Wat is een webapplicatie?

Inhoudsopgave:

Wat is een webapplicatie?
Wat is een webapplicatie?
Anonim

Net zoals een mobiele app op een mobiel apparaat bestaat, is een webapplicatie (of kortweg "webapp") elk computerprogramma dat een specifieke functie vervult door een webbrowser als client te gebruiken. De applicatie kan zo simpel zijn als een prikbord of een contactformulier op een website, of het kan zo complex zijn als een tekstverwerker of mobiele gaming-app voor meerdere spelers die je naar je telefoon downloadt.

Image
Image

Bottom Line

In een client-serveromgeving verwijst "client" naar het hostprogramma dat een persoon gebruikt om een applicatie uit te voeren. Een client-serveromgeving is een omgeving waarin meerdere computers informatie uit een database delen. Waar de server informatie host, is de "client" de applicatie die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de informatie.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van webapplicaties?

Een webapplicatie ontlast de ontwikkelaar van de verantwoordelijkheid voor het bouwen van een client voor een specifiek type computer of besturingssysteem, zodat iedereen de applicatie kan gebruiken als ze internettoegang hebben. Aangezien de client op een webbrowser draait, kan de gebruiker een pc of een Mac gebruiken. Ze kunnen Microsoft Edge, Chrome of Firefox gebruiken, hoewel sommige applicaties een specifieke webbrowser vereisen.

Webapplicaties gebruiken gewoonlijk een combinatie van server-side script (ASP, PHP, etc.) en client-side script (HTML, Javascript, etc.). Het client-side script behandelt de presentatie van de informatie, terwijl het server-side script alle moeilijke zaken behandelt, zoals het opslaan en ophalen van de informatie.

Hoe lang bestaan webapplicaties al?

Webapplicaties bestaan al voordat het World Wide Web mainstream werd. Larry Wall ontwikkelde bijvoorbeeld Perl, een populaire server-side scripttaal, in 1987. Dat was zeven jaar voordat internet echt aan populariteit begon te winnen buiten academische en technologische kringen.

De eerste reguliere webapplicaties waren relatief eenvoudig, maar aan het eind van de jaren 90 was er een verschuiving naar complexere webapplicaties. Tegenwoordig gebruiken miljoenen Amerikanen webapplicaties om online inkomstenbelastingen in te dienen, online banktaken uit te voeren, berichten te delen op sociale media, te communiceren met vrienden en familie, en meer.

Hoe zijn webapplicaties geëvolueerd?

De meeste webapplicaties zijn gebaseerd op de client-server-architectuur, waarbij de client informatie invoert en de server informatie opslaat en opha alt. E-mail is hier een goed voorbeeld van, met diensten zoals Gmail en Microsoft Outlook die webgebaseerde e-mailclients bieden.

Er zijn steeds meer webapplicaties ontwikkeld om functies aan te kunnen die normaal gesproken geen servertoegang vereisen. Google Docs is bijvoorbeeld een webtoepassing die kan fungeren als tekstverwerker, informatie opslaat in de cloud en u in staat stelt het document te "downloaden" naar uw persoonlijke harde schijf.

Als je het web lang genoeg gebruikt, heb je gezien hoe geavanceerd webapplicaties zijn geworden. Veel van die verfijning is te danken aan AJAX, een programmeermodel voor het maken van meer responsieve webapplicaties.

Google Workspace (voorheen G Suite) en Microsoft 365 zijn andere voorbeelden van de nieuwste generatie webapplicaties, waarbij een reeks productiviteitsapplicaties wordt gebruikt en deze worden gegroepeerd voor geïntegreerd gebruik.

Mobiele applicaties die verbinding maken met internet (zoals Facebook, Dropbox en verschillende bank-apps) zijn ook voorbeelden van hoe webapplicaties zijn ontworpen voor het toenemende aandeel van het mobiele web in het wereldwijde internetverkeer.

Aanbevolen: