Wat te doen als Windows 11 geen verbinding kan maken met een netwerk

Inhoudsopgave:

Wat te doen als Windows 11 geen verbinding kan maken met een netwerk
Wat te doen als Windows 11 geen verbinding kan maken met een netwerk
Anonim

Er zijn maar weinig dingen zo frustrerend als een computer die geen verbinding met internet kan maken. In dit artikel worden enkele oplossingen beschreven wanneer uw Windows 11-pc geen verbinding met een netwerk kan maken.

Waarom kan ik geen verbinding maken met een netwerk?

Draadloze netwerken zijn complex omdat er meerdere storingspunten zijn. Van de wifi-switch tot een softwareconflict, routerprobleem en ISP-probleem, het kan moeilijk zijn om erachter te komen waar de netwerkfout zit.

De meest voorkomende redenen waarom Windows geen verbinding maakt met een netwerk zijn verkeerd geconfigureerde instellingen en fysieke afstand tot de netwerkbron. Maar er zijn ook verschillende andere mogelijke oorzaken: wifi is uitgeschakeld, een stukje software heeft de verbinding verbroken, het netwerk dat unieke authenticatie vereist, of het netwerk is overvol.

Hoe los ik netwerkverbindingsproblemen op?

Gezien alle mogelijke redenen voor netwerkproblemen in Windows 11, loop deze tips in volgorde door en test na elke om te zien of het probleem is opgelost.

  1. Controleer nogmaals of het echt een Windows 11-probleem is. Er is geen reden om het op te lossen als een computerprobleem als het ook andere apparaten in het netwerk beïnvloedt.

    Als uw telefoon, slimme luidsprekers, andere computers, enz. bijvoorbeeld allemaal normaal internet kunnen bereiken, kunt u er gerust van uitgaan dat het probleem bij uw Windows 11-pc ligt en kunt u doorgaan met deze stappen. Maar als niets anders werkt, bekijk dan deze algemene tips voor als je het internet niet kunt bereiken; u moet mogelijk contact opnemen met uw ISP (of afwachten).

    Dit is ook een goed moment om te controleren of het probleem echt een probleem is met één website of met uw computer als geheel. Als je bijvoorbeeld Google, YouTube of Twitter kunt bereiken vanaf je Windows 11-pc, maar je bankwebsite niet laadt, dan ligt het probleem bij die ene site, niet bij je computer of je netwerk. Contact opnemen met die site of wachten zijn uw enige echte opties. Zie Hoe u kunt zien of een website voor iedereen of alleen voor u niet beschikbaar is voor meer informatie.

  2. Start je computer opnieuw op. Opnieuw opstarten is een veelvoorkomende stap voor probleemoplossing voor de meeste elektronica en kan alles zijn wat nodig is om het netwerkprobleem met Windows 11 op te lossen.

    De snelste manier om opnieuw op te starten vanaf het bureaublad is door met de rechtermuisknop op de Start-knop te klikken en naar Afsluiten of afmelden > Opnieuw opstarten.

  3. Controleer of wifi is ingeschakeld of dat de Ethernet-kabel goed is aangesloten op de computer en modem/router. Dit is absoluut noodzakelijk en zal resulteren in geen internetverbinding indien niet geadresseerd.

    Sommige laptops hebben een fysieke schakelaar die moet worden omgeschakeld om wifi in te schakelen. Anderen gebruiken een toetsencombinatie, zoals FN+F5 of FN+F2. Een Wi-Fi-schakelaar is ook beschikbaar in Instellingen: Netwerk en internet > Wi-Fi.

  4. Vergeet het wifi-netwerk en voeg het opnieuw toe. Net als bij het opnieuw opstarten van uw pc, wordt hiermee de verbinding vanaf een schone lei gestart. Er is mogelijk een probleem met de manier waarop de wifi-gegevens de eerste keer zijn opgeslagen, of iets op uw computer heeft de informatie beschadigd. Dit biedt ook de mogelijkheid om de SSID en het wachtwoord opnieuw in te voeren, die de eerste keer mogelijk onjuist zijn ingevoerd.

    Ga na het verwijderen van de verbinding terug naar Instellingen en ga naar Netwerk en internet > Wi-Fi > Beheren bekende netwerken > Voeg een nieuw netwerk toe om het opnieuw in te stellen.

  5. Ga dichter bij het apparaat staan dat de netwerkverbinding levert, als je wifi gebruikt. Een netwerk kan maar zo ver reiken en sommige apparaten kunnen geen signaal van een lange afstand opvangen.

    Een stap dichter bij het toegangspunt komen, of het indien mogelijk dichter bij u brengen, is de gemakkelijkste manier om afstand te elimineren als de reden waarom u niet online kunt gaan.

    Als je hebt bevestigd dat dit het probleem is, maar het verplaatsen van je computer of router niet mogelijk is, overweeg dan om te upgraden naar een router die het signaal verder kan uitzenden, of sluit een externe draadloze netwerkadapter aan op je computer.

  6. Kies het draadloze netwerk handmatig. Je bent misschien dichtbij genoeg en alles zou correct kunnen worden ingesteld, maar als Windows 11 niet wordt verteld om automatisch verbinding te maken, lijkt het misschien een netwerkprobleem.

    Ga naar Netwerk en internet > Wi-Fi > Beschikbare netwerken weergeven om te zoeken het wifi-netwerk. Selecteer het en kies Automatisch verbinden, en dan Verbinden.

  7. Open een webbrowser en volg de stappen om verbinding te maken met het netwerk. Dit is in de meeste gevallen vereist na het kiezen van een openbaar wifi-netwerk. Je zult dit niet zien op andere netwerken, zoals je thuisnetwerk.

    Mogelijk moet je je gegevens op die pagina bevestigen, meestal je e-mailadres en naam, maar soms ook andere details zoals je kamernummer als je in een hotel bent. In sommige gevallen, zoals in een vliegtuig, moet u mogelijk betalen voor toegang.

  8. Schakel tijdelijk andere netwerkgerelateerde tools uit die de mogelijkheid van Windows om het netwerk te gebruiken kunnen verstoren.

    Hier zijn enkele voorbeelden:

    • Vliegtuigmodus uitschakelen
    • Verbreek de verbinding met de VPN-server
    • Schakel de firewall uit en pauzeer de antivirussoftware
    • Schakel de instelling 'gemeten verbinding' uit
    Image
    Image
  9. Controleer de netwerkdriver. Het moet mogelijk worden bijgewerkt of teruggezet naar het vorige stuurprogramma als een recente update het heeft verbroken.

    De eenvoudigste manier om het stuurprogramma bij te werken, is door het te downloaden van een computer met een werkende internetverbinding en het vervolgens naar uw Windows 11-pc te kopiëren. Een recente update ongedaan maken is mogelijk door het stuurprogramma terug te draaien.

    Met sommige hulpprogramma's voor het bijwerken van stuurprogramma's kunt u de computer scannen op ontbrekende of verouderde stuurprogramma's en deze vervolgens eenvoudig downloaden van een pc met een geldige netwerkverbinding. Het maakt het identificeren van de juiste driver heel eenvoudig.

  10. Controleer op Windows-updates. Als een stuurprogramma-update het niet heeft opgelost of een update niet nodig was, is er mogelijk een netwerkgerelateerde bugfix van Windows Update.

    Image
    Image
  11. Gebruik de ingebouwde probleemoplosser voor Windows-netwerken om problemen met het netwerk te identificeren en op te lossen. Ga erheen via Instellingen > Systeem > Problemen oplossen > Andere probleemoplossers> Internetverbindingen.

    Image
    Image
  12. Reset de netwerkinstellingen door naar Instellingen > te gaan Netwerk en internet > Geavanceerde netwerkinstellingen> Netwerk reset > Nu resetten Hiermee worden netwerkadapters opnieuw geïnstalleerd en worden de kernnetwerkcomponenten teruggezet naar hun standaardstatus.

Er is misschien niets dat je kunt doen

Stap 1 heeft dit aangeroerd. In veel gevallen is een apparaat dat geen verbinding kan maken met een Wi-Fi-netwerk slechts een onderdeel van een groter probleem waar je geen controle over hebt.

Als je bijvoorbeeld een openbaar netwerk gebruikt, zoals in een café of op het vliegveld, is het mogelijk dat er gewoon te veel mensen tegelijk online zijn. Bandbreedte is niet onbeperkt, dus op een gegeven moment zal een maximum aantal apparaten worden bereikt, en afhankelijk van wat ze doen (bijvoorbeeld downloaden of streamen), kan het eerder worden bereikt dan je zou verwachten. In dit soort situaties kunt u vanaf uw computer niets doen om het te repareren.

Sommige problemen hebben te maken met je ISP of het netwerkapparaat dat je gebruikt. Als je hele stad bijvoorbeeld geen internet heeft, is het vrij duidelijk dat het uitvoeren van de bovenstaande stappen je niet zal helpen om online te gaan.

Op dezelfde manier, en dit is gemakkelijker te realiseren als je meerdere apparaten hebt die verbinding proberen te maken, kan je router verouderd zijn of defect zijn. Als dit het geval is, kunt u proberen de router bij te werken, naar een nieuwere te upgraden of de router opnieuw in te stellen.

FAQ

    Waarom kan ik geen verbinding maken met een netwerk in Windows 10?

    Wi-Fi- en netwerkfouten in Windows 10 kunnen het gevolg zijn van een verkeerd wachtwoord, apparaatinterferentie of hardware- en driverproblemen. Controleer eerst of uw Windows 10-apparaat het enige is dat geen verbinding kan maken met een netwerk en start vervolgens uw modem en router opnieuw op. Probeer dan deze andere tips voor het oplossen van netwerkproblemen in Windows 10, zoals het in- en uitschakelen van de vliegtuigmodus en verhuizen naar een minder bevolkt gebied als u verbinding probeert te maken met een openbaar netwerk.

    Hoe wijzig ik het draadloze netwerk in Windows 11?

    Selecteer op de taakbalk het Wi-Fi symbool en klik vervolgens op het Available icoon (pijl naar rechts) om de beschikbare netwerken. Om verbinding te maken met een nieuw netwerk, klikt u met de rechtermuisknop op het huidige netwerk en selecteert u Disconnect Kies vervolgens het nieuwe netwerk > Connect om van netwerk te wisselen of een nieuwe verbinding.

Aanbevolen: