Verbinding maken met een draadloos netwerk op Windows

Inhoudsopgave:

Verbinding maken met een draadloos netwerk op Windows
Verbinding maken met een draadloos netwerk op Windows
Anonim

Wat te weten

  • Windows 10: Selecteer het Globe-pictogram in de rechterbenedenhoek, kies een netwerk, selecteer Connect en voer het netwerk in toets als daarom wordt gevraagd.
  • Windows 8.1: Druk op Windows-toets+ C, selecteer Instellingen > Network > Available, kies het netwerk en selecteer Connect.
  • Windows 7: Selecteer in de taakbalk Network, kies een netwerk, selecteer Connect, voer de beveiligingssleutel in en selecteer OK.

Alle moderne Windows-apparaten ondersteunen draadloze netwerkverbindingen als ze zijn uitgerust met de benodigde hardware. Over het algemeen is dat een draadloze netwerkadapter. Hoe u de netwerkverbinding maakt, hangt af van het besturingssysteem dat op het apparaat is geïnstalleerd en er kunnen meerdere manieren zijn om verbinding te maken. Koop en configureer op oudere apparaten een USB-naar-draadloos-adapter als tijdelijke oplossing. Instructies zijn van toepassing op Windows 10, 8.1, 7, XP en de opdrachtprompt.

Gebruik de taakbalk om verbinding te maken met een netwerk in Windows 10

Op alle Windows 10-apparaten, inclusief desktop-pc's, laptops en tablets, kunt u beschikbare draadloze netwerken bekijken en inloggen via de taakbalk. Klik in de lijst Netwerk op het gewenste netwerk en voer de inloggegevens in als daarom wordt gevraagd.

Als je via deze methode verbinding maakt, moet je de netwerknaam weten, zodat je deze uit de lijst kunt selecteren. U moet ook de netwerksleutel (wachtwoord) kennen die aan het netwerk is toegewezen als het daarmee is beveiligd. Als u thuis bent, staat die informatie waarschijnlijk op uw draadloze router. Als u zich in een openbare ruimte bevindt, zoals een coffeeshop, moet u dit aan de eigenaar vragen. Sommige netwerken hebben echter geen inloggegevens nodig en een netwerksleutel is niet nodig.

Verbinding maken met een netwerk in Windows 10:

  1. Selecteer het Network pictogram op de taakbalk (raadpleeg de opmerking hieronder als u geen netwerkpictogram ziet). Als je niet bent verbonden met een netwerk, is dit pictogram een Globe-pictogram met een No-symbool.

    Image
    Image
  2. Selecteer in de lijst met beschikbare netwerken het netwerk waarmee u verbinding wilt maken.

    Image
    Image
  3. Om automatisch verbinding te maken met dit netwerk de volgende keer dat u er binnen bereik bent, klikt u op naast Automatisch verbinden.

    Image
    Image
  4. Klik Verbinden.

    Image
    Image
  5. Typ de netwerksleutel als daarom wordt gevraagd en klik op Volgende.

    Image
    Image
  6. Bepaal desgevraagd of het netwerk een openbaar of een privénetwerk is. Selecteer het toepasselijke antwoord.

Als u geen netwerkpictogram op de taakbalk ziet, klikt u op Start > Instellingen > Netwerk & Internet > Wi-Fi > Toon beschikbare netwerken.

Zelden is het netwerk waarmee u verbinding wilt maken aan het zicht onttrokken, wat betekent dat de netwerknaam niet in de netwerklijst verschijnt. Als dit het geval is, moet u de wizard Netwerkverbinding gebruiken, die beschikbaar is in het Netwerkcentrum.

Verbinding maken met een netwerk via het Netwerkcentrum

Voor degenen die meer vertrouwd zijn met het gebruik van Netwerkcentrum, kan de toegang enigszins verschillen van eerdere versies van Windows, maar de basisfunctionaliteit is bijna hetzelfde. Ga als volgt te werk om verbinding te maken met een netwerk via het Netwerkcentrum:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het Netwerk pictogram op de Taakbalk en selecteer Open netwerk- en internetinstellingen.

    Image
    Image
  2. Selecteer in het linkerdeelvenster Status.

    Image
    Image
  3. Selecteer onder Geavanceerde netwerkinstellingen Netwerkcentrum.

    Image
    Image
  4. Selecteer onder Uw netwerkinstellingen wijzigen Een nieuwe verbinding of netwerk instellen.

    Image
    Image
  5. Selecteer Een nieuw netwerk instellen en selecteer Volgende.

    Image
    Image
  6. Voer de vereiste informatie in en selecteer Volgende. (Neem contact op met uw netwerkbeheerder of de documentatie die bij uw draadloze router is geleverd.)
  7. Voltooi de wizard zoals gevraagd.

Raadpleeg ons artikel over soorten netwerkverbindingen voor meer informatie over de verschillende typen Windows-netwerkverbindingen.

Verbinding maken met een netwerk in Windows 8.1

Windows 8.1 biedt een netwerkpictogram op de taakbalk (die zich op het bureaublad bevindt) zoals Windows 10 dat doet, en de stappen om vanaf daar verbinding te maken met een netwerk zijn bijna identiek. Om verbinding te maken vanaf het bureaublad, moet u er echter eerst toegang toe hebben. U kunt dat doen vanaf het startscherm door op de tegel Desktop te klikken of door de toetsencombinatie Windows-toets+ D te gebruiken. Eenmaal op het bureaublad, volgt u de stappen die hierboven worden weergegeven in het gedeelte Windows 10 van dit artikel.

Als je liever verbinding maakt met een netwerk vanuit de Windows 8.1 Charms-balk, of als er geen netwerkpictogram op de taakbalk staat:

  1. Veeg vanaf de rechterkant van uw touchscreen-apparaat of verplaats uw muiscursor naar de rechterbenedenhoek van het scherm. (U kunt ook de toetsenbordcombinatie gebruiken Windows-toets+ C.)
  2. Click Instellingen > Netwerk.
  3. Selecteer het netwerk.
  4. Als u de volgende keer dat u binnen bereik bent automatisch verbinding wilt maken met dit netwerk, plaatst u een vinkje naast Automatisch verbinden.
  5. Klik Verbinden.
  6. Typ de netwerksleutel als daarom wordt gevraagd en klik op Volgende.
  7. Bepaal desgevraagd of het netwerk een openbaar of een privénetwerk is. Klik op het toepasselijke antwoord.

Als het netwerk waarmee u verbinding wilt maken verborgen is en niet in de netwerklijst voorkomt, gebruikt u het Netwerkcentrum zoals beschreven in het gedeelte Windows 10 hierboven.

Verbinding maken met een netwerk in Windows 7

Windows 7 biedt ook verschillende manieren om verbinding te maken met netwerken. De eenvoudigste manier is om verbinding te maken via het netwerkpictogram op de taakbalk:

  1. Selecteer het Netwerk pictogram op de Taakbalk. Als je niet bent verbonden met een netwerk, ziet dit pictogram eruit als een wifi-pictogram zonder balken en staat er een sterretje op.
  2. Selecteer in de lijst Netwerk het netwerk waarmee u verbinding wilt maken.
  3. Als u de volgende keer dat u binnen bereik bent automatisch verbinding wilt maken met dit netwerk, plaatst u een vinkje naast Automatisch verbinden.
  4. Klik Verbinden.
  5. Typ de beveiligingssleutel als daarom wordt gevraagd en klik op OK.

Net als bij andere Windows-systemen voor consumenten, biedt Windows 7 het Netwerkcentrum, beschikbaar via het Configuratiescherm. Hier vind je de optie Beheer draadloze netwerken. Als u problemen ondervindt met de draadloze netwerkverbinding of als u het netwerk waarmee u verbinding wilt maken niet ziet in de netwerklijst wanneer u de bovenstaande stappen uitvoert, ga dan hierheen en klik op Handmatig een netwerkprofiel makenDoorloop de wizard om de verbinding toe te voegen.

Bottom Line

Raadpleeg het artikel Netwerkverbindingen instellen in Windows XP om een Windows XP-computer op een draadloos netwerk aan te sluiten.

Opdrachtprompt gebruiken om verbinding te maken met een netwerk

Met de Windows Command Prompt, of Windows CP, kunt u vanaf een opdrachtregel verbinding maken met netwerken. Probeer deze methode als u problemen met de draadloze verbinding hebt ondervonden of geen andere manier kunt vinden om verbinding te maken. U moet de volgende informatie weten voordat u begint:

  • SSID: De Sevice Set Identifier. U vindt dit waarschijnlijk op uw breedbandrouter en mogelijk ook de naam van het netwerk.
  • Key: De netwerkidentificatie (wachtwoord).

Een netwerkverbinding maken via de opdrachtprompt:

  1. Zoek naar Command Prompt met elke gewenste methode. U kunt zoeken vanaf de taakbalk op een Windows 10-apparaat.
  2. Kies onder Opdrachtprompt Als administrator uitvoeren. Als daarom wordt gevraagd, selecteert u onder Gebruikersaccountbeheer Ja om uit te voeren.

    Image
    Image
  3. Om de naam van het netwerk te vinden waarmee u verbinding wilt maken, typt u netsh wlan showprofiles en drukt u op Enter op het toetsenbord. Noteer de naam van het netwerk waarmee u verbinding wilt maken.

    Image
    Image
  4. Om de naam van de interface te vinden, typt u netsh wlan show interface en drukt u op Enter op het toetsenbord. Noteer wat u in het eerste item vindt, naast de naam. Dit is de naam van uw netwerkadapter.

    Image
    Image
  5. Type netsh wlan connect name="nameofnetwork" interface="nameofnetworkadapter" en druk op Enter op het toetsenbord.

    Image
    Image

Als je fouten ziet of om aanvullende informatie wordt gevraagd, lees dan wat wordt aangeboden en voeg indien nodig parameters toe.

Aanbevolen: