Sonos Roam Review: Sonos-kwaliteit onderweg

Inhoudsopgave:

Sonos Roam Review: Sonos-kwaliteit onderweg
Sonos Roam Review: Sonos-kwaliteit onderweg
Anonim

Bottom Line

De Roam-speaker is een kleine versie van Sonos' premium, in-home audio-ervaring.

Sonos Roam

Image
Image

Sonos heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen. Lees verder voor hun volledige mening.

The Roam is een interessante release voor Sonos. In 2019 kwam het merk uit met de Sonos Move, wat neerkwam op zijn uitstapje naar de draagbare Bluetooth-ruimte. Voorheen richtte Sonos zich vooral op in-home, multiroom-speakers die verbinding maken via wifi en de Sonos-app. De Roam is de eerste echte draagbare luidspreker omdat hij dezelfde grootte en vorm heeft als een JBL Flip of de Ultimate Ears-luidsprekers die een groot deel van de markt hebben veroverd.

Dit is vooral vreemd omdat Sonos van oudsher sterk tegen Bluetooth-luidsprekers is geweest, hoogstwaarschijnlijk vanwege de compressie met verlies die inherent is aan deze draadloze technologie. De Roam biedt Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit, behoorlijke waterbestendigheid en het Sonos-afgestemde geluid. Dus theoretisch zou je met dit ding het beste van twee werelden moeten krijgen. Ik heb er een in handen gekregen, en dit is hoe ik denk dat het standhoudt.

Ontwerp: Strak en uniek

Sonos heeft een manier om zijn luidsprekers geschikt te maken voor verschillende soorten huizen. Afgeronde hoeken, rubberen behuizingen en een eenvoudig, eenkleurig kleurenschema passen allemaal mooi in de ontwerptaal van Sonos, en de Roam volgt het voorbeeld. In plaats van een rechthoekige of cilindrische benadering te volgen die te vinden is in veel andere draagbare Bluetooth-luidsprekers, lijkt de Roam meer op een rechthoekig prisma dat ongeveer 6,5 inch lang is.

Afgeronde hoeken, rubberen behuizingen en een eenvoudig, eenkleurig kleurenschema passen allemaal mooi in de ontwerptaal van Sonos, en de Sonos Roam volgt dit voorbeeld.

Het is beschikbaar in de Shadow Black-versie die ik heb en een zachtere Lunar White. De bedieningselementen bevinden zich aan het ene uiteinde van het apparaat, met de aan / uit-knop, LED-indicator en oplaadpoort aan de zijkant. Er is de klassieke, stijve Sonos-grill die de hele voorkant van het apparaat bedekt. Het ziet er allemaal mooi uit, past goed in de Sonos-lijn en ziet er ook nog eens anders uit dan de luider gekleurde concurrenten zoals JBL en UE.

Draagbaarheid, duurzaamheid en bouwkwaliteit: klein genoeg om mee te nemen, duurzaam genoeg om te overleven

Met al het ontwerpvermogen van Sonos, blijft de draagbaarheid en duurzaamheid van zijn producten een beetje een vraagteken. Het merk heeft tenslotte een leeuwendeel van zijn R&D besteed aan hoogwaardige boekenplank- en wifi-speakers. Toen ik de Roam in handen kreeg, was ik echt onder de indruk van hoe robuust hij aanvoelt.

De dikke rubberen bumpers en gecondenseerde, compacte make-up geven me veel vertrouwen dat deze luidspreker het zal overleven als hij in een rugzak wordt gestopt. Voeg daarbij een indrukwekkende IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid (genoeg om zelfs zware neerslag en puin te weerstaan), en je hebt een indrukwekkend aanbod.

Als je op zoek bent naar een betaalbare draagbare luidspreker, dan is dit het zeker niet.

Ik hou ook echt van hoe klein het ding is. Het meet minder dan 7 centimeter lang en elke zijde van de afgeronde driehoek is slechts een paar centimeter. Hierdoor is hij merkbaar kleiner dan vergelijkbare UE- en JBL-producten. Het is ook verrassend goed gewogen. Sonos is erin geslaagd om alle componenten in de Roam te krijgen en het hele product onder de 1 pond te houden.

Maar omdat dat gewicht mooi verdeeld is over de lengte van het chassis, voelt het toch degelijk en duurzaam aan. Dat komt grotendeels door het klassieke Sonos-rubber en de grill die in het toestel is ingebouwd en de ingezette plastic belettering van het logo. Het voelt allemaal premium in de hand zonder te omslachtig te zijn. Het is een belangrijk evenwicht dat moeilijk te bereiken is voor een luidsprekerfabrikant.

Connectiviteit en setup: solide, zodra je door de Sonos-hoepels springt

Dit is een moeilijke categorie voor mij om te beoordelen voor de Roam. Sonos is koppig geweest over de connectiviteit van zijn luidsprekers en dwong je eerder om de app te downloaden en te koppelen met je wifi-netwerk om zelfs je luidsprekers te kunnen gebruiken. Dit geldt voor Roam, met uitzondering van de nieuwe Bluetooth-functionaliteit.

Het koppelen van het apparaat als een Bluetooth-luidspreker aan een telefoon en een computer, hoewel meer kant-en-klaar dan het doorlopen van de begeleide installatie van Sonos, mist het punt van een high-end luidspreker als deze. Het is een geweldige optie als je het wilt gebruiken terwijl je onderweg bent, maar als je toegang hebt tot een Wi-Fi-netwerk, is die route de beste optie.

Image
Image

Mijn specifieke ervaring met het opzetten van de Roam was op zijn best rotsachtig. Ik heb een pre-release-eenheid ontvangen, dus een deel hiervan kan worden toegeschreven aan software- / firmwareproblemen die in de loop van de tijd zullen worden gladgestreken, maar ik was een beetje teleurgesteld over een merk dat dit "onboardingproces" had moeten vergrendelen met jaar app-ervaring.

Om je Sonos in te stellen via wifi, moet je eerst de app downloaden en vervolgens de speaker aanzetten met de knop op de achterkant. Van daaruit leidt het u door het proces om uw Roam toe te laten tot uw specifieke Wi-Fi-netwerk. Ik moest dit proces eigenlijk halverwege opnieuw opstarten omdat ik de functie "tik om te koppelen" niet goed kon laten werken met mijn iPhone.

Toen het eenmaal was ingesteld, werkte het prima, maar het is niet hetzelfde als een Bluetooth-luidspreker. Het is echt het beste als je de Sonos-app gebruikt, je verschillende muziekservices inschakelt en daardoor audio op gang brengt. Als je je Sonos-app als een soort "commandocentrum" gebruikt, zou je ervaring vrij goed moeten zijn gladgestreken.

Geluidskwaliteit: Indrukwekkend strak, maar weinig openheid

Over het algemeen vind ik het leuk wat Sonos doet op het gebied van EQ en geluidskwaliteit. Sommige van mijn favoriete systemen gebruiken stereoparen van de Sonos One of Sonos Five (de vlaggenschiplijn van luidsprekers voor het hele huis). Het is niet de vlakste audio, maar er is meestal een goede balans tussen de bas, de middentonen en de hoge tonen.

De Roam draagt dit EQ-formaat en de signaalverwerking prachtig over naar de draagbare vormfactor. Er is een afgestemde, op het midden gerichte woofer en een meer genuanceerde tweeter, beide aangedreven door hun eigen klasse-D-versterkers. Dit is vergelijkbaar met het individuele versterkerformaat dat Sonos op veel van zijn producten gebruikt. In dit geval is dat fijn om te horen, want als je naar muziek luistert op een terrastafel of vanuit je boekenplank op kantoor, geeft het een mooi, vol, gebalanceerd geluid in situaties waar dat anders misschien niet het geval zou zijn geweest.

Waar de geluidskwaliteit een beetje tekortschiet, is toegegeven, te wijten aan meer een beperking van kleine luidsprekers in het algemeen dan van deze kleine luidspreker specifiek. Omdat het geluid afkomstig is van een enkele woofer in een kleine behuizing, klinkt het vreemd directioneel. Het zal zeker anders klinken als je op 20 voet afstand bent in plaats van ernaast te zitten. JBL en UE hebben in dit opzicht grote stappen gezet, met 360-graden audio en waanzinnig pittige geluidsfasen. Maar deze andere fabrikanten bieden deze volheid meestal ten koste van een strakke, gebalanceerde EQ (waardoor je toevlucht neemt tot zware, soms slappe bas).

Er is een afgestemde, op het midden gerichte woofer en een meer genuanceerde tweeter, beide aangedreven door hun eigen klasse-D-versterkers.

En dan is er de TruePlay-afstemming op de Roam, die tot doel heeft de EQ aan te passen op basis van wat de ingebouwde microfoons van je omgeving vinden. Ik merkte niet veel praktisch verschil in mijn tests, maar het is er als je het een kans wilt geven. Het korte antwoord hier is dat als je een luide, zware, basgerichte luidspreker wilt, de Roam misschien niet de beste keuze is. Als je een allround geweldig klinkende luidspreker wilt die in je tas past, zou dit het kunnen zijn.

Batterijlevensduur: op zijn best redelijk

Met 10 uur redelijk volume op een enkele lading, ga ik niet zeggen dat de batterijduur die hier wordt aangeboden "slecht" is." Tijdens mijn tests heb ik de luidspreker behoorlijk hard ingedrukt, waardoor het volume het grootste deel van de tijd rond de 75 procent bleef hangen. Op deze niveaus had ik de neiging om meer als 12 of 13 uur afspeeltijd te krijgen. Het is leuk om te zien dat Sonos een conservatieve real-world schatting, maar met andere vergelijkbare luidsprekers die je 12 tot 15 uur kosten, kan ik het niet helpen, maar ik denk dat de schatting hier zichzelf een beetje kort verkoopt.

De oplaadtijd is best aardig, vooral als je een steen met een hoger wattage gebruikt (apart verkrijgbaar door Sonos) en de meegeleverde USB-C-kabel. Hierdoor ben je in ongeveer een uur of twee volledig opgeladen. Een andere leuke functie die hier wordt aangeboden, is de Qi draadloze oplaadmogelijkheid. Plaats je luidspreker gewoon op je draadloze oplaadpad en hij wordt opgeladen.

Image
Image

Ik merkte wel dat mijn oplaadpads met een lager wattage behoorlijk wisselvallig waren met het daadwerkelijk opladen van de Roam, dus het is het beste om de stroomvereisten te raadplegen voordat je op deze opladers vertrouwt. Sonos verkoopt wel een magnetische draadloze oplaadbasis die er op een bureau heel mooi uit zou zien als een "thuisbasis" voor de luidspreker, maar ik heb niet voor dat pakket gekozen voor deze review, dus ik kan niet instaan voor de effectiviteit van die oplader.

Software en extra functies: alles in het Sonos-ecosysteem

Zoals besproken in het gedeelte Connectiviteit, is de beste manier om je volledige geld uit Roam te halen, ervoor te zorgen dat je de Sonos-app gebruikt. Ik vond de (weliswaar beperkte) tweebands EQ een heel eind om het geluid beter te maken.

Uit de doos wordt het hoge einde van het geluidsspectrum een beetje opgeslokt door de resonantie van de luidspreker, vooral bij het luisteren naar zware popmixen, dus het verhogen van de hoge tonen was een must. Ik vind ook dat, als je eenmaal je verschillende muziekservices zoals Apple en Spotify naar de Sonos-app hebt geïmporteerd, de interface best mooi is en gemakkelijk in te bellen.

Image
Image

Maar de echte sleutel hier is hoe deze luidspreker speelt met de rest van de Sonos-reeks. Net als elke andere luidspreker, verschijnt de Roam eenmaal op je wifi-systeem naast de rest van je Sonos-apparaten. Hierdoor kun je het in je "hele huis" audiosysteem vouwen, waardoor het geweldig is voor feesten en meer.

Wat uniek is, is dat, omdat de Roam op batterijen werkt, je hem de "zwevende luidspreker" in je systeem kunt maken, zodat je hem naar de badkamer kunt verplaatsen tijdens een douche of naar de achtertuin tijdens een zwembadfeest. Afgezien van deze integratie, zal de Roam ongeveer hetzelfde werken als elke andere Bluetooth-luidspreker die je hebt gebruikt.

Prijs: wees bereid om de Sonos-premie te betalen

Als je op zoek bent naar een betaalbare draagbare luidspreker, dan is dit het zeker niet. Zelfs in het midden tot hoge segment van de concurrentieruimte (zoals JBL bijvoorbeeld), beta alt u minder. De huidige verkoopprijs voor de Roam is ongeveer $ 169, en dat is gemakkelijk meer dan de meeste concurrenten.

Wat je hier koopt is een merk. Als je het prettig vindt hoe Sonos omgaat met de geluidskwaliteit, heb je misschien al een op Sonos gebaseerd systeem en wil je het gemak van het gebruik van de Sonos-app om het apparaat te bedienen. Het prijskaartje is in dit geval waarschijnlijk goed voor je, en waarschijnlijk is het niet eens zo verrassend. Maar deze luidspreker is zeker aan de premium kant van de markt.

Image
Image

Sonos Roam vs. Bose SoundLink Mini II

Ik heb JBL en Ultimate Ears veel genoemd in deze recensie, maar de betere vergelijking in dit geval is de SoundLink Mini II van Bose. Zowel de Roam als de SoundLink gebruiken apps en hebben wifi-functionaliteit. Ze spelen allebei goed met AirPlay 2 en ze hebben allebei een eigen benadering van EQ en geluidskwaliteit. Hun prijzen liggen zelfs binnen $ 10 van elkaar. De keuze komt er dus echt op neer welk merk voor jou het beste klinkt.

Een mooie kleine luidspreker voor Sonos-fans

Het is eigenlijk een beetje verrassend hoe lang het duurde voordat Sonos met een draagbare luidspreker van klein formaat uitkwam. Omdat het bedrijf niet afhankelijk is van Bluetooth als verbindingsmiddel, paste het formaat niet zo natuurlijk in hun opstelling als de luidsprekers met alleen wifi voor thuis waar ze beroemd om zijn geworden. Het v alt niet te ontkennen hoe capabel de Sonos Roam is. Het klinkt geweldig, het is onberispelijk gebouwd en het past naadloos in een groter Sonos-systeem. En voor deze prijs moet je je concentreren op Sonos als startpunt voor de rest van je geluidssysteem. Als je niet zo specifiek bent voor het merk, kun je voor minder geld Bluetooth-luidsprekers krijgen die ook geweldig zullen klinken.

Specs

  • Productnaam Roam
  • Productmerk Sonos
  • UPC 840136801467
  • Prijs $169.00
  • Releasedatum maart 2021
  • Gewicht 0.95 lbs.
  • Productafmetingen 6,6 x 2,4 x 2,4 inch.
  • Kleur Lunar White, Shadow Black
  • Levensduur batterij 10 uur
  • Bedraad/Draadloos Draadloos
  • Draadloos bereik 30M
  • Garantie 1 jaar
  • Bluetooth Bluetooth 5.0
  • Audiocodecs SBC, AAC

Aanbevolen: