Hoe de opdrachtsyntaxis in Windows te lezen

Inhoudsopgave:

Hoe de opdrachtsyntaxis in Windows te lezen
Hoe de opdrachtsyntaxis in Windows te lezen
Anonim

De syntaxis van een opdracht is in feite de regels voor het uitvoeren van de opdracht. U moet weten hoe u syntaxisnotatie moet lezen wanneer u een opdracht leert gebruiken, zodat u deze correct kunt uitvoeren.

Zoals je waarschijnlijk hier op Lifewire en misschien andere websites hebt gezien, worden opdrachtpromptopdrachten, DOS-opdrachten en zelfs veel uitvoeringsopdrachten beschreven met allerlei schuine strepen, haakjes, cursief, enz. Als je eenmaal weet wat er allemaal van die tekens waarnaar wordt verwezen, kun je de syntaxis van elk commando bekijken en meteen weten welke opties vereist zijn en welke opties kunnen worden gebruikt met welke andere opties.

Afhankelijk van de bron, ziet u mogelijk een iets andere syntaxis wanneer deze wordt gebruikt om opdrachten te beschrijven. We gebruiken een methode die Microsoft in het verleden heeft gebruikt, en alle syntaxis van opdrachten die we ooit op een site hebben gezien, is extreem vergelijkbaar, maar onthoud dat u de syntaxissleutel moet volgen die betrekking heeft op de opdrachten die u leest en niet aannemen dat alle websites en documentatie gebruiken exact dezelfde methode.

Opdrachtsyntaxissleutel

De volgende syntaxissleutel beschrijft hoe elke notatie in de syntaxis van een opdracht moet worden gebruikt. Voel je vrij om hiernaar te verwijzen terwijl we de drie voorbeelden onder de tabel doornemen.

Opdrachtsyntaxis Referentietabel
Notatie Betekenis
Vet Vetgedrukte items moeten precies worden getypt zoals ze worden weergegeven, dit geldt ook voor vetgedrukte woorden, schuine strepen, dubbele punten, enz.
Cursief Italic items zijn items die je moet leveren. Neem een cursief item niet letterlijk en gebruik het in de opdracht zoals getoond.
S p a c e s Alle spaties moeten letterlijk worden genomen. Als de syntaxis van een opdracht ruimte heeft, gebruik die ruimte dan bij het uitvoeren van de opdracht.
[Tekst tussen haakjes] Alle items binnen een beugel zijn optioneel. Haakjes moeten niet letterlijk worden genomen, dus gebruik ze niet bij het uitvoeren van een commando.
Tekst tussen haakjes Elke tekst die niet tussen haakjes staat, is vereist. In de syntaxis van veel opdrachten is de enige tekst die niet tussen een of meer haakjes staat de opdrachtnaam zelf.
{Tekst tussen accolades} De items binnen een accolade zijn opties, waarvan u must alleen één kiest. Accolades moeten niet letterlijk worden genomen, dus gebruik ze niet bij het uitvoeren van een commando.
Verticaal | bar Verticale staven worden gebruikt om items tussen haakjes en accolades te scheiden. Neem verticale balken niet letterlijk - gebruik ze niet bij het uitvoeren van opdrachten.
Elipsis … Een weglatingsteken betekent dat een item oneindig herhaald kan worden. Typ ellips niet letterlijk bij het uitvoeren van een opdracht en zorg ervoor dat u spaties en andere vereiste items gebruikt, zoals weergegeven bij het herhalen van items.

Brackets worden soms ook vierkante haken genoemd, accolades worden soms kronkelige haken of bloemhaken genoemd, en verticale staven worden soms pijpen, verticale lijnen of verticale schuine strepen genoemd. Ongeacht hoe je ze noemt, niemand mag ooit letterlijk worden genomen bij het uitvoeren van een commando.

Voorbeeld 1: Vol Commando

Hier is de syntaxis voor de opdracht vol, een opdracht die beschikbaar is vanaf de opdrachtprompt in alle versies van het Windows-besturingssysteem:

vol [rijden:]

Image
Image

Het woord vol is vetgedrukt, wat betekent dat het letterlijk moet worden genomen. Het staat ook buiten haakjes, wat betekent dat het vereist is. We bekijken de haakjes een paar alinea's verderop.

Volgende vol is een spatie. Spaties in de syntaxis van een commando moeten letterlijk worden genomen, dus als je het vol commando uitvoert, moet je een spatie plaatsen tussen vol en alles wat daarna komt.

Brackets geven aan dat alles wat erin staat optioneel is - wat er ook in staat, is niet vereist om de opdracht te laten werken, maar kan iets zijn dat je wilt gebruiken, afhankelijk van waarvoor je de opdracht gebruikt. Haakjes mogen nooit letterlijk worden genomen, dus voeg ze nooit toe bij het uitvoeren van een commando.

Binnen de haakjes staat het cursieve woord drive, gevolgd door een vetgedrukte dubbele punt. Alles wat cursief is, moet u aanleveren, niet letterlijk nemen. In dit geval verwijst een schijf naar een stationsletter, dus u wilt hier een stationsletter opgeven. Net als bij vol, aangezien : vetgedrukt is, moet het worden getypt zoals weergegeven.

Gebaseerd op al die informatie, zijn hier enkele geldige en ongeldige manieren om het vol-commando uit te voeren en waarom:

vol

Valid: Het vol-commando kan op zichzelf worden uitgevoerd omdat drive : optioneel is omdat het tussen haakjes staat.

vol d

Ongeldig: Deze keer wordt het optionele deel van het commando gebruikt, waarbij drive wordt gespecificeerd als d, maar de dubbele punt is vergeten. Onthoud dat we weten dat de dubbele punt bij de schijf hoort omdat deze in dezelfde reeks haakjes staat en we weten dat deze letterlijk moet worden gebruikt omdat deze vetgedrukt is.

vol e: /p

Ongeldig: De /p optie stond niet in de opdrachtsyntaxis, dus het vol-commando wordt niet uitgevoerd bij gebruik het.

vol c:

Valid: In dit geval werd het optionele drive : argument gebruikt zoals bedoeld.

Voorbeeld 2: Afsluitcommando

De hier vermelde syntaxis is voor de opdracht shutdown en is duidelijk veel complexer dan in het voorbeeld van de opdracht vol hierboven. Maar voortbouwend op wat je al weet, v alt er hier eigenlijk heel weinig meer te leren:

shutdown [ /i | /l | /s | /r | /g | /a | /p | /h | /e] [ /f] [ /m \\ computernaam] [ /t xxx] [ /d [ p: | u:] xx: yy] [/c " commentaar " ]

Image
Image

Onthoud dat items tussen haakjes altijd optioneel zijn, items buiten haakjes altijd vereist zijn, vetgedrukte items en spaties zijn altijd letterlijk en cursief gedrukte items moeten door u worden verstrekt.

Het grote nieuwe concept in dit voorbeeld is de verticale balk. Verticale balken tussen haakjes geven optionele keuzes aan. Dus in het bovenstaande voorbeeld kunt u, maar hoeft niet, ervoor kiezen om een van de volgende opties op te nemen bij het uitvoeren van een afsluitcommando: /i, /l , /s, /r, /g, / a, /p, /h of /e Net als haakjes bestaan er verticale balken om de syntaxis van opdrachten uit te leggen en moeten niet letterlijk worden genomen.

Het shutdown-commando heeft ook een geneste optie in [ /d [ p: | u:] xx : yy]-in principe een optie binnen een optie.

Net als bij het vol-commando in het eerste voorbeeld, zijn hier enkele geldige en ongeldige manieren om het shutdown-commando te gebruiken:

afsluiten /r /s

Ongeldig: De opties /r en /s kunnen niet samen worden gebruikt. Deze verticale balken geven keuzes aan, waarvan u er maar één kunt kiezen.

afsluiten /s p:0:0

Invalid: /s gebruiken is prima, maar het gebruik van p:0:0is niet omdat deze optie alleen beschikbaar is met de /d optie, die we vergeten zijn te gebruiken. Het juiste gebruik zou zijn geweest shutdown /s /d p:0:0.

afsluiten /r /f /t 0

Geldig: Alle opties zijn deze keer correct gebruikt. De /r optie werd niet gebruikt met een andere keuze binnen de reeks haakjes, en de /f en /topties werden gebruikt zoals beschreven in de syntaxis.

Voorbeeld 3: Net Gebruik Commando

Laten we voor ons laatste voorbeeld kijken naar het net use commando, een van de net commando's. De syntaxis is een beetje rommelig, dus we hebben het hieronder afgekort om het wat gemakkelijker uit te leggen (zie de volledige syntaxis hier):

net use [{ devicename | }] [ computernaam sharenaam [{ wachtwoord | }] [ /persistent: { ja | no }] [ /savecred] [ /delete]

Image
Image

De opdracht net use heeft twee instanties van een nieuwe notatie: de accolade. Een accolade geeft aan dat één, en slechts één, van de keuzes, gescheiden door één of meer verticale balken, vereist is. Dit is anders dan de beugel met verticale balken die optionele keuzes aangeeft.

Laten we eens kijken naar een aantal geldige en ongeldige toepassingen van internetgebruik:

netto gebruik e:\\server\files

Ongeldig: De eerste set accolades betekent dat u een apparaatnaam kunt opgeven of het jokerteken kunt gebruiken - dat kan niet beide doen. Ofwel net use e: \\server\files of net use\\server\files zouden geldige manieren zijn geweest om in deze geval.

netto gebruik\\appsvr01\source 1lovet0visitcanada /persistent:no

Geldig: We hebben verschillende opties correct gebruikt bij deze uitvoering van het gebruik van het net, waaronder één geneste optie. We gebruikten de indien nodig om te kiezen tussen het en het specificeren van een apparaatnaam, we specificeerden een share [source] op een server [appsvr01] en kozen er vervolgens voor om daarvoor een { wachtwoord } op te geven share, 1lovet0visitcanada, in plaats van het internetgebruik te forceren om ons om één {} te vragen. We hebben ook besloten om niet toe te staan dat deze nieuwe gedeelde schijf automatisch opnieuw wordt verbonden wanneer we de computer de volgende keer opstarten [ /persistent:no].

netto gebruik /aanhoudend

Ongeldig: In dit voorbeeld hebben we ervoor gekozen om de optionele schakelaar /persistent te gebruiken, maar zijn vergeten de dubbele punt ernaast op te nemen en ook vergeten te kiezen tussen de twee vereiste opties, yes of no, tussen de accolades. Het uitvoeren van net use /persistent:yes zou een geldig gebruik van net use zijn geweest.

Aanbevolen: