De Finder op je Mac gebruiken

Inhoudsopgave:

De Finder op je Mac gebruiken
De Finder op je Mac gebruiken
Anonim

De Finder is het hart van je Mac. Het biedt toegang tot bestanden en mappen, geeft vensters weer en bepa alt in het algemeen hoe u met uw Mac omgaat. Open een Finder-venster door op het Finder-pictogram in het Dock te klikken of door New Finder-venster te selecteren in de Filemenu bovenaan het scherm wanneer u op het bureaublad bent.

Als je vanuit Windows overschakelt naar de Mac, zul je ontdekken dat de Finder een manier is om door het bestandssysteem te bladeren, vergelijkbaar met Windows Verkenner. De Mac Finder is echter meer dan een bestandsbrowser. Het is een routekaart naar het bestandssysteem van je Mac. Een paar minuten nemen om te leren hoe u de Finder kunt gebruiken en aanpassen, is goed besteedde tijd.

De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Big Sur (11) tot en met OS X Mavericks (10.9), behalve zoals aangegeven.

Maak optimaal gebruik van de zijbalk van de Finder

Image
Image

De zijbalk van de Finder, het paneel aan de linkerkant van elk Finder-venster, biedt snelle toegang tot veelvoorkomende locaties, maar kan nog veel meer.

De zijbalk biedt snelkoppelingen naar delen van je Mac die je waarschijnlijk het meest gebruikt. Het is een handig hulpmiddel waarmee u snel naar belangrijke mappen kunt navigeren zonder onnodig een groot aantal vensters te openen.

Gebruik Finder-tags

Image
Image

Lange gebruikers van Finder-labels zijn misschien een beetje afgeschrikt door hun verdwijning met de introductie van OS X Mavericks, maar hun vervanging, Finder-tags, is veelzijdiger en is een uitstekende aanvulling voor het beheren van bestanden en mappen in Finder.

Organiseer vergelijkbare bestanden door een Finder-tag toe te passen. Eenmaal getagd, kunt u snel de bestanden bekijken en ermee werken die dezelfde tag gebruiken.

Gebruik Finder-tabbladen

Image
Image

Finder-tabbladen, ingeluid met OS X Mavericks, zijn vergelijkbaar met tabbladen die je in de meeste browsers ziet, inclusief Safari. Hun doel is om de rommel op het scherm te minimaliseren door wat vroeger in afzonderlijke vensters werd weergegeven, te verzamelen in een enkel Finder-venster met meerdere tabbladen. Elk tabblad fungeert als een afzonderlijk Finder-venster, maar zonder de rommel van het openen van meerdere vensters die verspreid zijn over uw bureaublad.

Lente-geladen mappen configureren

Image
Image

In de lente geladen mappen maken het gemakkelijk om bestanden te slepen en neer te zetten door automatisch een map te openen wanneer je cursor erboven zweeft. Dit maakt het slepen van bestanden naar een nieuwe locatie binnen geneste mappen een fluitje van een cent. Schakel geveerde mappen in voor de Finder in de systeemvoorkeuren van de Mac.

Gebruik de Finder-padbalk

Image
Image

De Finder-padbalk is een klein deelvenster dat zich onderaan een Finder-venster bevindt. Het toont het huidige pad naar het bestand of de map die wordt weergegeven in het Finder-venster. Om het in te schakelen, opent u een map, klikt u op View en selecteert u Show Path Bar Nadat u dit eenmaal hebt gedaan, ziet u het pad naar uw bestand onderaan de map die je hebt geopend.

Pas de Finder-werkbalk aan

Image
Image

De werkbalk, een verzameling knoppen boven aan elk Finder-venster, is eenvoudig aan te passen. Naast de reeds aanwezige Back-, View- en Action-knoppen, kunt u functies toevoegen zoals Eject, Burn en Delete. U kunt ook kiezen hoe de werkbalk eruitziet door pictogrammen, tekst of pictogrammen en tekst weer te geven. Selecteer Customize Toolbar in het Finder View menu om je Finder te personaliseren.

Gebruik Finder-weergaven

Image
Image

Finder-weergaven bieden vier manieren om naar de bestanden en mappen te kijken die op je Mac zijn opgeslagen. De meeste nieuwe Mac-gebruikers werken meestal met slechts een van de vier Finder-weergaven: Pictogram, Lijst, Kolom of Galerij.

Werken in één Finder-weergave lijkt misschien geen slecht idee. Je wordt bedreven in de ins en outs van het gebruik van die weergave. Toch is het op de lange termijn productiever om te leren hoe u elke Finder-weergave kunt gebruiken, evenals de sterke en zwakke punten van elke weergave.

Snel kijken naar een Finder-voorbeeldafbeelding

Image
Image

Als je de Finder-weergave hebt ingesteld op Kolomweergave, toont de laatste kolom in een Finder-venster een voorbeeld van een geselecteerd bestand. Als dat bestand een afbeeldingsbestand is, ziet u een miniatuur van de afbeelding.

Het is handig om snel te zien hoe een afbeelding eruitziet. Als u echter details in de afbeelding wilt zien, opent u een grotere versie met Quick Look (macOS High Sierra tot en met Big Sur). Selecteer een afbeelding of bestand in de Column-weergave in Finder en druk op de spatiebalk om een grotere versie van de miniatuurafbeelding in een apart venster te openen, kan indien nodig verder worden vergroot zonder een applicatie te openen.

Gebruik in eerdere versies van OS X de Zoom optie in het Finder View menu om in te zoomen op de miniatuurafbeelding.

Vind bestanden sneller met behulp van Spotlight-zoekopdrachten op trefwoord

Image
Image

Het kan moeilijk zijn om alle documenten op je Mac bij te houden. Het onthouden van bestandsnamen of bestandsinhoud is nog moeilijker. Als u onlangs een bepaald document niet hebt geopend, weet u misschien niet meer waar u het hebt opgeslagen.

Apple biedt Spotlight, een snel zoeksysteem voor de Mac. Spotlight kan zoeken naar bestandsnamen, de inhoud van bestanden en trefwoorden die aan een bestand zijn gekoppeld. U kunt zelfs trefwoorden voor bestanden maken.

Slimme zoekopdrachten herstellen naar de zijbalk van de Finder

Image
Image

In de loop van de tijd heeft Apple de functies en mogelijkheden van Finder verfijnd. Het lijkt alsof Finder met elke nieuwe versie van OS X of macOS een paar nieuwe functies krijgt en een paar verliest.

Een verloren functie zijn de slimme zoekopdrachten die vroeger in de zijbalk van de Finder stonden. Met een klik kon je het bestand zien waaraan je gisteren, de afgelopen week hebt gewerkt, alle afbeeldingen, alle films of wat je ook zoekt. Je kunt nog steeds slimme zoekopdrachten uitvoeren op de Mac, maar je zult ze niet vinden in de zijbalk van de Finder.

Aanbevolen: