Hoe binair te lezen

Inhoudsopgave:

Hoe binair te lezen
Hoe binair te lezen
Anonim

Wat te weten

  • Eenvoudige binaire getallen zonder teken bestaan alleen uit enen en nullen. Begin bij het meest rechtse cijfer en werk naar links.
  • De nullen zijn altijd nul. Elke positie vertegenwoordigt toenemende machten van 2 beginnend met 20, wat gelijk is aan 0.
  • Voeg de waarden van alle getallen toe voor het bekendere resultaat met grondtal 10.

Dit artikel legt uit hoe u eenvoudige niet-ondertekende binaire getallen kunt lezen en bevat informatie over ondertekende binaire getallen, die zowel positieve als negatieve getallen kunnen aangeven.

Hoe binaire code te lezen

"Lezen" binaire code betekent meestal het vertalen van een binair getal naar een 10 (decimaal) getal dat mensen kennen. Deze conversie is eenvoudig genoeg om in je hoofd uit te voeren als je eenmaal begrijpt hoe de binaire taal werkt.

Elke cijferlocatie in een binair getal heeft een specifieke waarde als het cijfer geen nul is. Zodra je al die waarden hebt bepaald, tel je ze gewoon bij elkaar op om de 10 (decimale) waarde van het binaire getal te krijgen.

Om te zien hoe dit werkt, neem het binaire getal 11001010.

  1. De beste manier om een binair getal te lezen, is door met het meest rechtse cijfer te beginnen en naar links te werken. De macht van die eerste locatie is nul, wat betekent dat de waarde voor dat cijfer, als het geen nul is, twee tot de macht nul is, of één. In dit geval, aangezien het cijfer een nul is, zou de waarde voor deze plaats nul zijn.

    Image
    Image
  2. Ga verder naar het volgende cijfer. Als het een één is, bereken dan twee tot de macht één. Noteer ook deze waarde. In dit voorbeeld is de waarde twee tot de macht één, wat twee is.

    Image
    Image
  3. Blijf dit proces herhalen totdat je helemaal bij het meest linkse cijfer bent.

    Image
    Image
  4. Om te eindigen hoef je alleen maar al die getallen bij elkaar op te tellen om de totale decimale waarde van het binaire getal te krijgen: 128 + 64 + 0 + 0 + 8 + 0 + 2 + 0=202

    Een andere manier om dit hele proces in vergelijkingsvorm te zien is als volgt: 1 x 27 + 1 x 26 + 0 x 2 5 + 0 x 24 + 1 x 23 + 0 x 22 + 1 x 2 1 + 0 x 20=202

Ondertekende binaire getallen

De bovenstaande methode werkt voor eenvoudige, niet-ondertekende binaire getallen. Computers hebben echter een manier nodig om negatieve getallen ook binair weer te geven.

Hierdoor gebruiken computers ondertekende binaire getallen. In dit type systeem staat het meest linkse cijfer bekend als het tekenbit, terwijl de overige cijfers bekend staan als de magnitudebits.

Het lezen van een ondertekend binair getal is bijna hetzelfde als niet-ondertekend, met één klein verschil.

  1. Voer dezelfde procedure uit als hierboven beschreven voor een niet-ondertekend binair getal, maar stop zodra u het meest linkse bit bereikt.

    Image
    Image
  2. Bekijk het meest linkse stukje om het teken te bepalen. Als het een één is, is het getal negatief. Als het een nul is, is het getal positief.

    Image
    Image
  3. Voer nu dezelfde berekening uit als hiervoor, maar pas het juiste teken toe op het getal zoals aangegeven door het meest linkse bit: 64 + 0 + 0 + 8 + 0 + 2 + 0=-74
  4. Met de ondertekende binaire methode kunnen computers getallen weergeven die positief of negatief zijn. Het verbruikt echter wel een eerste bit, wat betekent dat grotere getallen iets meer geheugen nodig hebben dan niet-ondertekende binaire getallen.

Binaire getallen begrijpen

Als je geïnteresseerd bent in het leren lezen van binaire getallen, is het belangrijk om te begrijpen hoe binaire getallen werken.

Binair staat bekend als een "base 2" nummeringssysteem, wat betekent dat er twee mogelijke getallen zijn voor elk cijfer; een één of een nul. Grotere getallen worden geschreven door extra enen of nullen toe te voegen aan het binaire getal.

Weten hoe je binair moet lezen is niet essentieel voor het gebruik van computers, maar het is goed om het concept te begrijpen om een beter begrip te krijgen van hoe computers getallen in het geheugen opslaan. Het stelt u ook in staat termen als 16-bits, 32-bits, 64-bits en geheugenmetingen zoals bytes (8 bits) te begrijpen.

Aanbevolen: