Hoe verschillen bits, bytes, megabytes, megabits en gigabits?

Inhoudsopgave:

Hoe verschillen bits, bytes, megabytes, megabits en gigabits?
Hoe verschillen bits, bytes, megabytes, megabits en gigabits?
Anonim

De termen bits en bytes in computernetwerken verwijzen naar standaardeenheden van digitale gegevens die via netwerkverbindingen worden verzonden. Er zijn 8 bits voor elke 1 byte.

Het "mega"-voorvoegsel in megabit (Mb) en megabyte (MB) is vaak de geprefereerde manier om gegevensoverdrachtsnelheden uit te drukken, omdat het meestal gaat om bits en bytes in de duizenden. Uw thuisnetwerk kan bijvoorbeeld gegevens downloaden met een snelheid van 1 miljoen bytes per seconde, wat beter is geschreven als 8 megabits per seconde, of zelfs 8 Mb/s.

Image
Image

Sommige metingen leveren bits op tot enorme waarden zoals 1, 073, 741, 824, dat is het aantal bits in een enkele gigabyte (1, 024 megabytes).

Hoe bits en bytes worden gemaakt

Computers gebruiken bits (afkorting van binaire cijfers) om informatie in digitale vorm weer te geven. Een computerbit is een binaire waarde. Als ze worden weergegeven als een getal, hebben bits een waarde van 1 of 0.

Moderne computers genereren bits van hogere en lagere elektrische spanningen die door de circuits van het apparaat lopen. Computernetwerkadapters zetten deze spanningen om in de enen en nullen die nodig zijn om bits fysiek over de netwerkverbinding te verzenden; een proces dat soms codering. wordt genoemd

Methoden voor het coderen van netwerkberichten variëren afhankelijk van het transmissiemedium:

  • Ethernetverbindingen dragen bits met behulp van elektrische signalen van verschillende spanningen.
  • Wi-Fi draagt bits met behulp van radiosignalen van verschillende frequenties.
  • Vezelverbindingen gebruiken lichtpulsen om bits te vervoeren.

Een byte is gewoon een reeks bits met een vaste lengte. Moderne computers organiseren gegevens in bytes om de gegevensverwerkingsefficiëntie van netwerkapparatuur, schijven en geheugen te vergroten.

Voorbeelden van bits en bytes in computernetwerken

Zelfs gewone gebruikers van computernetwerken komen in normale situaties bits en bytes tegen. Overweeg deze voorbeelden.

IP-adressen in Internet Protocol versie 4 (IPv4) netwerken bestaan uit 32 bits (4 bytes). Het adres 192.168.0.1 heeft bijvoorbeeld waarden 192, 168, 0 en 1 voor elk van zijn bytes. De bits en bytes van dat adres zijn als volgt gecodeerd:

11000000 10101000 00000000 00000001

De snelheid waarmee gegevens door een computernetwerkverbinding gaan, wordt meestal gemeten in eenheden van bits per seconde (bps). Moderne netwerken kunnen miljoenen of miljarden bits per seconde verzenden, respectievelijk megabits per seconde (Mbps) en gigabits per seconde (Gbps) genoemd.

  • Gigabit Ethernet-verbindingen zijn geschikt voor 1 Gbps.
  • Draadloze breedbandrouters bieden verschillende classificaties voor verbindingssnelheden, afhankelijk van de gebruikte vorm van wifi. Veelgebruikte tarieven die door routers worden ondersteund, zijn 54 Mbps, 150 Mbps en 600 Mbps.

Dus, als u een bestand van 10 MB (80 Mb) downloadt op een netwerk dat gegevens kan downloaden met 54 Mbps (6,75 MB), kunt u de onderstaande conversie-informatie gebruiken om te zien of het bestand kan worden gedownload in iets meer dan een seconde (80/54=1.48 of 10/6.75=1.48).

Controleer hoe snel uw netwerk gegevens downloadt en uploadt met een internetsnelheidstestsite.

Computeropslagapparaten zoals USB-sticks en harde schijven dragen daarentegen gegevens over in eenheden van bytes per seconde (Bps). Het is gemakkelijk om de twee te verwarren, maar bytes per seconde is Bps, met een hoofdletter B, terwijl bits per seconde een kleine letter b gebruiken.

Draadloze beveiligingssleutels zoals die voor WPA2, WPA en het oude WEP zijn reeksen letters en cijfers die gewoonlijk in hexadecimale notatie worden geschreven. Hexadecimale nummering vertegenwoordigt elke groep van vier bits als één waarde, ofwel een getal tussen 0 en 9 of een letter tussen A en F.

WPA-sleutels zien er als volgt uit:

12345678 9ABCDEF1 23456789 AB

IPv6-netwerkadressen gebruiken ook hexadecimale nummering. Elk IPv6-adres bevat 128 bits (16 bytes), zoals:

0:0:0:0:0:FFFF:C0A8:0101

Hoe bits en bytes te converteren

Het is eenvoudig om bit- en bytewaarden te converteren als u het volgende weet:

  • 8 bits=1 byte
  • 1, 024 bytes=1 kilobyte
  • 1, 024 kilobytes=1 megabyte
  • 1, 024 megabyte=1 gigabyte
  • 1, 024 gigabyte=1 terabyte

Als u bijvoorbeeld 5 kilobytes in bits wilt converteren, gebruikt u de tweede conversie om 5, 120 bytes (1, 024 X 5) te krijgen en vervolgens de eerste om 40, 960 bits (5, 120 X 8).

Een eenvoudigere manier om deze conversies te krijgen, is door een rekenmachine te gebruiken, zoals een bitcalculator. U kunt de waarden ook schatten door de vraag in Google in te voeren.

Aanbevolen: