Hoe snel is een wifi-netwerk?

Inhoudsopgave:

Hoe snel is een wifi-netwerk?
Hoe snel is een wifi-netwerk?
Anonim

De maximale theoretische snelheid van een Wi-Fi-netwerk wordt aangegeven door de Wi-Fi 802.11-standaard. Net als de meeste computernetwerken ondersteunt Wi-Fi verschillende prestatieniveaus, afhankelijk van de technologiestandaard. Momenteel is Wi-Fi 6 de snelste standaard, de algemene naam die wordt gegeven aan de IEEE 802.11ax draadloze standaard die in 2019 is geïntroduceerd. De 802.11ax-standaard komt vaker voor, maar dat zal snel veranderen naarmate er meer Wi-Fi 6-apparaten op de markt komen.

Wi-Fi-normen zijn gecertificeerd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers. Elke Wi-Fi-standaard wordt beoordeeld op basis van de maximale theoretische netwerkbandbreedte. De prestaties van wifi-netwerken komen echter niet overeen met deze theoretische maxima. De werkelijke snelheid van een draadloze Wi-Fi-netwerkverbinding is afhankelijk van verschillende factoren.

Voordat u een router koopt, moet u controleren of deze de huidige versie van 802.11 gebruikt, samen met verschillende eerdere iteraties. Oudere routers, die goedkoop te koop zijn omdat ze worden gebruikt, mogen niet hoger zijn dan 802.11n of eerder.

Image
Image

Theoretische vs. werkelijke netwerksnelheden

Huidige wifi-netwerken ondersteunen verschillende standaarden.

Een 802.11b-netwerk werkt doorgaans niet sneller dan ongeveer 50 procent van zijn theoretische piek, ongeveer 5,5 Mbps. De 802.11a- en 802.11g-netwerken werken doorgaans niet sneller dan 20 Mbps. Hoewel 802.11n een snelheid heeft van 600 Mbps in vergelijking met bekabeld Fast Ethernet van 100 Mbps, kan de Ethernet-verbinding in de praktijk vaak beter presteren dan 802.11n. De wifi-prestaties worden echter steeds beter met elke nieuwe generatie van de technologie.

Je zult een grote variatie ervaren in de werkelijke en theoretische snelheden van de meeste huidige wifi-netwerken:

Theoretisch Eigenlijk
802.11b 11 Mbps 5.5 Mbps
802.11a 54 Mbps 20 Mbps
802.11g 54 Mbps 20 Mbps
802.11n 600 Mbps 100 Mbps
802.11ac 1, 300 Mbps 200 Mbps
802.11ax 10 Gbps 2 Gbps

Bottom Line

De volgende standaard voor draadloze communicatie wordt 802.11be (Wi-Fi 7), die waarschijnlijk in 2024 door IEEE zal worden afgerond. In de praktijk wint 802.11ax (Wi-Fi 6) echter nog steeds terrein ten opzichte van 802.11ac (Wi-Fi 5).

Factoren die de wifi-verbindingssnelheden beperken

Het verschil tussen theoretische en praktische wifi-prestaties wordt veroorzaakt door de overhead van het netwerkprotocol, radio-interferentie, fysieke obstakels op de zichtlijn tussen apparaten en de afstand tussen apparaten.

Bovendien, naarmate meer apparaten tegelijkertijd op het netwerk communiceren, nemen de prestaties af vanwege de manier waarop bandbreedte werkt en de beperkingen van de netwerkhardware.

Een wifi-netwerkverbinding werkt met de hoogst mogelijke snelheid die beide apparaten, vaak eindpunten genoemd, ondersteunen. Een 802.11g-laptop aangesloten op een 802.11n-router, bijvoorbeeld, netwerken met de lagere snelheid van de 802.11g-laptop. Beide apparaten moeten dezelfde standaard ondersteunen om op de hogere snelheid te kunnen werken.

De rol die internetproviders spelen in netwerksnelheid

Op thuisnetwerken zijn de prestaties van een internetverbinding vaak de beperkende factor in de end-to-end netwerksnelheid. Hoewel de meeste thuisnetwerken het delen van bestanden in huis ondersteunen met snelheden van 20 Mbps of meer, maken Wi-Fi-clients nog steeds verbinding met internet met de doorgaans lagere snelheden die worden ondersteund door internetserviceproviders.

De meeste internetserviceproviders bieden verschillende niveaus van internetservice aan. Hoe sneller de verbinding, hoe meer u beta alt.

Het toenemende belang van netwerksnelheid

Hogesnelheidsverbindingen werden belangrijker naarmate het streamen van video aan populariteit won. Je hebt misschien een abonnement op Netflix, Hulu of een andere videostreamingservice, maar als je internetverbinding en het netwerk niet aan de minimale snelheidsvereisten kunnen voldoen, zul je niet veel films kijken.

Hetzelfde kan gezegd worden voor apps voor videostreaming. Als je een tv kijkt met een Roku, Apple TV of een andere streaming-entertainmentbijlage, breng je een groot deel van je tv-kijktijd door in apps voor commerciële zenders en premiumdiensten. Verwacht zonder een voldoende snel netwerk een slechte videokwaliteit en frequente pauzes om te bufferen.

Zo raadt Netflix een breedbandverbindingssnelheid van 1,5 Mbps aan, maar hogere snelheden voor een hogere kwaliteit: 3,0 Mbps voor SD-kwaliteit, 5,0 Mbps voor HD-kwaliteit en 25 Mbps voor Ultra HD-kwaliteit.

Hoe u uw netwerksnelheid kunt testen

Je internetprovider biedt mogelijk een online snelheidstestservice. Log in op uw account, ga naar de pagina verbindingssnelheid en ping de service. Herhaal de test op verschillende tijdstippen van de dag om tot een gemiddelde benchmark te komen.

Als uw internetprovider geen snelheidstest biedt, kunt u een van de gratis internetsnelheidstestsites gebruiken om uw netwerksnelheid te testen.

Aanbevolen: