Hoe het beste thuisnetwerk te bouwen en te onderhouden

Inhoudsopgave:

Hoe het beste thuisnetwerk te bouwen en te onderhouden
Hoe het beste thuisnetwerk te bouwen en te onderhouden
Anonim

Dit artikel behandelt strategieën voor het bouwen en onderhouden van een snel, betrouwbaar en veilig thuisnetwerk.

Niet beknibbelen

Om het meeste uit uw thuisnetwerk te halen, moet u investeren in hoogwaardige hardware en aanvullende software en de nieuwste trends in de branche volgen.

Image
Image

Upgrade Thuis Internet Service

De meeste internetproviders bieden een scala aan serviceplannen tegen verschillende prijspunten. Als u zich abonneert op het basisplan van uw provider, bespaart u misschien een paar dollar per maand, maar uiteindelijk kost het u veel meer in termen van tijd en gemak. Zelfs een kleine verhoging van de datasnelheid kan kostbare minuten besparen op lange downloads of het mogelijk maken om hele Netflix-films te streamen zonder vervelende storingen.

Dit is wat je moet doen:

  • Maak kennis met de snelle internetdiensten die in uw regio beschikbaar zijn. Vraag buren om aanbevelingen, zoek op DSLReports.com en let op advertenties van nieuwe providers die zaken gaan doen. Onder de vele alternatieven voor thuisinternetverbinding is glasvezel vooral wenselijk.
  • Upgrade je internetabonnement naar de best beschikbare, en verander zo nodig van provider. De beste internetservice voor thuis is niet noodzakelijk degene met de grootste Mbps-classificatie (de meeste bandbreedte). De netwerklatentie (soms ping genoemd) van internetverbindingen heeft een even groot, zo niet groter effect op het reactievermogen. Netwerkbetrouwbaarheid - services met minimale uitv altijden of plotselinge grote prestatieverminderingen - is ook essentieel.
  • Abonneer u op een zakelijke internetservice als die beschikbaar is. In ruil voor een hoger prijskaartje krijgen zakelijke internetklanten betere technische ondersteuning en meer abonnementsopties zoals hogere uploadsnelheden. Deze abonnementen leggen meestal ook geen bandbreedtebeperking of limieten op.
  • Gebruik mobiel internet als uitwijkoptie tijdens storingen met de primaire service van uw huis. Abonneer u op een data-abonnement dat tethering ondersteunt als u de internettoegang van een smartphone over het hele netwerk wilt delen, waardoor de mobiele telefoon in feite een modem wordt.

Houd hardware up-to-date

Nieuwe hardwareproducten komen regelmatig binnen op het gebied van thuisnetwerken. Inzicht in de nieuwe mogelijkheden die ze bieden, is essentieel voor het plannen van toekomstige upgrades. Uw bestaande thuisnetwerkapparatuur kan jarenlang functioneren en voldoende ondersteuning bieden, maar om de beste thuisnetwerkconfiguratie te behouden, zijn regelmatige updates vereist.

De beste thuisnetwerken gebruiken zowel draadloze als bekabelde netwerkmethoden. Breedbandrouters vormen het middelpunt van deze thuisnetwerken en ondersteunen zowel Wi-Fi- als Ethernet-verbindingen. Deze routers zijn in de loop der jaren geleidelijk geëvolueerd in vorm en functie en blijven nieuwe mogelijkheden toevoegen.

Breedbandmodems kunnen op deze routers worden aangesloten om de router en het thuisnetwerk in staat te stellen voor breedbandinternetservice. Producten die een breedbandrouter en modem integreren in een enkel pakket, een internetgateway genaamd, bieden vergelijkbare functionaliteit in een kleinere fysieke voetafdruk.

Sommige randapparatuur op een thuisnetwerk (zoals een netwerkprinter) maakt verbinding via Wi-Fi of Ethernet, terwijl andere apparatuur verbinding maakt via draadloze Bluetooth of USB. Elk type thuisnetwerkapparaat biedt een iets andere gebruikersinterface en instellingsprocedure voor het maken van deze verbindingen, hoewel de meeste apparaten verbinding maken met Wi-Fi.

Deze volgen allemaal dezelfde basisprincipes: het apparaat moet de router lokaliseren, de juiste beveiligingsinstellingen hebben om in aanmerking te komen voor verbinding met het netwerk en een geldig IP-adres verkrijgen.

Dit is wat je moet doen:

  • Gebruik routers die de nieuwste standaardversie van wifi ondersteunen (momenteel wifi 6). Als uw netwerk meer dan één client bevat die is verbonden via 5 GHz wifi, gebruik dan een tri-band wifi-router.
  • Bepaal of je thuisnetwerk slechts één router mag hebben, of je een opstelling met twee routers moet gebruiken of dat je een mesh-netwerksysteem nodig hebt. De beste optie hangt af van de thuissituatie.
  • Installeer hardware voor breedbandrouter en breedbandmodem afzonderlijk; gebruik geen internetgateways. Door deze als afzonderlijke eenheden te beheren, kunt u uit meer routermodellen kiezen wanneer u een upgrade uitvoert.
  • Leer en volg best practices voor het instellen van een thuisnetwerk, inclusief waar routers te plaatsen.
  • Upgrade de router elk jaar of twee om de nieuwste en beste technologie op te pikken. Hoewel de modemtechnologie lang niet zo vaak verandert als op routers, moet u letten op nieuwe ontwikkelingen en klaar zijn om uw modem te upgraden wanneer uw provider zijn netwerk opwaardeert (met name van toepassing op DOCSIS-kabelmodems).

Maximaliseer de waarde van het thuisnetwerk met extra opties

De beste thuisnetwerken maken gebruik van een automatisch back-upsysteem. Back-ups van thuisnetwerken maken kopieën van gegevens die op verschillende apparaten in huis zijn opgeslagen en slaan deze op een andere locatie op. Online back-upservices automatiseren het proces en bieden een cloudopslagomgeving, maar u kunt ook een robuuste back-upomgeving voor thuis bouwen met behulp van Network Attached Storage-apparaten, een goede alternatieve oplossing voor mensen die zich misschien ongemakkelijk voelen bij het verzenden van familiefoto's naar externe datacenters.

Draadloze webcams zijn in de loop der jaren in videokwaliteit verbeterd en in prijs gedaald tot het punt waarop geen goed thuisnetwerk zonder zou moeten zijn. Het installeren en inschakelen van webcams voor bewaking binnen of buiten is niet moeilijk en zorgt voor gemoedsrust.

Domoticasystemen bestonden al vóór wifi, maar de twee zijn nu sterk geïntegreerd. Programmeerbare bediening van huisverlichting via het thuisnetwerk is een voorbeeld van het gemak dat domotica kan bieden. Wi-Fi verbonden slimme thermostaten die kunnen worden beheerd via een smartphone, zelfs als u niet thuis bent, zijn handig en kunnen geld besparen op de energierekening.

Huishoudens hebben verschillende meningen over welke netwerkapplicaties voor hen het belangrijkst zijn. Overweeg de vele mogelijkheden op de markt en prioriteer welke uw gezin als eerste wil opzetten. Blijf uw thuisnetwerk om de paar maanden uitbreiden met nieuwe toepassingen - de ontwikkeling van een thuisnetwerk is nooit echt klaar.

Bezuinig niet op netwerkbeveiliging

Niemand besteedt graag tijd aan het instellen van de beveiliging van zijn thuisnetwerk, maar er is maar één beveiligingsincident nodig om grote problemen te veroorzaken. Beveiliging van thuisnetwerken begint met Wi-Fi-netwerkbeveiligingstechnologieën zoals WPA2.

Wanneer je een nieuwe router uitpakt en voor de eerste keer aansluit, is wifi-beveiliging mogelijk uitgeschakeld. Huishoudens kunnen mogelijk hun Wi-Fi-netwerken installeren en gebruiken zonder de juiste beveiligingsmaatregelen te activeren.

Alle netwerkrouters vergrendelen hun configuratie-instellingen achter een beheerdersgebruikersaccount. U moet de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord van de beheerder kennen om in te loggen. Om dit proces voor de initiële installatie van het thuisnetwerk te vereenvoudigen, geven routerfabrikanten producten standaard standaardgebruikersnamen en wachtwoorden. Ze zijn bekend en gepubliceerd op internet, en hier zijn de standaardwachtwoorden voor veelgebruikte routers:

  • Linksys
  • NETGEAR
  • D-Link
  • Cisco

Iedereen die een thuisnetwerk opzet, zou deze wachtwoorden moeten veranderen in iets minder bekend.

Een ander standaard beveiligingsmechanisme, netwerkfirewalls, beschermt een thuisnetwerk tegen kwaadaardig internetverkeer. Breedbandrouters bevatten ingebouwde netwerkfirewalls en houden deze standaard ingeschakeld. Computers hebben vaak ook hun eigen firewalls (zoals Windows Firewall).

De meeste moderne thuisrouters bieden ondersteuning voor gastnetwerken. Het opzetten van een gastnetwerk duurt slechts een paar minuten en is een ideale manier om uw netwerk open te stellen voor huishoudelijke bezoekers zonder uw beveiligingsinstellingen in gevaar te brengen.

Dit is wat je moet doen:

  • Leer en volg best practices voor draadloze thuisnetwerkbeveiliging. Van zorgvuldig wachtwoordbeheer tot het inschakelen van WPA2 met een goede keuze aan sleutels, kies voor overbescherming in plaats van onderbescherming.
  • Zorg ervoor dat de router en alle computers die met internet zijn verbonden, een firewall hebben. Er zijn veel gratis firewallprogramma's beschikbaar voor installatie.
  • Gebruik waar mogelijk gastnetwerken om bezoekers te ontvangen in plaats van hen volledige toegang tot het thuisnetwerk te geven. Schakel gastnetwerken uit wanneer u het niet gebruikt om onnodige beveiligingsrisico's te voorkomen.

Aanbevolen: