Wat is Wi-Fi Protected Access (WPA)?

Inhoudsopgave:

Wat is Wi-Fi Protected Access (WPA)?
Wat is Wi-Fi Protected Access (WPA)?
Anonim

Wi-Fi Protected Access is een Wi-Fi-beveiligingstechnologie die is ontwikkeld als reactie op de zwakke punten van Wired Equivalent Privacy-normen. Het verbetert de authenticatie- en coderingsfuncties van WEP. WPA2 is op zijn beurt een verbeterde vorm van WPA; sinds 2006 moet elk Wi-Fi-gecertificeerd product het gebruiken.

WPA-functies

WPA biedt sterkere codering dan WEP met behulp van een van de twee standaardtechnologieën: Temporal Key Integrity-protocol en geavanceerde coderingsstandaard. WPA bevat ook ingebouwde authenticatie-ondersteuning die WEP niet biedt.

Image
Image

Bij sommige implementaties van WPA kunnen WEP-clients ook verbinding maken met het netwerk, maar de beveiliging wordt dan teruggebracht tot WEP-niveaus voor alle aangesloten apparaten.

WPA bevat ondersteuning voor externe authenticatie inbelgebruikersserviceservers. In deze opstelling heeft de server toegang tot apparaatreferenties zodat gebruikers zich kunnen verifiëren voordat ze verbinding maken met het netwerk. De server bevat ook berichten met uitbreidbare authenticatieprotocollen.

Wanneer een apparaat met succes verbinding maakt met een WPA-netwerk, worden sleutels gegenereerd met behulp van een vierrichtingshandshake die plaatsvindt met het toegangspunt (meestal een router) en het apparaat.

Wanneer TKIP-codering wordt gebruikt, wordt een berichtintegriteitscode meegeleverd om ervoor te zorgen dat de gegevens niet worden vervalst. Het vervangt de zwakkere pakketgarantie van WEP, die cyclische redundantiecontrole wordt genoemd.

Wat is WPA-PSK?

WPA Pre-Shared Key is een variant van WPA die is ontworpen voor thuisnetwerken. Het is een vereenvoudigde maar nog steeds krachtige vorm van WPA.

Net als bij WEP is er een statische sleutel of wachtwoordzin ingesteld, maar WPA-PSK gebruikt TKIP. WPA-PSK verandert automatisch de sleutels met vooraf ingestelde intervallen om het voor hackers moeilijk te maken om ze te vinden en te exploiteren.

Werken met WPA

Je ziet opties voor het gebruik van WPA om verbinding te maken met een draadloos netwerk en om een netwerk in te stellen waarmee anderen verbinding kunnen maken. Het is ontworpen om te worden ondersteund op pre-WPA-apparaten, zoals apparaten die WEP gebruiken, maar sommige werken alleen met WPA na een firmware-upgrade. Anderen zijn gewoon onverenigbaar.

WPA vooraf gedeelde sleutels zijn kwetsbaar voor aanvallen, ook al is het protocol veiliger dan WEP. Je beste verdediging is een wachtwoordzin die sterk genoeg is om brute-force-aanvallen te omzeilen.

FAQ

    Hoe vind ik mijn WPA-sleutel voor mijn router?

    De naam van je draadloze netwerk (SSID) en de sleutel staan meestal op de onderkant van je router. De netwerknaam en -sleutel moeten niet worden verward met de gebruikersnaam en het wachtwoord, die nodig zijn om toegang te krijgen tot de routerinstellingen. Als de WPA-sleutel is gewijzigd, stelt u uw router opnieuw in om de sleutel terug te zetten naar de standaardwaarde.

    Wat is het verschil tussen WPA vs. WPA2 vs. WPA3?

    Het grote verschil tussen WPA en WPA2 is dat WPA2 superieure codering biedt. De nieuwste standaard is WPA3, dat verbeterde beveiliging biedt voor open netwerken.

    Hoe weet ik of mijn router WEP of WPA is?

    Selecteer in Windows 10 het Wi-Fi pictogram in de taakbalk, selecteer Eigenschappen onder het netwerk waarmee u momenteel bent verbonden en zoek vervolgens naar het Beveiligingstype Houd op een Mac de Option-toets ingedrukt en selecteer de Wi-Fipictogram in de werkbalk om uw netwerkdetails te zien. Ga op Android naar je wifi-verbindingen en tik op het netwerk om de details te zien.

Aanbevolen: