Waarom je volgende camera waarschijnlijk een point-and-shoot kan zijn

Inhoudsopgave:

Waarom je volgende camera waarschijnlijk een point-and-shoot kan zijn
Waarom je volgende camera waarschijnlijk een point-and-shoot kan zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Grote camerafabrikanten hebben de productie van point-and-shoot-camera's teruggeschroefd, volgens een nieuw rapport.
  • Hoewel de markt voor deze compactcamera's behoorlijk drastisch is gekrompen, is de vraag niet volledig verdampt.
  • Sommige professionele fotografen denken dat compactcamera's nuttiger zijn dan smartphonecamera's en goedkoper dan spiegelloze camera's.
Image
Image

Smartphonecamera's hebben misschien point-and-shoot (P&S)-camera's voor de meesten van ons irrelevant gemaakt, maar camerafabrikanten zijn er nog niet klaar mee. En met een goede reden.

Japanse krant Nikkei vroeg onlangs Canon, Nikon, Panasonic, Fujifilm en Sony naar hun strategie met betrekking tot P&S-camera's. Hoewel ze allemaal erkenden dat ze de productie drastisch hebben teruggeschroefd en niet aan nieuwe modellen werken, hebben ze de productie van deze compactcamera's niet gestaakt.

"De lofrede voor point-and-shoot-camera's is te snel geschreven", vertelde R Karthik, portret-, locatie- en productfotograaf aan Lifewire via Skype. "Ze bedienen misschien niet langer dezelfde markt als voorheen, maar ze hebben nog steeds betere sensoren dan de meeste camera's van mobiele telefoons."

De laatste greep voor richt-en-schietcamera's

Image
Image

Nikkei citeerde industriecijfers en merkte de sterke daling op in de verzending van digitale camera's. Volgens CIPA, de internationale industriegroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en verkoop van digitale camera's, bedroeg het totale aantal geproduceerde digitale fotocamera's in 2010 meer dan 121 miljoen stuks. Het cijfer in 2021 is nu gedaald tot iets meer dan 8 miljoen stuks.

Gevraagd naar hun strategie met betrekking tot goedkope P&S-camera's, vertelde Canon, dat sinds 2019 geen nieuwe compactcamera heeft uitgebracht, aan Nikkei dat hoewel het zich nu richt op het produceren van high-end modellen, het lagere- eindmodellen, zolang er vraag is.

Op dezelfde manier zei Nikon ook dat het niet werkt aan upgrades van zijn Coolpix-lijn van compactcamera's, maar een aantal modellen met een hoge vergroting in zijn portfolio heeft waar nog steeds vraag naar is. Panasonic en Sony ontkenden ook niet om de productie van hun portfolio van deze goedkopere camera's terug te schroeven, maar ontkenden categorisch plannen om de productie helemaal stop te zetten.

"Het is moeilijk om iets te krijgen dat onderwater kan fotograferen voor de prijs."

Professionele fotografen zijn niet verbaasd. Ze waren het erover eens dat de technologische vooruitgang van smartphonecamera's, die relatief veel groter is dan die van P&S-camera's, deze apparaten voor eenmalig gebruik heeft beperkt tot een beperkte niche.

"We gebruiken nog steeds camera's in P&S-stijl voor extreme gebruiksscenario's, zoals speleologie, canyoning en duiken, waar stof, water en algemene schade aan de uitrusting grote zorgen zijn", Kyle Matthews, dieren in het wild en de natuur fotograaf bij Kamala en Kyle Photography, vertelde Lifewire via e-mail.

Voor Karthik dwingt het autofocussysteem van P&S hem om er ruimte voor te maken in zijn uitrusting, vooral bij het fotograferen van snel bewegende objecten.

"Het is moeilijk om iets te krijgen dat onderwater kan schieten voor de prijs [van een P&S]", zei Karthik. "En ik kan er niet eens aan denken om een dure camera of zelfs mijn smartphone te gebruiken voor zoiets als een dodelijk schot op de weg met een auto erop."

Het nieuwe compact

Image
Image
`.

Os Tartarouchos / Getty Images

Een andere conclusie van Nikkei's rapport is dat, hoewel alle fabrikanten van plan zijn om compactcamera's te blijven maken, ze voorlopig vrijwel allemaal de focus hebben verlegd naar de ontwikkeling van hoogwaardige spiegelloze camera's.

Hoewel het rapport lijkt te suggereren dat spiegelloze camera's de nieuwe P&S zijn, denken onze experts van niet.

Mathews en Kamala hebben beide tot 2019 geschoten met een P&S, daarna geüpgraded naar een bridgecamera voordat ze in 2021 overgingen op professionele apparatuur. Een bridgecamera bestaat volgens coolblue tussen een compacte P&S en een professionele digitale spiegelreflexcamera.

"Brugcamera's zitten halverwege tussen P&S en camera's met verwisselbare lenzen", legt Mathews uit. "Ze hebben een enkele bevestigde lens, die niet volledig in het lichaam wordt teruggetrokken, en grotere sensoren dan de meeste P&S's, [zoals] de Sony RX10, Nikon P1000."

Mathews is van mening dat bridgecamera's de nieuwe P&S zijn, omdat ze nog steeds redelijk betaalbaar zijn voor hobbyisten en over het algemeen aanzienlijk betere foto's produceren dan zelfs de beste mobiele telefooncamera's.

Spiegelloze camera's zijn volgens onze beide experts een grote stap in kosten en complicaties, waardoor ze voor veel mensen ongeschikt zijn.

Het is echter niet allemaal terugschalen. Ricoh, dat compactcamera's verkoopt onder het merk Pentax, is tegen de trend ingegaan door in 2021 twee nieuwe P&S-camera's uit te brengen, ook al weigert het koppig om een spiegelloze camera te maken.

Zelfs als hij ze niet als primaire camera gebruikt tijdens een shoot, gelooft Karthik dat compactcamera's geweldige camera's achter de schermen vormen. "Veel van hen maken foto's in het RAW-formaat, wat meer speelruimte biedt voor bewerking", zegt Karthik. "Dus er is nog steeds een plaats in de wereld voor deze zakraketten."

Aanbevolen: