisgroep als ze een ingeschakelde Trusted Platform Module (TPM) hebben.

HomeGroup bevat een automatisch hulpprogramma voor probleemoplossing dat specifieke technische problemen in re altime diagnosticeert. Om dit hulpprogramma te starten:

  1. Ga naar Configuratiescherm en open het HomeGroup deelvenster.
  2. Scroll naar beneden en selecteer Start de probleemoplosser voor Thuisgroep.

Thuisgroep versus Windows-werkgroepen en -domeinen

HomeGroup is een technologie die losstaat van Microsoft Windows-werkgroepen en -domeinen. Windows 7 en 8 ondersteunen alle drie de methoden voor het organiseren van apparaten en bronnen op computernetwerken. Vergeleken met werkgroepen en domeinen, zijn thuisgroepen:

  • Zijn optioneel. Windows-computers moeten ofwel tot een werkgroep (vaak de standaard WERKGROEP) of domein behoren, maar netwerken zijn niet verplicht om HomeGroup te gebruiken.
  • Zijn met een wachtwoord beveiligd. Thuisgroep vereist dat elke computer die lid wordt van de groep een passend gedeeld wachtwoord opgeeft, terwijl werkgroepen dat niet doen (en netwerkbeheerders voegen computers toe aan domeinen in plaats van dat gebruikers dat doen).
  • Vereisen niet dat gebruikers accounts op andere computers hebben, in tegenstelling tot werkgroepen. Thuisgroepen gebruiken in plaats daarvan een gemeenschappelijk systeemaccount (genaamd HOMEGROUPUSER$) zodat gebruikers op transparante wijze verbinding kunnen maken met elke computer in de groep, net als bij domeinen.
  • Configureer bepaalde computers niet als netwerkservers en breid niet verder uit dan één lokaal netwerk, in tegenstelling tot domeinen. Thuisgroep-pc's communiceren via peer-to-peer (P2P) netwerken, vergelijkbaar met werkgroepen (maar met verschillende netwerkprotocollen).

Thuisgroepen uitbreiden naar niet-Windows-computers

HomeGroup wordt officieel alleen ondersteund op Windows-pc's die beginnen met Windows 7. Sommige tech-enthousiastelingen hebben methoden ontwikkeld om het HomeGroup-protocol uit te breiden om te werken met oudere versies van Windows of met alternatieve besturingssystemen zoals macOS en Mac OS X. Deze onofficiële methoden zijn vaak moeilijk te configureren en hebben technische beperkingen.

Aanbevolen: