Hoe zich te ontdoen van een virus op een Mac

Inhoudsopgave:

Hoe zich te ontdoen van een virus op een Mac
Hoe zich te ontdoen van een virus op een Mac
Anonim

Hoewel Macs minder kwetsbaar zijn voor virussen dan pc's, zijn ze niet immuun voor malware, adware en andere plagen. Als u vermoedt dat een kwaadaardig programma uw systeem heeft geïnfecteerd, kunt u als volgt het probleem identificeren en een OS X- of macOS-computer opschonen.

Hoe weet u of uw systeem is geïnfecteerd

Het gedrag van je Mac geeft aanwijzingen dat hij geïnfecteerd is. De machine werkt bijvoorbeeld langzamer dan normaal, de ventilatoren draaien constant, hij reageert niet meer of hij start plotseling opnieuw op.

Als je browserextensies, werkbalken of plug-ins vindt die je niet hebt geïnstalleerd, toepassingen van derden opmerkt waar je nooit om hebt gevraagd, of als de instellingen van je browser op mysterieuze wijze zijn gewijzigd, is malware waarschijnlijk de boosdoener.

Een adware-infectie openbaart zich met onverwachte advertenties en pop-ups op uw bureaublad, de startpagina van uw browser of andere websites die u bezoekt.

Over het algemeen wijst consequent vreemd, onverklaarbaar gedrag, vooral met betrekking tot internetactiviteit, op een malware-infectie.

Soorten Infecties

Een verscheidenheid aan bugs en kwaadaardige software kan je Mac infecteren, maar het verwijderingsproces is over het algemeen hetzelfde. Het kan nuttig zijn om de voorwaarden te begrijpen.

Malware

Malware, een afkorting van kwaadaardige software, is alle software die opzettelijk een computer beschadigt of vijandige acties uitvoert voor de gebruiker. Het is een verzamelnaam die het volgende omvat:

  • Adware, die ongewenste advertenties weergeeft.
  • Spyware, die uw gedrag volgt.
  • Ransomware, die uw gebruikersbestanden versleutelt en betaling vraagt om ze te ontsleutelen.
  • Trojaanse paarden, die op het eerste gezicht onschuldig lijken, maar verborgen problemen bevatten.

Potentieel ongewenste software (PUP's)

Een mogelijk ongewenst programma kan een waardevolle functie vervullen, maar het wordt geleverd met ongewenste neveneffecten. Een PUP kan uw startpagina en zoekmachine wijzigen, malware aan uw computer toevoegen of uw creditcardgegevens stelen wanneer u beta alt voor de dubieuze 'service' van de applicatie.

Vaak installeren mensen PUP's omdat ze werden misleid door oneerlijke advertenties of door installatiestappen hebben geklikt zonder ze te lezen. PUP's zijn het meest voorkomende type malware op Macs.

Virussen

Een virus verspreidt zich van computer naar computer als een ziekte en hecht zich aan andere bestanden om steeds meer apparaten te infecteren. Virussen gebruiken internet, lokale netwerkverbindingen of USB-drives om zich te verspreiden. Er zijn een paar stappen die u moet nemen om uw systeem op te schonen en ongewenste malware voorgoed te verwijderen.

Mac-virussen zijn vrijwel ongehoord, maar de term is een algemeen woord geworden voor het beschrijven van elk type malware-infectie.

Dood lopende processen

De eerste stap bij het opsporen en elimineren van een slechte actor in uw systeem is het sluiten van apps en processen. Hier is hoe:

  1. Open de activiteitenmonitor.
  2. Zoek naar onbekende toepassingen.

    Als je niet zeker weet wat je zoekt, raadpleeg dan de Malwarebytes-lijst met huidige virussen en malware voor de Mac, of bekijk een lijst met oudere bugs.

  3. Als u malware aantreft in de Activity Monitor, selecteert u de applicatie en selecteert u het Quit Process-pictogram aan de linkerkant van het hoofdmenu (het lijkt op een stopteken met een X).

    Image
    Image
  4. Wanneer u wordt gevraagd of u zeker weet dat u dit proces wilt beëindigen, selecteert u Quit.

Zoek en verwijder het schadelijke programma

Vervolgens is het tijd om het ongewenste programma te vinden en te verwijderen. Zelfs als je geen malware hebt gezien in de Activity Monitor, moet je dit proces toch doorlopen.

  1. Open de Applicaties map.
  2. Als je de naam van de malware weet, zoek je de applicatie in de lijst. Als je de naam niet zeker weet, zoek dan naar verdachte programma's waarvan je niet meer weet of je ze hebt geïnstalleerd.

    Let op nieuwe mappen en recent geïnstalleerde applicaties.

  3. Zoek de applicatiemap van de malware. Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer Verplaatsen naar prullenbak of sleep deze naar de prullenbak.

    Image
    Image
  4. Leeg de prullenbak.

Verwijder inlogitems

Aanmeldingsitems zijn programma's die automatisch starten wanneer uw computer opstart. Als u het venster van een programma ziet zodra u zich aanmeldt op uw Mac, is dat een inlogitem. Malware stelt zichzelf vaak in als een inlogitem, zodat het elke keer dat uw computer opstart opnieuw kan worden gestart. Zo kunt u ze vinden en verwijderen:

  1. Selecteer in het Apple menu Systeemvoorkeuren.

    Image
    Image
  2. Selecteer Gebruikers en groepen.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Login Items tab.

    Image
    Image
  4. Als u iets in deze lijst ziet dat u niet herkent, of als u bekende malware ziet, selecteert u het item en kiest u het pictogram Verwijderen (minteken) onderaan.

Reinig je browsers

Veel vormen van adware en malware installeren een soort browserextensie of wijzigen uw browserinstellingen op de een of andere manier. Meestal veranderen ze uw startpagina, zoekmachine of nieuwe tabbladpagina. Zo zorgt u ervoor dat uw browsers schoon zijn.

  1. Selecteer in Chrome het More pictogram (drie verticale stippen).

    Image
    Image
  2. Selecteer Instellingen.

    Image
    Image
  3. Klik op Extensies.

    Image
    Image
  4. Bekijk je extensies en zorg ervoor dat je weet wat ze allemaal doen.

    Image
    Image
  5. Als je een extensie vindt die er niet zou moeten zijn, selecteer dan Remove.
  6. Kijk vervolgens naar uw browser- en internetvoorkeuren. Ga in Chrome naar Settings > Search Engine en zorg ervoor dat de zoekmachine en browserinstellingen zijn wat je wilt. Zo niet, selecteer dan Beheer zoekmachines en verwijder alle ongewenste zoekmachines.

    Image
    Image

    Ga in Chrome ook naar Instellingen > Standaardbrowser en zorg ervoor dat uw voorkeursbrowser is geselecteerd.

  7. Herhaal dit proces voor elke webbrowser die op uw computer is geïnstalleerd.

Voer een malwarescan uit

Om er zeker van te zijn dat je elk stukje kwaadaardige software hebt verwijderd, voer je een vertrouwde malwarescanner uit, zoals Malwarebytes. Malwarebytes scant uw systeem op bekende malware. Als er gevaarlijke bestanden worden gevonden, worden ze overgebracht naar de sectie Quarantine, waar ze met succes kunnen worden verwijderd.

  1. Bezoek de Malwarebytes-website en selecteer Free Download.

    Image
    Image

    In de gratis versie van Malwarebytes moet u de software handmatig uitvoeren om adware en malware te verwijderen. De betaalde versie blokkeert automatisch malware die toegang probeert te krijgen tot uw apparaat.

  2. Vanuit de Downloads map, selecteer het PKG bestand.
  3. Een Install Malwarebytes for Mac venster wordt geopend. Selecteer een paar keer Doorgaan om verder te gaan.

    Image
    Image
  4. Selecteer Agree om akkoord te gaan met de licentievoorwaarden.
  5. Selecteer Install, voer de lokale beheerdersreferenties in en selecteer Install opnieuw.

    Image
    Image
  6. Selecteer Close wanneer de installatie is voltooid.
  7. Selecteer Aan de slag.

    Image
    Image
  8. Selecteer Personal Computer en kies vervolgens Use Malwarebytes Free.
  9. Voer uw e-mailadres in als u updates wilt ontvangen en selecteer vervolgens Open Malwarebytes Free.
  10. Selecteer Scan om te beginnen met scannen op malware.

    Image
    Image
  11. Wanneer de scan is voltooid, ziet u een lijst met gevonden malware of een bericht dat uw Mac vrij is van malware.
  12. Selecteer Quarantine.

    Image
    Image
  13. Malwarebytes verwijdert de problematische bestanden. Mogelijk moet u uw computer opnieuw opstarten.

    Image
    Image

Extra: tips om malwarevrij te blijven

Hoewel macOS wordt geleverd met een aantal ingebouwde beveiligingsfuncties, is het veranderen van je surfgedrag een belangrijk onderdeel om malwarevrij te blijven. Hier zijn een paar tips:

  • Vermijd onbetrouwbare downloads, vooral torrents van sites zoals BitTorrent.
  • Wees altijd bewust van wat je installeert. Lees elk woord in een installatieprogramma om te voorkomen dat u per ongeluk akkoord gaat met het installeren van ongewenste software.
  • Houd uw software up-to-date. Download in het bijzonder altijd de nieuwe versies van macOS, vooral de beveiligingsupdates.

Aanbevolen: