Wat is het FLAC-audioformaat?

Inhoudsopgave:

Wat is het FLAC-audioformaat?
Wat is het FLAC-audioformaat?
Anonim

De Free Lossless Audio Codec is een compressiestandaard die oorspronkelijk is ontwikkeld door de non-profit Xiph.org Foundation. Het ondersteunt digitale audiobestanden die akoestisch identiek zijn aan het originele bronmateriaal. FLAC-gecodeerde bestanden, die meestal de extensie.flac hebben, vallen op door hun open-sourceconstructie, kleine bestandsgroottes en snelle decoderingstijden.

Image
Image

FLAC-bestanden zijn populair in de verliesvrije audioruimte. In digitale audio is een lossless codec er een die geen belangrijke signaalinformatie over de originele analoge muziek verliest tijdens het bestandscompressieproces. Veel populaire codecs gebruiken compressiealgoritmen met verlies, bijvoorbeeld de MP3- en Windows Media Audio-standaarden, die tijdens het renderen enige geluidskwaliteit verliezen.

Muziek-cd's rippen

Veel gebruikers die een back-up willen maken van hun originele audio-cd's (cd-ripping) kiezen ervoor om FLAC te gebruiken om het geluid te behouden in plaats van een verliesgevend formaat te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat als de originele bron beschadigd is of verloren gaat, een perfecte kopie kan worden gereproduceerd met behulp van de eerder gecodeerde FLAC-bestanden.

Van alle beschikbare audioformaten zonder verlies, is FLAC misschien wel de meest populaire die tegenwoordig wordt gebruikt. Sommige HD-muziekservices bieden nummers in dit formaat om te downloaden.

Het rippen van een audio-cd naar FLAC levert doorgaans bestanden op met een compressieverhouding tussen 30 en 50 procent. Vanwege het verliesvrije karakter van het formaat, geven sommige mensen er ook de voorkeur aan hun digitale muziekbibliotheek als FLAC-bestanden op externe opslagmedia op te slaan en indien nodig te converteren naar formaten met verlies (MP3, AAC, WMA en andere), bijvoorbeeld om te synchroniseren met een MP3 speler of een ander type draagbaar apparaat.

FLAC-kenmerken

De FLAC-standaard wordt ondersteund op alle belangrijke besturingssystemen, waaronder Windows 10, macOS High Sierra en hoger, de meeste Linux-distributies, Android 3.1 en nieuwer, en iOS 11 en nieuwer.

FLAC-bestanden ondersteunen metadata-tagging, albumhoezen en snel zoeken naar inhoud. Omdat het een niet-eigendomsformaat is met roy altyvrije licenties voor de kerntechnologie, is FLAC vooral populair bij open-sourceontwikkelaars. Vooral de snelle streaming en decodering van FLAC in vergelijking met andere formaten maken het geschikt voor online afspelen.

Vanuit technisch oogpunt ondersteunt de FLAC-encoder:

  • Bemonsteringsfrequenties tussen 1 Hz tot 65, 545 Hz in stappen van 1 Hz, of 10 Hz tot 655, 350 Hz in stappen van 10 Hz, met gebruik van één tot acht kanalen.
  • PCM-bitresolutie van 4 tot 24 bits per sample (hoewel alleen samples met vaste komma en niet met drijvende komma worden ondersteund).

FLAC-beperkingen

Het belangrijkste nadeel van FLAC-bestanden is dat de meeste hardware ze niet standaard ondersteunt. Hoewel besturingssystemen voor computers en smartphones zijn begonnen met het ondersteunen van FLAC, ondersteunde Apple het pas in 2017 en Microsoft tot 2016, ondanks het feit dat de codec voor het eerst werd uitgebracht in 2001. Consumentenhardwarespelers ondersteunen FLAC over het algemeen niet, maar vertrouwen op lossy -maar veelgebruikte formaten zoals MP3 of WMA.

Een van de redenen waarom FLAC een tragere acceptatie door de industrie heeft gehad, ondanks zijn superioriteit als compressie-algoritme, is dat het geen enkele vorm van beheer van digitale rechten ondersteunt. FLAC-bestanden worden door hun ontwerp niet gehinderd door softwarelicentieschema's, wat het nut ervan voor commerciële streamingleveranciers en de commerciële muziekindustrie als geheel beperkt.

FAQ

    Hoe converteer ik een FLAC-bestand?

    Gebruik een gratis audiobestandsconverter zoals Zamzar, Online-Convert.com of Media.io om FLAC-bestanden naar M4A en andere vergelijkbare formaten te converteren.

    Hoe speel ik FLAC-bestanden in iTunes?

    Om FLAC-bestanden in iTunes af te spelen, moet u de bestanden converteren naar een ondersteund formaat of een FLAC-speler-app gebruiken. U kunt iTunes gebruiken om FLAC-bestanden naar ALAC en andere compatibele formaten te converteren.

    Hoe speel ik FLAC in Windows Media Player?

    Voordat u FLAC-bestanden in Windows Media Player kunt afspelen, moet u eerst het Media Player Codec Pack downloaden en installeren. Nadat je je computer opnieuw hebt opgestart, zouden FLAC-bestanden automatisch moeten openen in Media Player.

    Wat is beter, WAV of FLAC?

    Zowel WAV als FLAC zijn verliesvrije audioformaten, dus ze klinken hetzelfde. WAV-bestanden zijn echter niet gecomprimeerd, wat betekent dat ze veel groter zijn. Daarom is FLAC het voorkeursformaat voor het opslaan van muziek.

    Waar kan ik FLAC-muziek kopen?

    Populaire websites waar je FLAC-muziek kunt vinden, zijn onder meer 7digital, ProStudio Masters en Bandcamp. Sommige platenmaatschappijen, zoals Merge Records, bieden FLAC-versies van albums te koop aan op hun websites.

Aanbevolen: