Waarom uw volgende laptop een OLED-scherm kan hebben

Inhoudsopgave:

Waarom uw volgende laptop een OLED-scherm kan hebben
Waarom uw volgende laptop een OLED-scherm kan hebben
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • OLED-schermen hebben vooruitgang geboekt in efficiëntie die leiden tot een betere levensduur van de batterij.
  • Lagere prijzen betekenen dat OLED nu concurrerend is met 4K LED-schermen.
  • Dell's XPS 13 zal een test zijn voor de levensvatbaarheid van technologie in kleine, lichte laptops.
Image
Image

Je volgende laptop kan een OLED-scherm hebben, en je zult er dol op zijn.

OLED-schermen zijn superieur aan de lcd's in de meeste laptops, maar een korte batterijduur en hoge prijzen hebben ervoor gezorgd dat ze niet geschikt zijn voor kleine, draagbare pc's. Dell's nieuwste XPS 13 zou daar verandering in kunnen brengen. Het heeft een 3, 456 x 2, 160 OLED en belooft een contrastverhouding van 100.000:1, bijna honderd keer beter dan een typisch LCD-laptopscherm.

Dit is niet de eerste keer dat Dell OLED gebruikt. Alienware, waarvan Dell eigenaar is, introduceerde een kortstondige OLED-variant van de Alienware 13. Ik heb dat model in 2016 getest. Het scherm was verbluffend, maar had een nadeel: een verschrikkelijke batterijduur. Nu denkt Dell dat het het efficiëntieprobleem van OLED heeft opgelost, en de XPS 13 zal als bewijs dienen.

"We zijn eindelijk op het punt gekomen waarop de OLED bijna net zo efficiënt kan zijn als een gewoon LED-achtergrondverlichtingssysteem, wat een van de redenen is waarom we zijn overgestapt en zeiden: 'nu is het klaar voor algemeen gebruik'" zei Randall Heaton, Dell's productmanager van XPS-notebooks.

OLED-efficiëntie is er

De levensduur van de batterij is een centraal punt in de OLED-beeldschermtechnologie, die fundamenteel verschilt van het beeldscherm met led-achtergrondverlichting in uw huidige laptop of computermonitor. De achtergrondverlichting van een LED-scherm is altijd aan, zelfs als het scherm helemaal donker is.

OLED is echter zelfemitterend, wat betekent dat elke pixel zijn eigen licht produceert. Een perfect donkere pixel geeft geen licht en gebruikt (bijna) geen stroom. Klinkt efficiënt, toch? Maar er is een probleem. Het blijkt dat OLED meer stroom verbruikt dan LED bij het weergeven van een wit scherm of heldere kleuren met een hoge verzadiging.

LCD en OLED zijn verschillend in de middengrijze inhoud. En de meeste inhoud die u bekijkt, is in dat middelste grijs.

"OLED's zijn niet zo efficiënt in het weergeven van wit, maar ze zijn veel efficiënter in het weergeven van zwart", zei Heaton. Dat betekent dat een OLED-scherm langer meegaat dan een LED wanneer u een film kijkt of toepassingen in de donkere modus gebruikt.

Heton zegt echter dat "de efficiëntie is verbeterd" in nieuwere OLED-schermen, waardoor de kloof tussen LED en OLED bij het weergeven van heldere beelden wordt verkleind.

De XPS 13 OLED claimt in de meeste situaties een batterijduur van ten minste acht uur te halen, en meer dan het dubbele bij de minst veeleisende workloads. Dat is ondanks een bescheiden batterij van 52 wattuur, bijna de helft van de batterij in Dell's XPS 15 OLED.

Als het om kwaliteit gaat, is OLED koning

Dell's XPS 13 OLED levert een aanzienlijke sprong in beeldkwaliteit ten opzichte van het optionele 4K LED-paneel. "Het is een veel leukere ervaring voor zover er contrast in zit voor veel mooiere foto's," zei Heaton.

De specificaties zijn gunstig. De XPS 13 OLED heeft een torenhoge contrastverhouding en kan een uitgebreid kleurenpalet weergeven. Toch is dit slechts een deel van het verhaal. Jongseo Lee, een displaytechnoloog bij Dell, benadrukte dat het voordeel in de praktijk groter is dan de cijfers suggereren.

Image
Image

"Als je hetzelfde kleurengamma hebt en LCD vergelijkt met OLED, kunnen ze allebei dezelfde dekking claimen", zei Lee. "Maar LCD en OLED zijn anders in de middengrijze inhoud. En de meeste inhoud die je bekijkt is in dat middengrijs."

Zijn punt is dit: bijna alles wat we op een laptop bekijken, of het nu een film, Word-document of webpagina is, duwt niet de maximale of minimale helderheid die mogelijk is. De meeste vallen ergens in het "middengrijs" tussen die uitersten. Dat is waar OLED beter presteert.

Na in het verleden OLED-laptops te hebben getest, kan ik Lee's punt met ervaring bevestigen. Het contrast en de kleur van OLED zijn duidelijk superieur aan die van LED bij dagelijks gebruik. Het is moeilijk om terug te gaan als je het verschil voor jezelf ziet.

De laatste hindernis? Prijs

Dell's XPS 13 OLED hoopt de batterijduur van zijn 4K LED-neef te evenaren en tegelijkertijd een veel superieure beeldkwaliteit te leveren. Toch staat er nog een laatste hindernis tussen OLED's en acceptatie in reguliere laptops: prijs.

"Het is nooit een goedkope oplossing geweest", zei Randall. "Tussen dat en de impact op de levensduur van de batterij, daarom heb je het nog niet zo wijdverspreid gezien."

We zijn eindelijk zover dat de OLED bijna net zo efficiënt kan zijn als een gewoon LED-achtergrondverlichtingssysteem…

Randall zegt dat paneelfabrikanten, zoals Samsung, de afgelopen twee jaar met succes de prijzen hebben verlaagd. De XPS 13 OLED zal een upgrade van $ 300 zijn ten opzichte van het basistouchscreen. Dat is niet goedkoop, maar het verbindt het 4K LED-paneel, wat ook een upgrade van $ 300 is.

Als deze trend zich voortzet, hebben laptopfabrikanten weinig reden om LED in laptopschermen met hoge resolutie te gebruiken, waardoor de poorten worden geopend voor adoptie in een bredere selectie pc-laptops.

Aanbevolen: