Finder-weergaven gebruiken op uw Mac

Inhoudsopgave:

Finder-weergaven gebruiken op uw Mac
Finder-weergaven gebruiken op uw Mac
Anonim

Finder-weergaven bieden vier verschillende manieren om naar de bestanden en mappen op je Mac te kijken. De meeste nieuwe Mac-gebruikers werken meestal met slechts een van de vier Finder-weergaven: Pictogram, Lijst, Kolom of Cover Flow/Gallery. Werken in één Finder-weergave lijkt misschien geen slecht idee. U zult immers zeer bedreven worden in het reilen en zeilen van het gebruik van die weergave. Maar het is op de lange termijn waarschijnlijk veel productiever om te leren hoe elke Finder-weergave te gebruiken, evenals de sterke en zwakke punten van elke weergave.

In deze handleiding zullen we de vier Finder-weergaven onderzoeken, hoe u ze kunt openen en leren wat de beste tijd is om elk type weergave te gebruiken.

Finder-weergaven

  • Icon: Elk bestand of elke map wordt vertegenwoordigd door een pictogram. Het Mac-bureaublad is een goed voorbeeld van pictogramweergave.
  • Lijst: Lijstweergave toont details over een bestand of map, inclusief de vele attributen. Lijstweergave is vergelijkbaar met de standaardweergave in Windows Verkenner.
  • Kolom: Kolomweergave biedt een visueel spoor van waar u bent geweest en geeft een hiërarchische weergave weer van waar een bestand is opgeslagen.
  • Cover Flow of Gallery: Een gewijzigde lijstweergave die een miniatuurweergave van de inhoud van een bestand weergeeft.

Finder-weergaven op uw Mac gebruiken: Icon View

Image
Image

De pictogramweergave van de Finder presenteert de bestanden en mappen van een Mac als pictogrammen, op het bureaublad of in een Finder-venster. Apple biedt sets generieke pictogrammen voor stations, bestanden en mappen. Deze generieke pictogrammen worden gebruikt als er geen specifiek pictogram aan een item is toegewezen. In Leopard (OS X 10.5) en later kan een miniatuurafbeelding die rechtstreeks is afgeleid van de inhoud van een bestand, als pictogram dienen. Een PDF-bestand kan bijvoorbeeld de eerste pagina als miniatuur weergeven; als het bestand een foto is, kan het pictogram een miniatuur van de foto zijn.

Pictogramweergave selecteren

Icoonweergave is de standaard Finder-weergave, maar als u van weergave bent veranderd, kunt u terugkeren naar de pictogramweergave door op de knop 'Icon View' te klikken (de meest linkse knop in de groep van vier weergaveknoppen) bovenaan een Finder-venster, of selecteer 'Bekijken, als pictogrammen' in het Finder-menu.

Icon View Voordelen

Je kunt pictogrammen in een Finder-venster rangschikken door ze in het venster te klikken en te slepen. Hiermee kunt u aanpassen hoe een Finder-venster eruitziet. Uw Mac onthoudt de locaties van de pictogrammen en toont ze op dezelfde locaties de volgende keer dat u die map in de Finder opent.

Je kunt de pictogramweergave op andere manieren aanpassen dan alleen het slepen van pictogrammen. U kunt de pictogramgrootte, rasterafstand, tekstgrootte en achtergrondkleur regelen. Je kunt zelfs een afbeelding selecteren om als achtergrond te gebruiken.

Icon View Nadelen

Icoonweergave kan rommelig worden. Terwijl u pictogrammen verplaatst, kunnen ze elkaar overlappen en op elkaar worden gestapeld. Pictogramweergave mist ook gedetailleerde informatie over elk bestand of elke map. U kunt bijvoorbeeld in één oogopslag niet zien hoe groot een bestand of map is, wanneer een bestand is gemaakt of andere kenmerken van een item.

Beste gebruik van pictogramweergave

Met de komst van Leopard en de mogelijkheid om miniaturen weer te geven, kan de pictogramweergave handig zijn voor het bekijken van mappen met afbeeldingen, muziek of andere multimediabestanden.

Finder-weergaven op uw Mac gebruiken: lijstweergave

Image
Image

Lijstweergave is misschien wel de meest veelzijdige van alle Finder-weergaven. Lijstweergave toont niet alleen de naam van een bestand, maar ook veel van de kenmerken van het bestand, waaronder datum, grootte, soort, versie, opmerkingen en labels. Het toont ook een verkleind pictogram.

Lijstweergave selecteren

U kunt uw bestanden en mappen in lijstweergave weergeven door op de knop 'Lijstweergave' te klikken (de tweede knop van links in de groep van vier weergaveknoppen) bovenaan een Finder-venster, of door 'Bekijken' te selecteren, as List' in het Finder-menu.

Lijst Bekijk Voordelen

Naast het voordeel dat u in één oogopslag bestands- of mapkenmerken kunt zien, heeft de lijstweergave ook het voordeel dat er meer items binnen een bepaalde venstergrootte worden weergegeven dan in een van de andere weergaven kunnen worden weergegeven.

Lijstweergave is zeer veelzijdig. Om te beginnen worden bestandskenmerken in kolommen weergegeven. Als u op de naam van een kolom klikt, verandert de sorteervolgorde, zodat u op elk van de attributen kunt sorteren. Een van mijn favoriete sorteervolgordes is op datum, zodat ik de meest recent geopende of aangemaakte bestanden als eerste kan zien.

U kunt ook de lijstweergave gebruiken om door te bladeren in mappen door op het onthullingsdriehoekje links van de naam van een map te klikken. Je kunt zo ver gaan als je wilt, van map naar map totdat je het bestand vindt dat je nodig hebt.

Lijst Nadelen bekijken

Een probleem met lijstweergave is dat wanneer een lijst alle weergaveruimte in een Finder-venster in beslag neemt, het moeilijk kan zijn om nieuwe mappen of andere contextuele menu-opties te maken omdat er beperkte vrije ruimte is om met de rechtermuisknop te klikken in. U kunt natuurlijk al deze functies uitvoeren vanuit de Finder-menu's en -knoppen.

Beste gebruik van lijstweergave

Lijstweergave is waarschijnlijk een favoriete weergave, simpelweg vanwege de veelzijdigheid om de maximale hoeveelheid informatie in één oogopslag te zien. Lijstweergave kan met name handig zijn wanneer u items moet sorteren of door een maphiërarchie moet bladeren om een bestand te vinden.

De Finder-weergaven op uw Mac gebruiken: Kolomweergave

Image
Image

De kolomweergave van de Finder toont bestanden en mappen in een hiërarchische weergave waarmee je kunt bijhouden waar je bent binnen het bestandssysteem van je Mac. Kolomweergave presenteert elk niveau van een bestands- of mappad in een eigen kolom, zodat u alle items langs het pad van een bestand of map kunt zien.

Kolomweergave selecteren

U kunt uw bestanden en mappen in kolomweergave weergeven door op de knop 'Kolomweergave' te klikken (de tweede knop van rechts in de groep van vier weergaveknoppen) bovenaan een Finder-venster, of door 'Bekijken' te selecteren, als Kolommen' in het Finder-menu.

Kolom Bekijk Voordelen

Afgezien van het duidelijke voordeel van het kunnen zien van het pad van een item, is een van de belangrijkste kenmerken van de kolomweergave het gemak waarmee bestanden en mappen kunnen worden verplaatst. In tegenstelling tot alle andere weergaven, kun je met de kolomweergave bestanden kopiëren of verplaatsen zonder een tweede Finder-venster te hoeven openen.

Het andere unieke kenmerk van de kolomweergave is dat de laatste kolom hetzelfde type bestandsattributen toont die beschikbaar zijn in de lijstweergave. Het toont natuurlijk alleen attributen voor het geselecteerde item, niet alle items in een kolom of map.

Kolomweergave Nadelen

Kolomweergave is dynamisch, dat wil zeggen, het aantal kolommen en waar ze worden weergegeven in een Finder-venster kan veranderen. De wijzigingen treden meestal op wanneer u een item selecteert of verplaatst. Dit kan de kolomweergave moeilijk maken om mee te werken, tenminste totdat je het onder de knie hebt.

Beste gebruik van kolomweergave

Kolomweergave is erg goed voor het verplaatsen of kopiëren van bestanden. De mogelijkheid om bestanden te verplaatsen en te kopiëren met een enkel Finder-venster kan niet worden overschat voor productiviteit en gewoon gebruiksgemak. Kolomweergave is ook ideaal voor diegenen die altijd willen weten waar ze zich in het bestandssysteem bevinden.

De Finder-weergaven op uw Mac gebruiken: Galerijweergave en Cover Flow-weergave

Image
Image

Galerijweergave is de nieuwste van de Finder-weergaven en verscheen voor het eerst in macOS Mojave. Hoewel de naam nieuw is, is deze sterk gebaseerd op de oudere Cover Flow-weergave die voor het eerst opdook in OS X 10.5 (Leopard). Coverflow en Gallery-weergave zijn gebaseerd op een functie in iTunes, en net als de iTunes-functie kun je de inhoud van een bestand zien als een miniatuurpictogram. Deze weergave rangschikt de miniatuurpictogrammen in een map als een verzameling muziekalbums waar u snel doorheen kunt bladeren. Coverflow-weergave splitst het Finder-venster en toont een lijstachtige weergave net onder het coverflow-gedeelte, terwijl Gallery de lijstweergave weglaat en in plaats daarvan een grote miniatuur van het geselecteerde bestand en een groep kleine miniaturen hieronder gebruikt om u te laten zien wat er in de huidige map.

Cover Flow of Gallery View selecteren

U kunt uw bestanden en mappen weergeven in coverflow/galerijweergave door op de Cover Flow/Gallery View-knop (de meest rechtse knop in de groep van vier weergaveknoppen) bovenaan een Finder-venster te klikken, of selecteer View, als Cover Flow/Gallery in het Finder-menu.

Cover Flow/Gallery View Voordelen

Omslagstroom/Galerijweergave is een geweldige manier om door muziek, afbeeldingen en zelfs tekst- of PDF-bestanden te zoeken, omdat het een albumomslag, een foto of de eerste pagina van een document als een miniatuurpictogram weergeeft wanneer het kan. Omdat u de grootte van een omslagstroompictogram kunt aanpassen, kunt u deze groot genoeg maken om de eigenlijke tekst op de eerste pagina van een document te zien of om een foto, albumomslag of andere afbeelding van dichterbij te bekijken.

Nadelen

Het weergeven van die miniatuurvoorbeelden kan veel bronnen kosten, hoewel de meeste nieuwe Macs geen problemen zouden moeten hebben.

Zodra je afbeeldingen in coverflow-weergave hebt gemaakt die groot genoeg zijn voor praktisch gebruik, heb je de neiging om het aantal bestanden dat tegelijkertijd kan worden weergegeven te beperken.

Beste gebruik van Cover Flow/Gallery View

Coverflow/Gallery-weergave is het beste voor het bladeren door mappen die veel afbeeldingen bevatten, het bekijken van muziekbestanden met bijbehorende albumhoezen of het bekijken van een voorbeeld van tekst en PDF-documenten waarvan de eerste pagina kan worden weergegeven als een coverflow-afbeelding.

Deze weergave is niet erg handig voor mappen die zijn gevuld met gemengde documenten en bestanden, die kunnen worden weergegeven met generieke pictogrammen.

De Finder-weergaven op uw Mac gebruiken: wat is het beste?

Welke Finder-weergave is de beste weergave? We zouden "allemaal" moeten zeggen. Elk heeft zijn sterke maar ook zijn zwakke punten. We gebruiken ze allemaal op een of ander moment, afhankelijk van de taak die voorhanden is.

Als je erop drukt, moeten we zeggen dat we de lijstweergave het meest prettig vinden en het vaakst gebruiken. Hiermee kunnen we snel schakelen tussen verschillende sorteervoorkeuren door eenvoudig op de naam van een kolom te klikken, zodat we bestanden alfabetisch, op datum of op grootte kunnen sorteren. Er zijn andere sorteeropties, maar dat zijn degene die we het meest gebruiken.

Kolomweergave is handig wanneer we enkele bestandsonderhoudstaken moeten uitvoeren, zoals het opschonen van bestanden en mappen. Met de kolomweergave kunnen we items snel verplaatsen en kopiëren zonder dat we meerdere Finder-vensters hoeven te openen. we kunnen ook zien waar binnen het bestandssysteem onze geselecteerde items zich bevinden.

Ten slotte gebruiken we de omslagstroomweergave om door afbeeldingen te bladeren. Hoewel het waar is dat we iPhoto, Photoshop of een ander programma voor beeldmanipulatie of -beheer zouden kunnen gebruiken om deze taak uit te voeren, vinden we dat de weergave van de dekkingsstroom net zo goed werkt en meestal sneller is dan het openen van een app om een afbeeldingsbestand te zoeken en te selecteren.

Hoe zit het met de pictogramweergave? Verrassend genoeg is dat de Finder-weergave die we het minst gebruiken. Hoewel we dol zijn op het bureaublad en alle pictogrammen erop, geven we in een Finder-venster de voorkeur aan lijstweergave voor de meeste taken.

Het maakt niet uit welke Finder-weergave je verkiest, als je weet over de andere, en wanneer en hoe je ze moet gebruiken, kun je productiever zijn en meer plezier beleven aan het gebruik van je Mac.

Aanbevolen: