Umlaut-markeringen typen op Mac en pc

Inhoudsopgave:

Umlaut-markeringen typen op Mac en pc
Umlaut-markeringen typen op Mac en pc
Anonim

Wat te weten

  • Windows: Selecteer Win+ R > enter charmap > dubbelklik op het teken > selecteer Copy > Ctrl+ V om te plakken, of gebruik Alt + numerieke code.
  • Mac: Houd Option+ u > ingedrukt, typ de letter of gebruik het programma Character Viewer.

Dit artikel legt uit hoe je een umlaut maakt op een Windows-pc, een Mac en in HTML.

Wat is een umlaut?

Het diakritische teken van de umlaut, ook wel trema of trema genoemd, wordt gevormd door twee kleine puntjes boven een letter, in de meeste gevallen een klinker. In het geval van de kleine letter i vervangen die twee punten de enkele punt. De umlaut-diakritische tekens verschijnen op klinkers in hoofdletters en kleine letters:

Ä Ë Ï Ö Ü Ÿ
ä ë ï ö ü ÿ

Veel talen, waaronder Duits, gebruiken umlauten. Een paar van die talen hebben leenwoorden in het Engels, dit zijn woorden die Engels zijn geleend van de andere taal. Bijvoorbeeld, het Franse woord, naïef.

Het diakritische umlaut wordt overgezet in het Engels wanneer het wordt gebruikt in buitenlandse merken, bijvoorbeeld in advertenties of voor andere speciale effecten. Het populaire ijsbedrijf Häagen-Daz illustreert een dergelijk gebruik.

Verschillende slagen voor verschillende platforms

Verschillende sneltoetsen geven een umlaut weer vanaf het toetsenbord, afhankelijk van het platform.

Windows-sneltoetsen

Schakel op Windows-pc's Num Lock in. Houd de Alt-toets ingedrukt terwijl u de juiste cijfercode op het numerieke toetsenbord typt om tekens met umlauttekens te maken.

Hoofdletters Kleine letters
Ä: Alt+0196 ä: Alt+0228
Ë: Alt+0203 ë: Alt+0235
Ï: Alt+0207 ï: Alt+0239
Ö: Alt+0214 ö: Alt+0246
Ü: Alt+0220 ü: Alt+0252
Ÿ: Alt+0159 ÿ: Alt+0255

Windows Character Map

Je hebt een numeriek toetsenbord nodig om numerieke codes in te voeren. De cijfers bovenaan het toetsenbord, boven het alfabet, werken niet op deze manier.

Als je geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant van je toetsenbord hebt, of als de Num Lock-toets niet aanwezig is op je toetsenbord, kopieer en plak je tekens met accenten van de karakterkaart in Windows.

  1. Druk op Win+ R om het dialoogvenster Run te openen en voer vervolgensin charmap.
  2. Dubbelklik op het teken dat u wilt kopiëren zodat het verschijnt in het Tekens om te kopiëren tekstvak.

    Image
    Image
  3. Selecteer Copy om het teken te kopiëren, waarna je het overal kunt plakken met de Ctrl+ Vsneltoets.

De Windows-tekenkaart is ook een geweldige manier om te leren welke sneltoetsen verschillende tekens produceren. Selecteer een teken in de tekenkaart om de toetsaanslaginformatie onder in het venster te bekijken, waarin wordt beschreven uit welke toetsen dat teken bestaat.

Mac-snelkoppelingen en tekenviewer

Op een Mac houdt u de Option-toets ingedrukt terwijl u de letter u typt. Typ vervolgens de letter waaraan u de umlaut wilt toevoegen.

Het Character Viewer-programma in macOS is een andere manier om toegang te krijgen tot deze speciale tekens. Je kunt er komen vanuit de meeste tekstvakken in de meeste programma's via het Bewerken > Emoji & Symbolen menu.

Image
Image

Een andere manier om toegang te krijgen tot deze karakters op een Mac is om het PopChar X-programma te gebruiken, dat vergelijkbaar is met een Mac-versie van het Windows Character Map-hulpprogramma.

Mobiele apparaten

Op een iOS- of Android-apparaat krijg je toegang tot umlauttekens door een bepaalde toets ingedrukt te houden. Houd bijvoorbeeld de hoofdletters of kleine letters O ingedrukt en schuif uw vinger naar ö of Öom het te gebruiken in teksten, e-mails en andere documenten.

HTML

Computerprogrammeurs gebruiken Hypertext Markup Language (HTML), een fundamentele computertaal, om de inhoud van webpagina's te bouwen, te beschrijven en te definiëren. Je vindt het op bijna elke pagina op het web.

Als u HTML-codes voor Duitse en andere talen wilt gebruiken om tekens met een umlaut weer te geven, typt u & (het ampersand-symbool), gevolgd door de letter (zoals A), de letters uml, en dan een puntkomma (;). Deze tekenreeks mag geen spaties tussen de tekens bevatten.

In HTML kunnen de tekens met een umlaut kleiner lijken dan de omringende tekst. Om de tekst beter te laten vloeien, vergroot u het lettertype voor die tekens.

Aanbevolen: