Symbolen en tekens typen op Windows en Mac

Inhoudsopgave:

Symbolen en tekens typen op Windows en Mac
Symbolen en tekens typen op Windows en Mac
Anonim

Heb je je ooit afgevraagd hoe je het handelsmerksymbool (™) moet typen? Hoe zit het met andere toetsenbordsymbolen of letters met accenten erop? Natuurlijk kun je een internationaal toetsenbord kopen om te gebruiken met je computer of mobiele apparaat, of je kunt de ingebouwde functies van je besturingssysteem gebruiken om symbolen te typen met het toetsenbord dat je hebt - geen speciale software vereist.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10 tot en met XP, en macOS Maverick en hoger.

Hoe speciale tekens op het toetsenbord te maken in Windows

Windows heeft veel alt-sneltoetsen geprogrammeerd die je kunt gebruiken om symbolen en letters met accenten te typen, ongeacht de applicatie die je gebruikt. Er zijn twee manieren waarop u dit kunt doen; voor de eerste heb je een toetsenbord met een volledig numeriek toetsenblok nodig, terwijl je voor de tweede methode de Windows-tekenkaart gebruikt.

Gebruik het numerieke toetsenblok om toetsenbordsymbolen te maken

Door het numerieke toetsenblok op een Windows-computer te gebruiken, kunt u de ANSI-code gebruiken voor speciale tekens en symbolen.

Druk op Alt + [de cijfercode voor het symbool of de letter met accent]. Bijvoorbeeld, Alt + 1 voegt ☺ in, terwijl Alt + 0153voegt het handelsmerk ™ in.

Hier is een korte lijst van enkele van de meest voorkomende letters en symbolen met accenten. Raadpleeg de pagina met ANSI-tekensets voor meer informatie.

Nummer Pad Code Combinatie Symbool of speciaal teken
Alt+1
Alt+3
Alt+0169 ©
Alt+0153
Alt+0174 ®
Alt+0163 £
Alt+0128
Alt+0161 ¡
Alt+0191 ¿
Alt+0192 À
Alt+0224 à
Alt+0194 Â
Alt+0226 â
Alt+0202 Ê
Alt+0234 ê
Alt+0201 É
Alt+0233 é
Alt+0199 Ç
Alt+0231 ç
Alt+0209 Ñ
Alt+0241 ñ

Maak speciale karakters met de karakterkaart

The Character Map is geïnstalleerd in Windows en stelt je in staat symbolen en letters met accenten te kopiëren en plakken in elke applicatie op je computer.

De karakterkaart inschakelen:

  1. Voer in de Zoeken balk de karakterkaart. in

    Image
    Image
  2. Selecteer Character Map om het Character Map-programma te openen.

    Image
    Image
  3. Scroll door de lijst totdat u het gewenste symbool of letter met accent vindt.

    Image
    Image
  4. Selecteer het symbool of de letter met accent en vervolgens Select. Het teken verschijnt in het Tekens om te kopiëren veld.

    De karakterkaart toont u ook de ANSI-code die u kunt gebruiken met het numerieke toetsenbord van uw toetsenbord, zoals eerder beschreven.

    Image
    Image
  5. Selecteer Copy en Paste het teken waar je het nodig hebt.

    Image
    Image

Speciale tekens maken in macOS

Er zijn drie verschillende manieren om symbolen of letters met accenten in macOS te typen. U kunt de Option-toets gebruiken, letters op het toetsenbord lang ingedrukt houden of de tekenweergave gebruiken.

Maak speciale tekens op Mac met de Option-toets

Deze methode gebruikt de Keyboard Viewer, beschikbaar vanaf macOS Maverick en hoger.

  1. Selecteer het Apple-logo > Systeemvoorkeuren.

    Image
    Image
  2. Selecteer Toetsenbord.

    Image
    Image
  3. Selecteer op het tabblad Toetsenbord Toon toetsenbord- en emoji-kijkers in menubalk. Het pictogram Toetsenbord en Emoji-viewer verschijnt nu in de menubalk in de rechterbovenhoek.

    Image
    Image
  4. Select Keyboard & Emoji Viewer > Toon toetsenbordviewer.

    Image
    Image
  5. Er verschijnt een virtueel toetsenbord op het scherm.

    Image
    Image
  6. Druk op Option om alle symbolen en accenten te zien die voor u beschikbaar zijn op basis van het land dat is gekozen in uw Systeemvoorkeuren. De oranje toetsen geven de accenten aan die u op letters kunt plaatsen.

    Image
    Image
  7. Om een symbool te typen, drukt u op Option + de juiste letter zoals aangegeven in de Keyboard Viewer. bijv. Option + G voegt ©. in

    Als u een letter met accent wilt typen, drukt u op Option+een van de oranje letters en vervolgens op de letter. bijv. Option + C, dan C voegt ç. in

    U kunt ook op Option drukken en vervolgens met uw muis op het juiste symbool of de letter met accent in de Keyboard Viewer klikken.

Maak Mac-toetsenbordsymbolen met de Long Press-methode

Een andere manier om speciale tekens op een Mac te maken, is door letters op het toetsenbord ingedrukt te houden om een selectie van de meer populaire letters en symbolen met accenten weer te geven. Deze methode werkt in de meeste gevallen als er een tekstvak of teksteditor is, maar niet bij alle tekstverwerkers.

Als u de methode lang indrukken wilt gebruiken, houdt u de gewenste letter ingedrukt en drukt u vervolgens op het juiste cijfer om het gewenste symbool of de letter met accent te krijgen. Houd bijvoorbeeld de letter E ingedrukt en tik vervolgens op 3 om ê. in te voegen

Image
Image

Toegang tot speciale symbolen of smileys met de Character Viewer

Net als de karakterkaart in Windows. macOS heeft een Character Viewer, die voornamelijk wordt gebruikt voor emoji's, maar ook voor letters met accenten en andere speciale tekens.

Om de Character Viewer aan te zetten:

  1. Selecteer het Apple-logo > Systeemvoorkeuren.

    Image
    Image
  2. Selecteer Toetsenbord.

    Image
    Image
  3. Selecteer op het tabblad Toetsenbord Toon toetsenbord- en emoji-kijkers. Het Character Viewer-pictogram verschijnt nu in de menubalk in de rechterbovenhoek.

    Image
    Image
  4. Selecteer Toon Emoji en symbolen. U kunt ook op Cmd + Control + Space. drukken

    Image
    Image
  5. Kies het symbool of de emoji om in te voegen en dubbelklik erop. Je emoji wordt in je tekst ingevoegd.

    Image
    Image

Letteraccenten invoegen op Mac

De Character Viewer is waar je ook naartoe gaat om karakteraccenten op letters in te voegen. Je moet een paar aanpassingen maken om de letters te vinden die je wilt, maar als je het een paar keer hebt gedaan, zal het gemakkelijker zijn.

  1. Plaats je cursor waar je de letter met accent wilt typen.

    Image
    Image
  2. Selecteer de Character Viewer > Emoji's en symbolen weergeven in de menubalk.

    Image
    Image
  3. Klik op Latin in in het linkermenu.

    Image
    Image
  4. Kies de letter met accent om in te voegen en dubbelklik erop. Uw geaccentueerde letter wordt in uw tekst ingevoegd.

    Je kunt deze methode ook gebruiken om symbolen of emoji's in te voegen. Kies gewoon de juiste lijst aan de linkerkant van de Character Viewer.

Hoe maak je speciale karakters op mobiele apparaten

Het is een beetje makkelijker om symbolen en letters met accenten te typen op mobiele apparaten, aangezien de meeste besturingssystemen deze standaard in de toetsenborden hebben ingebouwd.

Op Android- en iOS-apparaten

Tik en houd een letter op je toetsenbord vast en er verschijnt een pop-upvenster met alle gerelateerde symbolen of letters met accent waaruit je kunt kiezen. Schuif vervolgens uw vinger naar het gewenste teken en laat los.

Image
Image

Op internationale toetsenborden op mobiele apparaten

Op de meeste mobiele apparaten van tegenwoordig kun je verschillende talen op je apparaat installeren, dat in eerste instantie wordt gebruikt voor weergavedoeleinden. Maar het is ook handig om toetsenborden in verschillende talen in te schakelen bij het invoeren van tekst op uw apparaat.

Een internationaal (of extern) toetsenbord op uw Android (Pie 9.0) installeren:

  1. Tik op Instellingen op uw apparaat.
  2. Selecteer Algemeen beheer.
  3. Tik op Taal & invoer (op Android-apparaten) of Toetsenborden (op iOS). De exacte bewoording en locatie van deze instellingsoptie is afhankelijk van uw apparaat.

    Image
    Image
  4. Selecteer het ta altoetsenbord dat u wilt installeren, zoals Frans, Russisch, Nederlands, Emoji, enz. en het toetsenbord wordt gedownload en geïnstalleerd op uw apparaat. Het kan dan met elke app worden gebruikt.

Hoe gebruik je toetsenborden van derden om speciale tekens te typen

Zodra je een toetsenbord van derden op je mobiele apparaat hebt geïnstalleerd, kun je het gebruiken om speciale tekens en accenten te typen.

  1. Open de app waarin je de letters met accenten wilt invoegen.
  2. Tik op het toetsenbord op de globe of druk lang op de spatiebalk op het toetsenbord, links van de spatiebalk of rechtsonder op toetsenbord.

    Image
    Image

    Sommige Android-gebruikers kunnen ook op de spatiebalk tikken en deze vasthouden om een toetsenbord in een andere taal te kiezen.

  3. Kies het ta altoetsenbord dat u wilt gebruiken. Het gewenste toetsenbord van derden wordt weergegeven.
  4. Voer je tekst in.

Mobiele toetsenborden van derden gebruiken

Een andere manier om symbolen en letters met accenten op uw mobiele apparaat te typen, is door een toetsenbord van derden te gebruiken. De stappen die gebruikers in het verleden moesten gebruiken toen besturingssystemen het moeilijk maakten om meerdere talen in tekst te ondersteunen zonder de weergavetaal van het apparaat te beïnvloeden.

Je kunt nog steeds een toetsenbord van derden gebruiken als je dat wilt, maar aangezien er privacy- en beveiligingsproblemen kunnen zijn met deze apps, evenals compatibiliteitsproblemen, wordt het niet aanbevolen om ze vandaag nog te gebruiken.

Hier zijn een paar mobiele toetsenborden die hoog worden gewaardeerd in hun respectievelijke app-winkels:

  • Gboard (Android) en Gboard (iOS)
  • SwiftKey (Android) en SwiftKey (iOS)
  • Fleksy (Android) en Fleksy (iOS)
  • TouchPal (alleen Android)
  • Multiling O (alleen Android)
  • Phraseboard, symbolen en UniKeyboard (alleen iOS)

Bonusmethoden voor Microsoft Office en Google Docs

Je kunt je toetsenbord ook gebruiken om speciale tekens en letters met accenten te typen in Microsoft Office op zowel Windows als macOS. Of gebruik deze iets andere procedure voor Google Docs:

  1. Open een document in Google Docs.

    Image
    Image
  2. Selecteer in de menubalk Invoegen > Speciale tekens en de Speciale tekens pop -up zal verschijnen.

    Image
    Image
  3. Zoek het symbool of de letter met accent om in te voegen. U kunt scrollen om het te vinden of ernaar zoeken met behulp van het zoekvak.

    Image
    Image
  4. Selecteer het gewenste teken om het in te voegen.

    Image
    Image
  5. Sluit het pop-upvenster.

    Image
    Image

Aanbevolen: