Wat is Fibre Channel?

Inhoudsopgave:

Wat is Fibre Channel?
Wat is Fibre Channel?
Anonim

Fibre Channel is een hogesnelheidsnetwerktechnologie die wordt gebruikt om servers te verbinden met dataopslagnetwerken. Fibre Channel-technologie zorgt voor krachtige schijfopslag voor toepassingen op veel bedrijfsnetwerken en ondersteunt gegevensback-ups, clustering en replicatie.

Fibre Channel versus glasvezelkabels

Image
Image

Fibre Channel-technologie ondersteunt zowel glasvezel- als koperbekabeling, maar koper beperkt Fibre Channel tot een maximaal aanbevolen bereik van 30 meter, terwijl duurdere glasvezelkabels tot 10 kilometer reiken. De technologie werd specifiek Fibre Channel genoemd in plaats van Fibre Channel om te onderscheiden dat deze zowel glasvezel- als koperbekabeling ondersteunt.

Fibre Channel-snelheid en prestaties

De originele versie van Fibre Channel werkte met een maximale gegevenssnelheid van 1 Gbps. Nieuwere versies van de standaard verhoogden deze snelheid tot 128 Gbps, waarbij ook 8, 16 en 32 Gbps-versies in gebruik waren.

Fibre Channel volgt niet de typische OSI-modellagen. Het is opgesplitst in vijf lagen:

  • FC-4 – Protocoltoewijzingslaag
  • FC-3 – Gemeenschappelijke dienstenlaag
  • FC-2 – Signaalprotocol
  • FC-1 – Transmissieprotocol
  • FC-0 – PHY-verbindingen en bekabeling

Fibre Channel-netwerken hebben een historische reputatie als duur om te bouwen, moeilijk te beheren en inflexibel om te upgraden vanwege incompatibiliteit tussen producten van leveranciers. Veel Storage Area Network-oplossingen maken echter gebruik van Fibre Channel-technologie. Gigabit Ethernet is echter naar voren gekomen als een goedkoper alternatief voor opslagnetwerken. Gigabit Ethernet kan beter profiteren van internetstandaarden voor netwerkbeheer zoals SNMP.

FAQ

    Welke Fibre Channel-zone is het meest beperkend?

    Harde zonering is restrictiever dan zachte zonering. Harde zonering is geïmplementeerd in hardware met behulp van fysieke switchpoorten, waardoor het een veiligere zoneringsmethode is. Zachte zonering is geïmplementeerd in software, waardoor het flexibeler en gemakkelijker te beheren is, maar minder veilig.

    Wat is het verschil tussen Fibre Channel- en FCoE-opslag?

    Fibre Channel (FC) is een protocol voor seriële gegevensoverdracht dat wordt gebruikt om servers te verbinden met netwerken voor gegevensopslaggebied. Fibre Channel over Ethernet (FCoE) kapselt Fibre Channel-frames over Ethernet-netwerken in. Omdat FCoE de noodzaak elimineert om netwerken voor opslag en netwerken te installeren, is het minder duur en minder complex dan FC.

Aanbevolen: