Hoe Windows 10 32-bits naar 64-bits te upgraden

Inhoudsopgave:

Hoe Windows 10 32-bits naar 64-bits te upgraden
Hoe Windows 10 32-bits naar 64-bits te upgraden
Anonim

Windows 10 is beschikbaar in zowel 32-bits als 64-bits versies. Het belangrijkste voordeel van de 64-bits versie is dat je veel meer RAM (Random Access Memory) kunt installeren, wat de systeemprestaties aanzienlijk kan verbeteren bij het werken met foto's, het bewerken van video, gamen en het uitvoeren van andere resource-intensieve taken. Dat alleen al is een goede reden om te profiteren van de gratis upgrade voor Windows 10 32-bits naar 64-bits, maar er is een nog betere reden.

Vanaf de update van mei 2020, versie 2004, brengt Microsoft niet langer 32-bits versies van Windows 10 uit naast hun 64-bits updates. Dus hoewel u het besturingssysteem kunt blijven gebruiken door het simpelweg niet langer bij te werken, stelt u zich hierdoor bloot aan beveiligingsproblemen, systeeminstabiliteit en andere problemen.

Weet je niet zeker welke versie van Windows je hebt? Zorg ervoor dat u weet of u 32-bits Windows gebruikt voordat u deze upgrade probeert. Als je al 64-bits Windows 10 hebt, kun je achterover leunen en ontspannen.

Wat kost het om 32-bits Windows 10 te upgraden?

Upgraden van 32-bits naar 64-bits Windows is helemaal gratis en u hoeft niet eens toegang te hebben tot uw originele productsleutel. Zolang je een geldige versie van Windows 10 hebt, wordt je licentie verlengd tot een gratis upgrade.

Alles wat je nodig hebt om door te gaan met deze upgrade is een computer met een 64-bits centrale verwerkingseenheid (CPU) met 32-bits Windows, een manier om een back-up van je gegevens te maken, en een USB-drive met een opslagcapaciteit van minimaal 8 GB.

Upgraden van Windows 10 32-bits naar 64-bits zonder gegevensverlies

Upgraden van 32-bits naar 64-bits Windows brengt een schone installatie met zich mee. Dat betekent dat uw primaire opslagsysteem is gewist en de nieuwe 64-bits versie van Windows is geïnstalleerd. Dus voordat u iets anders doet, moet u een back-up maken van al uw belangrijke gegevens.

Om dit type upgrade uit te voeren zonder gegevens te verliezen, moet je zorgvuldig een back-up maken van alles voordat je verder gaat. Als je alleen wat foto's en andere kleine documenten hebt om een back-up van te maken, dan kun je gewoon een cloudservice zoals Dropbox of OneDrive gebruiken. We houden ook een uitgebreide lijst bij van geweldige cloudservices om u te helpen de juiste te kiezen.

Als je veel gegevens hebt om een back-up van te maken, is het misschien geen optie om alles naar de cloud te uploaden. In dat geval kunt u beter alles lokaal back-uppen op een grote externe USB-drive. U kunt ook een back-up van alles maken op een NAS-station (Local Network Accessed Storage) als u er een heeft. Als je hier problemen mee hebt, zijn er veel gratis back-uptools die je kunnen helpen.

Er zijn veel manieren om een back-up van uw gegevens te maken, maar het komt erop neer dat u er een moet kiezen en alles moet back-uppen voordat u een upgrade uitvoert van 32-bits naar 64-bits Windows 10.

Upgrade niet naar de 64-bits versie van Windows zonder een back-up van uw gegevens te maken. Uw gegevens worden gewist van het opslagsysteem dat uw 32-bits versie van Windows bevat.

Hoe de 64-bits compatibiliteit te controleren

Voordat je verder gaat, moet je ervoor zorgen dat je een 64-bits CPU hebt. Als u dat niet doet, kunt u deze upgrade niet uitvoeren.

Zo kunt u controleren of uw computer compatibel is met deze upgrade:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het Start Menu en klik op Instellingen.

    Image
    Image
  2. Klik op Systeem.

    Image
    Image
  3. Klik op Over in het linkerdeelvenster.

    Image
    Image

    Als je Over niet ziet, scroll dan naar beneden. Het bevindt zich onderaan de lijst.

  4. Bekijk de Apparaatspecificaties sectie. De informatie over 32- of 64-bits moet worden opgenomen in de regel System type.

    Image
    Image

Bij het bekijken van het gedeelte met apparaatspecificaties in Windows 10, zult u enkele nuttige informatie vinden. Het specifieke waarnaar u op zoek bent, is de sectie "systeemtype". Hier zijn de verschillende dingen die je daar kunt zien, samen met wat elk ervan betekent:

  • 32-bits besturingssysteem, x86-gebaseerde processor: uw computer heeft een 32-bits processor, dus u kunt niet upgraden naar Windows 10. Mogelijk kunt u uw CPU als het moederbord dit ondersteunt, maar in de meeste gevallen heeft u een grotere hardware-upgrade of een nieuwe computer nodig.
  • 32-bits besturingssysteem, x64-gebaseerde processor: u hebt momenteel 32-bits Windows, maar uw 64-bits processor ondersteunt een upgrade. U kunt doorgaan naar het volgende gedeelte en beginnen met het upgraden van uw Windows-installatie.
  • 64-bits besturingssysteem, x64-gebaseerde processor: u hebt al de 64-bits versie van Windows 10. Er is geen verdere actie vereist.

Hoe de 64-bits installatiemedia voor Windows 10 te maken

Microsoft maakt het vrij eenvoudig om te upgraden van 32-bits naar 64-bits Windows 10, maar het proces kan een beetje verwarrend zijn als je het nog nooit eerder hebt gedaan.

Eerst moet je iets downloaden genaamd de Windows Media Creation Tool van Microsoft. Met deze tool kunt u installatiemedia maken met behulp van een USB-drive, die vervolgens kan worden gebruikt om uw 32-bits versie van Windows 10 te vervangen door de 64-bits versie.

Zodra u de USB-drive met de benodigde bestanden erop hebt, kunt u deze gebruiken om te upgraden van 32-bits naar 64-bits Windows 10.

Hier leest u hoe u de 64-bits installatiemedia voor Windows 10 maakt:

  1. Navigeer naar de officiële Windows 10 downloadsite.
  2. Klik op Nu downloaden.

    Image
    Image
  3. Selecteer een downloadlocatie en klik op Opslaan.

    Image
    Image
  4. Open het MediaCreationToolxxx.exe bestand.

    Image
    Image
  5. Lees de kennisgevingen en licentievoorwaarden en klik op Accepteren om door te gaan.

    Image
    Image
  6. Selecteer Maak installatiemedia en klik op Volgende.

    Image
    Image
  7. Verwijder het vinkje naast Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc en selecteer de volgende opties:

    • Language: de taal die u gebruikt op de pc die u aan het upgraden bent.
    • Edition: dezelfde editie van Windows die al op de pc staat die je aan het upgraden bent.
    • Architectuur: 64-bit (x64)

    Klik vervolgens op Volgende.

    Image
    Image
  8. Selecteer USB-flashstation en klik op Volgende.

    Image
    Image
  9. Als u meerdere USB-drives heeft, selecteert u degene die u wilt gebruiken en klikt u op Next.

    Image
    Image
  10. Windows 10 bereidt uw flashstation voor, wat een behoorlijke tijd kan duren. Als het klaar is, klik je op Finish.

    Image
    Image

Hoe te upgraden van 32-bits naar 64-bits Windows 10

Nu je met succes een USB-flashstation met de benodigde bestanden hebt voorbereid, ben je klaar om je installatie van Windows 10 te upgraden van 32-bits naar 64-bits. Dit proces is precies hetzelfde als het installeren of upgraden van Windows, met de uitzondering dat het uw huidige Windows-licentie gebruikt en geen productsleutel vereist.

Hier leest u hoe u kunt upgraden van 32-bits naar 64-bits Windows 10:

  1. Sluit je computer af en sluit de USB-stick aan.
  2. Zet je computer aan en wacht tot hij opstart.

    Als uw computer opstart in Windows, moet u de opstartvolgorde in uw BIOS of UEFI wijzigen. Zorg ervoor dat het is ingesteld om op te starten vanaf uw USB-station vóór uw harde schijf.

  3. Wanneer het Windows Setup-scherm verschijnt, controleert u de instellingen en klikt u op Next.
  4. Klik op Nu installeren.
  5. Klik Ik heb geen productcode of Sla voorlopig over.
  6. Selecteer desgevraagd de editie van Windows 10 om te installeren en klik op Next.

    De editie die je kiest, moet dezelfde zijn als de 32-bits versie die je vervangt. Vervang bijvoorbeeld Windows 10 Home 32-bit door Windows 10 Home 64-bit.

  7. Lees de kennisgevingen en licentievoorwaarden en selecteer vervolgens Ik accepteer de licentievoorwaarden en klik op Volgende.
  8. Klik op Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd).

    De Upgrade optie is ontworpen om bestanden, instellingen en applicaties onaangeroerd te laten, maar het werkt niet bij het overstappen van 32-bits naar 64-bits.

  9. Selecteer het station en de partitie waar uw huidige Windows 10-installatie zich bevindt en klik op Volgende.

    Als je er niet achter kunt komen welke partitie correct is, selecteer en verwijder dan elke partitie. Het installatieprogramma maakt ze, indien nodig, opnieuw aan terwijl u wordt geüpgraded naar 64-bits Windows 10. Doe dit alleen voor de schijf waarop Windows is geïnstalleerd, niet voor extra schijven.

  10. Het installatieprogramma voltooit nu het upgradeproces van 32-bits naar 64-bits Windows 10. Dit proces kan enige tijd duren en uw computer kan meerdere keren opnieuw opstarten.

Wat te doen na het upgraden van Windows 10 naar 64-bit

Nadat u de upgrade hebt voltooid, hoeft u zich geen zorgen meer te maken dat Microsoft de ondersteuning voor 32-bits systemen beëindigt. U zult echter een paar stappen moeten ondernemen om uw systeem terug te brengen naar waar het was voordat u begon.

Dit zijn de belangrijkste taken die u moet ondernemen na het voltooien van deze upgrade:

  • Controleer op beschikbare Windows 10-updates en installeer ze.
  • Update uw stuurprogramma's naar de nieuwste 64-bits versies.
  • Download uw cloudback-up of verplaats uw lokaal geback-upte bestanden naar uw computer.
  • Download en installeer de 64-bits versies van al uw applicaties.

Aanbevolen: